reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

AgnieszkaSz-r ja tez zapisuje. godz rozpoczecia i zakonczni i czy 1 piers czy 2 <i w jakiej kolejnosci>. wczesniej pisalam jeszcze cz pielucha byla pelna, ale ona jest zawsze pelne po karmieniu :szok: wiec przestalam to zaznaczac:-D

Położna w szpitalu radziła mi żeby przewijać małego przed karmieniem...tak też robiłam o on jeszcze w trakcie karmienia zrobił co swoje w pieluche

reklama
my tez przerabialismy ropiejace oczko. Kolo 4 dni przemywalam co chwile rumiankiem, badz roztw soli fizjologicznej, i cale szczescie przeszlo bo tez juz naczytalam sie o tym odtykaniu kanalikow i tylko sie stresowalam.

Justa - ja tak delikatnie to wacikami wymywam. Podczas wieczornej kapieli, woda przegotowana, raz na jakis czas jak juz jest tak bardzo na "zewnatrz" , i nie musze bardzo tam grzebac. Ciezko to wyjasnic. W kazdym badz razie tylko tak delikatnie rozchylam wargi sromowe i minimalnie z wierzchu scieram ta maz.

Dzieki dziewczyny za pocieszenie, ze Waszym Maluszkom tez drzy broda. Juz sie denerwowalam.
A dzis mam kolejne pytanie:
czy Wasze maja taki przyspieszony oddech czasem? Tak wdychaja jakby kilkukronie powietrze? Poczytalam znow dzis i wychodzi mi ze to znow jakas sapka jest. Kurde juz wymiekam, stale cos wyczytam i sie denerwuje, bez neta kiedys chyba bylo latwiej!

EDIT:
Babki, i jeszcze jedno. Jak "dowartosciowac" swoje mleko? Mam go duzo, tylko sie zastanawiam czy aby na pewno to Poli wystarcza? Bylam na wazeniu, i po wyjsciu sie pobeczalam, bo moja to cos kiepsko przybiera! W tydzien raptem 140 gram! Juz myslalam ze przybierze wiecej, bo dostawialam ja czesciej niz zwykle, a tu doopa. Polozna gada ze to tak czy tak wystarczajaco, ale ja juz sie wkurzam, bo Malej 7my tydzien leci a przybrala raptem 1070 gram!
I teraz nie wiem w czym problem, bo je duzo, czesto a tak malo przybiera.. abo cos nie tak z moim mlekiem, albo jak ulewa to jej za duzo wylatuje i tylko odrobinka zostaje w brzuszku? Tylko wtedy byla by chyba glodna szybciej, no nie?
W drodze z przychodni kupilam zestaw witamin dla karmiacej piersia, musze sie wspomoc. Znacie jeszcze cos???

jeżeli ściagasz pokarm i dokarmiasz butelką to rewelacyjny jest Bebilon BMF - można kupić w aptece jedna szaszetka na 50ml pokarmu matki - nam polecił pediatra w szpitalu

Ja przewijam po karmieniu zawsze... no chyba że przed tem zrobi takiego qpola że lepiej przebrać.

U nas dzisia od samego ranka piękne słonko i ciepło!!! O 8 było tak ciepło że po podwórku w krótkim rekawku śmigać można. Pranie jedno już się suszy, drugie nastawione :-)

Jak mąż wóci z zakupów z rodzicami to jedziemy po jakieś szpileczki dla mnie. I tak chciałam jakieś sobie sprawić a że za tydzień chrzcimy Marka to mam okazję :-D

Dzisiaj w odwiedziny przyjedzie chrzestna Marka... trzeba się przygotować :-p

Miłego słonecznego i ciepłego dnia dziweczynki

Katik koło kilograma w 2 miesiące to rzeczywiście nie jest dużo, ale pamietaj jaka Twoja Córa urodziła się wielka (nie pamietam dokładnie, ale chyba coś 4200, tak?).
Moja Mała ważyła przy wypisie 2700, przytyła 2 kg - czyli ciagle wazy sporo mniej niż Twój mały klocek :tak:
Wszyscy mi naokoło mówią, że jak dziecko urodzi się małe to szybciej przybiera - nie wiem ile w tym "mądrości ludowych" a ile prawdy medycznej. No ale była ostatnio u mnie koleżanka z synkiem, który urodziła się z wagą 4000 g a w wieku 4 miesiące przytył niecałe 2 kg i lekarz mówi że wszystko ok.

