Dziewczyny... może i najgłupsze pytanie jakie można zadać ale co tam...
jak często zmieniacie pieluchę??
tzn moje dziecię przy przebieraniu drze sie wniebogłosy
przebieram ją między jednym a drugim cycem ale ona je 8 razy na dobę...
W nocy wypada 2 razy przy karmieniu
to nie za mało?
mam ją wybudzać do przebierania?
przecież Ona mnie zakrzyczy
Wiem -dziwne pytanie jak na 2 tygodnie obcowania z dzieckiem ale jakos tak wcześniej nie zastanawiałam się nad tym -skoro moje dziecię woli pełną po brzegi pieluchę od przebierania
Ja zmianiam jak słysze kupe ale jak np. śpi a zrobi i spi dalej to nie budze. Bo potem by zasnąc nie mogła . dobrą ma skóre i nie ma nigdy nic czerwonego nawet jak się wyśpi z tą kupą więc luzik
jakie ziółka polecacie na lakctację?
lepsze granulki czy te zaparzane?
jeśli chodzi o żółtość mojego synka to położna mnie dziś uspokoiła że nie jest bardzo żółty tylko trochę i na piersi ma prawo tak wygladać do 6 tygodnia więc wyluzowałam
i powiedziała ze na razie nie muszę sprawdzać tej bilibrubiny
przynajmniej jeden problem mniej
kikutek nam odpadł pępuszek ładny ale jest ryzyko przepuchlinki pępkowej i mamy często leżeć na brzuszku
mój Tymuś dał dziś czadu
cały dzień skubaniec nie chciał leżeć w łózeczku ani spac tylko cyc lub noszenie na rączkach
Tymek jak wznieca alarm to sprawdzam nasępujace rzeczy:
- czy chce jeść
- czy ma mokro
- czy chce się odbić lub puścić bączki
jak ma zafajdaną pieluchę to jest tak samo rozdrażniony jak z głodu
przypomniala mi się pierwsza wizyta u ortopedy z Hania
lekarz ja pochwalil ze wszystko pieknie i ze nawet widac jąderka- wtedy pierwszy raz sie dowiedzialam ze dziewczynki tez maja jąderka tylko jakoś w biodrach i jak je widac to dobrze
co do bakterii w moczu
to rozumiem Cie jak nikt
jak Hania miala 5 miesiecy to miala bakterie Ecolli i spedzilam z nia prawie 2 tyg w szpitalu, antybiotyk dostawala przez kroplówki, a po tygodniu wrocilismy znów na prawie dwa z zapaleniem płuc które załapała w tymże szpitalu, bo dziecko na tej samej sali było chore a niby taka segregacja jest według chorób
w kazdym badz razie chcialam powiedziec ze pobieranie moczu u dziewczynek to masakra
no u Ali to jeszcze nie bedziesz miala problemu ale taki kilkumiesieczny bobas to juz gorzej
a roczna dziewczynko to w ogóle masakra
trzeba bardzo dobrze wydezynfekowac okolice intymne (gdy dziecko kopie i sie rzuca)
potem nakleić woreczek tam gdzie trzeba tak zeby sie nie odkleil i zeby nie dotknac jego obrzezy
a potem modlic sie by wiercenie dziecka nie sprawilo ze sie woreczek odklei bo caly rytual od nowa
my musielismy długo co miesiac to robic
teraz tez by sie przydalo ale póki Hania nie zechce korzystac z nocnika to jest to dla mnie awykoalne bo taki dwulatek to sobie tak latwo nie da tam majstrowac
Starsze dziecko lepiej napoić porządnie postawić w wannie umyć co trzeba i puścic wode . Jak sika nałapać w normalny pojemnik . Woreczki to raczej dla maluszków