Jejku szkoda mi Dagi, ale mam nadzieję,że Margolcia przyspieszy akcję!
Katik popłakałam się czytając twój opis porodu, jest rozczulający
Waniliowa 3mamy kciuki za ciebie i posyłamy same pozytywne myśli, nosek do góry będzie dobrze!
Ja dziś w ogródku porządki porobiłam, jeszcze trochę zostało,ale mamcia zaoferowała, że pomoże.
Zaczęłam pić herbatkę z liści malin, czy któraś z was piła?
Dziewczyny, znalazłam rady na przyspieszenie porodu, może się wam przydadzą.
Pewne ziola i olejki maja zdolnosc tonowania miesni przed porodem. Oto kilka z nich:
galka muszkatolowa - kobiety w Malezji bardzo czesto dodaja ja do posilkow podczas ciazy
Mozna ja dodawac do potraw badz do olejku do masazu. Oto jego sklad:
Olejek do masazu
3 krople olejku z galki muszkatolowej
2 krople olejku z szalwi
1 kropla olejku z kwiatu pomaranczy
4-5 lyzek olejku migdalowego
Masaz jest zalecany na ok 3 tyg przed planowanym rozwiazaniem
Lisc malin- herbatka z lisci malin ma takie same wlasciwosci jak powyzej. Dodatkowo moze rowniez zastartowac
porod jesli jest to w okolicy potencjalnego rozwiazania i organizm kobiety jest gotowy na ten fakt.
herbatka z lisci malin
3 lyzki suszonych lisci malin
1/2 litra wody
zagotowac-ok 3 min. Zostawic pod przykryciem. Pic 3 razy dziennie z
dodatkiem miodu (dowolnie). herbatka jest wskazana ok 4 tyg.
przed terminem (choc istnieja na ten temat `rozne szkoly`. Niektore zalecaja nawet
stosowanie przez caly okres ciazy a inne od 32go tyg niepatologicznej ciazy
Uwaga: Mozna rowniez stosowac tabletki z lisci malin
UWAGA - pojawila sie informacja, ze procz wywolania porodu, herbatka moze tez spowodowac krwawienia...
masaz krocza- powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma on na celu
uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem,ktory podczac porodu szczegolnie narazony
jest na pekniecia. Ponizsza procedura pomoze rowniez uniknac naciecia krocza(epizjotomii) i
przykrych odczuc zwiazanych z gojeniem sie szwow.
Olejek do masazu krocza
1/4 olejku z kielkow pszenicy
3/4 olejku migdalowego
2 kapsulki wit E
Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji w
przysiadzie, uzywajac odrobiny olejku,masujemy krocze w nastepujacy sposob-chwytamy blone
pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac
Wapn i magnez-dodatkowa dawka tuz przed porodem i juz w trakcie zmniejszy bol
poprzez oddzialywanie na miesnie
Arnika-przyjmowana przed porodem, w trakcie i tuz po przyspieszy gojenie sie.Wiecej na ten temat
Naturalne metody wywolania porodu:
Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie.
W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami.
szalwia- jest to olejek,ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu :
Olejek do masazu
10-15 kropel olejku szalwii
1 kieliszek olejku migdalowego
Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie.
wiesiolek- najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi,ze porod
bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy.
Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo
liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia,ze sam porod postepuje szybciej
UWAGA - jak powyzej, moze spowodowac krwawienia.
olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob
wywolania porodu . Oto kilka sposobow na `przelkniecie` tego specyfiku:
1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego
1/4 szkl oleju rycynowego
Wymieszac dobrze i wypic natychmiast
2) 1/4 szklanki oleju rycynowego.
mieta lub sok do popicia
spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia(jesli porod sie nie zaczal)
Jesli juz przyszly skurcze,wowczas przyspiesza cala akcje
akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach.
***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do
momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie
***w okolicy wewnetrznej kostki-4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien
zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni.
stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine.
Ogolem 3 godz/dziennie
Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze
W moim przypadku zadzialalo perfekcyjnie 3 razy (za czwartym nie probowalismy-olej rycynowy byl szybszy
Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu
Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracji
chlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze
Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego