u nas tak bylo pare dni temu, jakos sie przestraszylam i tez pytalam dziewczyn na forum, okazalo sie ze tak sie zdarzac moze, bo to wszystko w srodku tak blisko siebie ze i noskiem sie uleje nierazdziewczyny waszeym maludom tez zdarza sie po jedzeniu chlustac mlekiem ? to co dzis bylo to masakra normalnie mu nosem lecialo biedula taka fontanne puscil..chyba za duzo wypił obzartuch
ja wogole mam wrazenie ze moja ciagle ma mleko w nosie...fajnie to zabrzmialo, ale wiecie o co kaman, gruszka jej czyszcze nieraz i nic tam nie ma, ale tak oddycha nieraz przez nos ze slysze ze cos tam siedzi...
ja nie wiem o co chodzi z ta waga, bo wszedzie mowia inaczej, u nas mowia ze zdrowe dziecko powinno przytyc 120-200 gramm na tydzien, a w polsce to dzieci nawet po 400 przytyja...nie wiem kto tu racje ma i co jest dobre. moja dziecina nie tyje mocno, ale te 120 tygodniowo ma, reszta mnie nie interesuje, nie chce zeby z niej klocek byl, mojej kuzynki corka tez tak tyla od malego i sie wszyscy cieszyli, tylko ze teraz sie glowkoja bo mala ma 3 latka i jest bardzo gruba...lubi sobie zjesc... a moja druga kuzynka ktorej dziecie tez tak super tylo ma teraz 7 miesiecy i wazy ponad 10 kilo...wyglada jakby rok juz miala. nie ma sie co waga przejmowac jesli dziecko przybiera, gorzej jakby nie przybierala na wadze, wtedy nalezy cos zrobic.Justa - ja tak delikatnie to wacikami wymywam. Podczas wieczornej kapieli, woda przegotowana, raz na jakis czas jak juz jest tak bardzo na "zewnatrz" , i nie musze bardzo tam grzebac. Ciezko to wyjasnic. W kazdym badz razie tylko tak delikatnie rozchylam wargi sromowe i minimalnie z wierzchu scieram ta maz.
no to ja tez tak robie, ale jeszcze troche tego tam jest...
Dzieki dziewczyny za pocieszenie, ze Waszym Maluszkom tez drzy broda. Juz sie denerwowalam.
A dzis mam kolejne pytanie:
czy Wasze maja taki przyspieszony oddech czasem? Tak wdychaja jakby kilkukronie powietrze? Poczytalam znow dzis i wychodzi mi ze to znow jakas sapka jest. Kurde juz wymiekam, stale cos wyczytam i sie denerwuje, bez neta kiedys chyba bylo latwiej!
u nas to samo, tez ma czasami przyspieszony oddech, jak spi to tez czasami to ma.
EDIT:
Babki, i jeszcze jedno. Jak "dowartosciowac" swoje mleko? Mam go duzo, tylko sie zastanawiam czy aby na pewno to Poli wystarcza? Bylam na wazeniu, i po wyjsciu sie pobeczalam, bo moja to cos kiepsko przybiera! W tydzien raptem 140 gram! Juz myslalam ze przybierze wiecej, bo dostawialam ja czesciej niz zwykle, a tu doopa. Polozna gada ze to tak czy tak wystarczajaco, ale ja juz sie wkurzam, bo Malej 7my tydzien leci a przybrala raptem 1070 gram!
I teraz nie wiem w czym problem, bo je duzo, czesto a tak malo przybiera.. abo cos nie tak z moim mlekiem, albo jak ulewa to jej za duzo wylatuje i tylko odrobinka zostaje w brzuszku? Tylko wtedy byla by chyba glodna szybciej, no nie?
W drodze z przychodni kupilam zestaw witamin dla karmiacej piersia, musze sie wspomoc. Znacie jeszcze cos???
ja wlasnie tez podaje malej codziennie witamine D, a witamine K podaje lekarz strzykawka do buzi raz w miesiacu...Katik, najważniejsze, że malutka przybiera na wadze, a każde dziecko jest inne, jedne tyją szybciutko, a potem się zatrzymują, drugie powoli, ale systematycznie. Nasza pani doktor kazała nam tylko dawać Młodej wit.D i K (takie małe kapsułki, wyciska się zawartość na łyżeczkę i miesza z pokarmem). A witaminy dla mamy karmiącej to też dobry pomysł. Ty się wzmocnisz, a i do pokarmu coś tam korzystnego trafi.
u nas dokladnie tak samo i tez sie zastanawiam, chcialabym zeby miala niebieskie...Dziewczyny, a kiedy u dzieci kształtuje się kolor oczu ? Bo rodzą się zazwyczaj z niebieskimi, a potem się kolor może zmienić.... Wiecie kiedy ?
Ja pytam, bo ja brązowooka, a M niebieskooki...no i wiadomo czekamy na kolor oczu Hani...