slyszalam ze dziecko jak sie karmi to powinna byc cisza... i tak tez robie, w czasie karmienia nie ma gadania, jest przed i nieraz po jak od razu nie zasnie. sprobuj, niech maz poczyta po karmieniu jak mala lezy w lozeczku, moze zadziala i mala mocniej zasnie.No dobra laski, a teraz powiedzcie jak się to robi :-)
U nas jest tak - kapiel o godz.19 , po kąpieli karmienie tak gdzieś do 20. Po kapieli karmię w łóżku, przy zgaszonym swietle (tylko mała lampka), przysłoniętych zasłonach. Jak Mała się karmi tatuś nam czyta bajeczki.
Wszystko cud-miód, dziecię zasypia, mamusia i tatuś wychodzą. Dziecię śpi całe 10-15 minut i budzi się z wrzaskiem. Po godzinie noszenia, głaskania, śpeiwania i innych bajerów muszę jeszcze raz dać jej pierś i wtedy dopiero zasypia na dobre.
Pytanie brzmi: co ja do cholery robię źle że się wybudza ????
a gdzie wy te centyle sprawdzacie? i co tu chodzi?Nooo... tak czytam ile Wasze dzieci przybieraja,i w szoku jestem. Moja po miesiacu miala tylko 510 na plusie.... Sama nie wiem czy to dobrze, choc polozna mowila ze wszystko ok...
Tylko waga urodzeniowa stawiala ja na 97 centylu, a teraz jest troszke poowyzej 50. Moze powinnam wiecej ja przystawiac???
katik nie przejmuj sie, ona sie i tak duza urodzila, wazne ze je i tyje a nie chudnie, i nie przystawiaj jej na sile
ja tez sie martwilam wczoraj ze moja mala za malo je, nawet sie pozalilam tutaj na formu, a dzisiaj zupelnie inaczej! mala je jak maly zarlok! i nie grymasi przy jedzeniu a po jedzieniu od razu zasypia, ach z tymi dziecmi to raz tak raz siak.
a twoja mala pewnie w drugim miesiacu dobrze podskoczy na wadze, takze nie ma sie co martwic
idzie sie przyzwyczaic ja wczesniej tez nie nalezalam do osob ktore duzo spia, a teraz spie naprawde malo a wyspana jestem i fit jak nigdy hihihi, juz ponad miesiac to trwa i coraz lepiej:-)Powoli dochodze do wniosku, ze spanie jest przereklamowane. Spie nie wiecej niz 6 godzin w ciagu doby, za jednym razem nie dluzej niz 3,5h i funkcjonuje. Nie wiem tylko jak dlugo dam rade.
moja corcia tak samo miala, teraz juz ma krotsze te czykawki, chyba im starsze dziecko tym rzadsze i krotsze te czkawki beda.czy wasze maluchy też tak długo mają czkawkę ? mój Kubuś to ma tak nawet po 10min
ja zmieniam tylko w czasie karmienia, nie budze jej specjalnie zeby pieluche zmieniac, nie ma sensu, tez karmie 8 razy na dobe i tyle samo zmieniam pieluche, i tak samo jak ty podmywam woda a nie chusteczkami.Dziewczyny... może i najgłupsze pytanie jakie można zadać ale co tam...
jak często zmieniacie pieluchę??