reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

olapolap - glowa do gory, kazda matka przezywa to co ty, u mnie to samo, nieraz jestem tak wykonczona ze mam dosc i mysle ze przejde na butelke zeby miec spokoj i zeby mala wiecej spala. moja mala coraz czesciej placze, wrecz drze sie jak sie obudzi i musze leciec i dac jej cycka, a potem dlugo nie chce zasnac...a jak zasnie to gora na 2 godziny... ja mam wrazenie ze nie mam czasu na nic, moj maz tez mi pomaga tak jak twoj, jak mu mowie to robi co chce, ale w sumie przy malej nie siedzi tylko ja sie nia zajmuje, no bo karmie, a nie chce jej uczyc na rekach noszenia.. to co ma tam moj maz przy niej robic? nieraz ja utuli wieczorem, poda smoczek... a tak to wszystko musimy my same robic...ja tez nieraz placze i mysle ze nie dam rady, ale potem przechodzi mi i ciesze sie kazdym kolejnym dniem. bedzie dobrze, nie zalamuj sie, nie jestes sama....
u nas jest identycznie... nawet z tym histerycznym placzem o cycka od razu po wybudzeniu....

Żeby uniknąć płaczu z głodu przy kąpieli, robiłam tak:
karmiłam ją ok. pół godzinki przed kąpielą, ale tak tylko troszkę - o ile się dała "odessać".
Potem spokojnie kąpiel i wszystkie czary-mary, a dopiero potem solidny cyc do oporu.
Szybko nauczyła się tego rytmu i zaspiała czy ściutka, pachnąca i z pełnym brzuszkiem.
tez tak robie... albo wybudzam przed jej pobodka, i tedy jest spokojna.
u nas pierwsze kapiele byly z placzem, teraz mala to uwielbia!

Olapolap- glowa do gory. Dajesz sobie swietnie rade...a maz- troszke nad nim popracuj i bedzie dobrze!

reklama
Ola, serdecznie współczuję.. Trzymaj się cieplutko i dbaj o to by Maleństwo miało najlepszą mamę na świecie, a może mąż weźmie z Ciebie przykład, czego Wam bardzo życzę!
U mnie jest podobnie jak u 13x13 - czasami mam wrażenie, że M. ma z Lenką większy kontakt niż ja - rozmawia z Nią, całuje, bawi się, podusię podkłada pod brzuszek aby Lence się wygodnie spało, co chwilkę pyta jak Mała itd. Szczęściara ze mnie. A najfajniejsze jest to, że Lenka na głos M. reaguje i kopie na zawołanie i w miejscu gdzie On zaczyna całować Ona odkopuje - wzruszające to:-) Mam nadzieję, że po porodzie będzie równie dobrze..

Eh macie racje dziewczynki, wiem, ze powinnam go angazowac i nie podchodzic na zasadzie 'jesli mam go prosic to juz wole sama zrobic', ale w naszym malzenstwie widze glebszy problem (ktorego M nie dostrzega) - wlasnie problem komunikacji - nie rozmawiamy o problemach :-( Ja juz nie mam sily i ochoty poruszac takich tematow, bo nie chce zeby bylo ze znowu mi sie cos nie podoba albo ze znowu cos na nim wymuszam, a on sam z siebie pewnie nawet nie dostrzega, ze cos jest 'trudnym' tematem i tez go nie porusza (albo jest mu wygodniej nie poruszac, bo ja porusze temat raz czy dwa razy wyrazajac swoje niezadowolenie, ale potem M nic nie zrobi zeby sprawe zalagodzic, a ja juz nie mam sily i boje sie wracac po raz kolejny do tematu). Wykończa mnie to psychicznie, bo w rezultacie sprawy sa rozwiazywane nie tak jak bym chciala, a M nie dostrzega (moze udaje?) ze sprawia mi przykrosc. Ale na ile ja moge wywierac na niego presje i nalegac zeby costam zalatwil po mojemu a nie po swojemu? Nie umiem wywazyc co jest ok, a co nie, bo patrze mocno jednostronnie - na przyklad czy mam prawo mu mowic zeby pojechal gdzies samochodem, a nie szedl na piechote, bo samochodem bedzie szybciej i szybciej wroci do domu?

pełne portki strachu mam,odliczam już-za 12 godzin będę w szpitalu...chodzę cały dzień i stękam i popłakuję...i wracam do domu,widzę opowiadanko katikowej z porodu i znów jak bóbr ryczę...jejuuuuuuuuuuu,żeby też było tak dobrze!!!!!!!!!!!!!

Olu rozmawiaj z męzem koniecznie i tłumacz mu co czujesz dokładnie bo chłopy niedomyślne niestety są :( Niestety jak to się nie zmieni to prędzej czy później skończy się u was wielką awanturą albo cichymi dniami bo nie wytrzymasz tego napewno.