Jak się niepokoisz to najlepiej zapytaj lekarza, ale ja myślę, że nie masz wiekszych powodów do obaw.

Co do witamin - mnie lekarz zalecił Feminatal Meatfolin+DHA. Ponoć DHA stymuluje rozwój mózgu. Jak byłam z Małą ostatnio u neurologa to mnie pochwalił, że biorę DHA więc chyba coś w tym jest.

Ja też zamierzam dziś udać się na shoping... niestety w moim przypadku mogę kupić albo buty albo torebkę ewentualnie skarpetki Jeszcze nie wróciłam do mojego rozmiaru :-(

cześć cioteczki
u nas nocka całkiem calkiem.....ale niestety oczko zaczęło strasznie ropieć:-(Małemu co chwile skleja się cała powieka tak dużo się tego zbiera. Przemywamy cały czas solą fizjol. lub lekkim naparem z herbaty + delikatny masaż....strasznie się martwię i nie wiem czy mogę czekać na wizytę do pediatry do poniedziałku czy dziś gnać gdzieś prywatnie bo nie wiem czy małemu to jakoś strasznie nie zaszkodzi
no i czy jeśli mamy taki problem z oczkiem można wyjść na dworek?
kurde zawsze coś....

Katik- Antonio też tak czasami ma że tak nagle robi kilka głębokich szybkich wdechów.
a dodatkowo czasami jak śpi tak sobie dziwnie kwęknie przez sen -jakby sie czegoś wystraszył....:sorry2:nie wiem o co caman- przeciez nie stresuje dziecia więc czym ma się denerwować

Z tymi zapiskami to dobry pomysl.Moze i ja sie zmobilizuje i zaczne zapisywac o ktorej karmilam bo tez nie pamietam.
A ja sie chwale dzis dwa tygodnie po porodzie stwierdzilam ze pora wyciagnac spodnie sprzed stanu naszego ciazowego i ku mojemu zdziwieniu wszystkie dobre:-):-):-)
Jakie to super uczucie ze tak szybko te kilogramy polecialy a ja przeciez jem jak oszalala:szok::szok::szok:

Kamisia spokojnie możesz iść na spacerek- noworodki często mają problemy z oczkami. Nie łam się. Przemywaj oczka przegotowaną wodą (każde oczko osobnym wacikiem i od zewnątrz do wewnątrz) i potem 'zakrapiaj' solą fizjologiczną. Jak do pn nie zejdzie to idź do pediatry. Mój Kuba też tak miał, Batrtuś (odpukać) nie ma z tym problemu (w ogóle jakoś mało problemowy ten mój synek... odpukać).

Katik tu znajdziesz trochę info w temacie wagi Rośnie w oczach może Twoja Pola nie przybiera jak mały smoczek, ale zapytajcie rodziców jak było z Wami- wg mojej pediatry takie tendencje są dziedziczne... Tak jak jedno dziecko rodzi się duże a inne drobne i wszystko jets OK. Przecież to nie fabryka. Jeśli malutka sika do pieluszki, jest wesoła, spokojna, rozwija się we właściwym tempie itd. to raczej nie masz powodów do zmartwień.

Może zrób jej test- ściągnij 100-120 ml mleka i daj jej z butli w normalnej porze karmienia, jak zje znaczy się jest OK i po prostu taka jej uroda :-D

reklama
Witam popoludniowo

Jakie te nasze sytuacje podobne....

Moja malutka nie chce spac, marudzi - a to szelki przeszkadzaja, a to glodna.
Zorganizowac tez sie jakos nie mozemy.
Pomysl z zapisywaniem, kiedy karmie przyszedl mi od razu po przyjsciu ze szpitala. Bardzo pomocne. wniosek nasunal mi sie taki, ze po butelce ( z moim pokarmem) mala jest bardziej syta, niz po cycu. Alez ile moge sciagac....

Moj maz na cale szczesce bierze mi co ktoras noc mala, zebym odespala, ale marudny bywa z innego powodu i czasem to lpeij to dziecko uspokoic, niz jemu dogodzic hehhe
Kobiety gora!

Pozdro

Do góry