Mój Ł na szczęście radzi sobie świetnie. Też kąpiele to jego działka- ja jeszcze małęj nie kąpałam ;) ja ją tylko ubieram ale myje rozbiera i kąpie on :) z przewijaniem, karmieniem i uspokajaniem też sobie radzi spoko- w sumie muszę stwierdzić, że mnie zaskoczył- widzę, że jak skończy mi się ten mój marny pokarm i mala zostanie tylko na butli to będę mogła spokojnie ich samych zostawiać na czas bliżej nieokreślony :] narazie się pracą wymawia że musi się wyspać itp ;)

Daga doskonale wiem co czujesz,bo sama Szymka urodzilam 9 dni po terminie,bardzo ci wspolczuje,ale dasz rade i wytrzymasz do piatku !!!.Jestesmy z Toba i juz naprawde niewiele zostalo:tak:

Powiem wam ze ja sie boje tak jak kwiatek ze bede miec powtorke z rozrywki,i ze znowu beda mi porod wywolywac po terminie:no::-(

Myślałam, że jak zajrzę wieczorkiem okaże się, że Margolacia jednak się zdecydowała.

Dziewczyny skurcze jakieś mam, brzuch twardnieje, jestem przerażona:-:)-:)-:)-:)-:)-(. Mój B dzisiaj nad ranem, a w zasadzie w nocy leci, a ja sama:baffled::baffled:. No może nie sama, ale bez niego.
Nie chcę jeszcze!! Do soboty muszę wytrzymać!! Buuuuu....:-(

Olu trzymam kciuki by udało sie męża postawić troszkę do pionu i więcej pomagal przy niuni. Musisz z nim szczerze pogadać, wywalić calą kawę na ławę bo tak jak napisała Ela chłopy są mało domyślne i jak się im czegoś nie powie to tego nie zrobią bo skąd moga wiedzieć.
Jesteś wspaniała mamą więc tym nie zaprzątaj sobie głowy.

Mój T. jest również z tych co do brzucha nie gadają, chyba nie zamienił jeszcze z córcią ani jednego słowa, na palcacch u ręki mogę policzyć ile razy dotknął i poglaskał brzuch, ale już zapowiedział że to on będzie kąpał naszą Olinkę (bo jak to stwierdził, że ja to panikara jestem i tylko dziecko wystrasze jak będę ryczeć nad wanienką) i chodził na spacery.
Także angażuj go jak najwięcej, właśnie w mycie np na początek a potem w coś kolejnego.
Trzymam kciuki i posyłam same pozytywne myśli.
Musi być dobrze.

reklama
Jejku szkoda mi Dagi, ale mam nadzieję,że Margolcia przyspieszy akcję!

Katik popłakałam się czytając twój opis porodu, jest rozczulający :)

Waniliowa 3mamy kciuki za ciebie i posyłamy same pozytywne myśli, nosek do góry będzie dobrze!

Ja dziś w ogródku porządki porobiłam, jeszcze trochę zostało,ale mamcia zaoferowała, że pomoże.
Zaczęłam pić herbatkę z liści malin, czy któraś z was piła?
Dziewczyny, znalazłam rady na przyspieszenie porodu, może się wam przydadzą.
Pewne ziola i olejki maja zdolnosc tonowania miesni przed porodem. Oto kilka z nich:

galka muszkatolowa - kobiety w Malezji bardzo czesto dodaja ja do posilkow podczas ciazy
Mozna ja dodawac do potraw badz do olejku do masazu. Oto jego sklad:

Olejek do masazu
3 krople olejku z galki muszkatolowej
2 krople olejku z szalwi
1 kropla olejku z kwiatu pomaranczy
4-5 lyzek olejku migdalowego
Masaz jest zalecany na ok 3 tyg przed planowanym rozwiazaniem

Lisc malin- herbatka z lisci malin ma takie same wlasciwosci jak powyzej. Dodatkowo moze rowniez zastartowac
porod jesli jest to w okolicy potencjalnego rozwiazania i organizm kobiety jest gotowy na ten fakt.
herbatka z lisci malin
3 lyzki suszonych lisci malin
1/2 litra wody
zagotowac-ok 3 min. Zostawic pod przykryciem. Pic 3 razy dziennie z
dodatkiem miodu (dowolnie). herbatka jest wskazana ok 4 tyg.
przed terminem (choc istnieja na ten temat `rozne szkoly`. Niektore zalecaja nawet
stosowanie przez caly okres ciazy a inne od 32go tyg niepatologicznej ciazy
Uwaga: Mozna rowniez stosowac tabletki z lisci malin

UWAGA - pojawila sie informacja, ze procz wywolania porodu, herbatka moze tez spowodowac krwawienia...

masaz krocza- powinno sie go rozpoczac na co najmniej 1-2 miesiace przed terminem porodu. Ma on na celu
uelastycznienie odcinka miedzy pochwa a odbytem,ktory podczac porodu szczegolnie narazony
jest na pekniecia. Ponizsza procedura pomoze rowniez uniknac naciecia krocza(epizjotomii) i
przykrych odczuc zwiazanych z gojeniem sie szwow.

Olejek do masazu krocza
1/4 olejku z kielkow pszenicy
3/4 olejku migdalowego
2 kapsulki wit E
Dobrze wymieszac. Masowac 1-2 razy dziennie(najlepiej po kapieli). W pozycji w
przysiadzie, uzywajac odrobiny olejku,masujemy krocze w nastepujacy sposob-chwytamy blone
pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac

Wapn i magnez-dodatkowa dawka tuz przed porodem i juz w trakcie zmniejszy bol
poprzez oddzialywanie na miesnie
Arnika-przyjmowana przed porodem, w trakcie i tuz po przyspieszy gojenie sie.Wiecej na ten temat

Naturalne metody wywolania porodu:

Przed odwolaniem sie do tego typu metod nalezy pamietac o kilku rzeczach. Przede wszystkim nalezy je zastosowac idealnie w okolicy terminu porodu, gdy to istnieje duze prawdopodobienstwo, ze wydarzenia potocza sie zgodnie z planem i dziecko nie urodzi sie przedwczesnie.

W sytuacji gdy istnieje zagrozenie zastosowania sztucznych metod indukcji (z pewnoscia nie bez negatywnego wplywu na zdrowie matki i dziecka jak tez na przebieg porodu) tego typu metody moga sie okazac zbawienne i zadzialac zanim zostanie podana oksytocyna. Warto z pewnoscia rozpatrzec wszystkie za i przeciw naturalnego i sztucznego wywolywania porodu i zapoznac sie ze szczegolami.

szalwia- jest to olejek,ktory moze spowodowac bardzo silne skurcze. Mozna go stosowac do masazu :

Olejek do masazu
10-15 kropel olejku szalwii
1 kieliszek olejku migdalowego
Dokladnie wymieszac. Masowac tak dlugo jak wygodnie.

wiesiolek- najczesciej dostepny w kapsulkach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia szyjki macicy co sprawi,ze porod
bedzie postepowal szybciej. Nalepiej brac max. 5 kapsulek dziennie od 38-go tygodnia ciazy.
Czasem polozne zalecaja stosowanie wiesiolka dopochwowo

liscie malin -herbatka z lisci malin dziala stymulujaco i sprawia,ze sam porod postepuje szybciej

UWAGA - jak powyzej, moze spowodowac krwawienia.

olej rycynowy - moze nie najprzyjemniejszy ale skuteczny (przynajmniej w moim przypadku) sposob
wywolania porodu . Oto kilka sposobow na `przelkniecie` tego specyfiku:

1) 3/4 szkl soku pomaranczowego lub napoju imbirowego
1/4 szkl oleju rycynowego
Wymieszac dobrze i wypic natychmiast

2) 1/4 szklanki oleju rycynowego.
mieta lub sok do popicia

spacery -jak rowniez wchodzenie po schodach. Pomaga w osiagnieciu rozwarcia(jesli porod sie nie zaczal)
Jesli juz przyszly skurcze,wowczas przyspiesza cala akcje

akupresura- punkty znajduja sie w kilku miejscach.
***na czubkach kciuka i palca wskazujacego-powinno zabolec przy ucisku. Uciskaj do
momentu uzyskania skurczu. Przerwij na chwile. Gdy skurcz ustapi zacznij ponownie
***w okolicy wewnetrznej kostki-4 szerokosci palcow w gore od kostki-punkt przy ucisku powinien
zabolec. Postepuj jak z punktami na dloni.

stymulacja sutkow - bardzo efektywny sposob wywolywania skurczow. 15 minut po kazdej stronie przez godzine.
Ogolem 3 godz/dziennie

Seks- jeszcze bardziej efektywny sposob. Obecnosc spermy powoduje rozwarcie, natomiast orgazm wywola skurcze
W moim przypadku zadzialalo perfekcyjnie 3 razy (za czwartym nie probowalismy-olej rycynowy byl szybszy

Ostre curry - rowniez wywoluje skurcze-najlepiej dziala w okolicy terminu porodu

Wertepy - przejazdzka po wertepach rowniez moze sie przyczynic do wywolania porodu -w wyniku wibracji

chlodna kapiel - zimna woda moze spowodowac dosc silne skurcze

Olejek rozany -kapiel z dodatkiem paru kropel olejku rozanego

Do góry