reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki 2010!!!

reklama
Witam się i ja wieczornie :-)

przygotowałam dzisiaj gąskę do upieczenia na jutro, w lodówce tak cudownie nią pachnie, że mam ochotę na mięsko coraz bardziej... nasprzątałam się znowu, ale co tam :-) ja w miejscu nie usiedzę. Brat do mnie zadzwonił powiedzieć, że w przyszłym tygodniu nie mogę rodzić, bo on jedzie w Polskę w delegację, więc mu ten termin nie pasuje :-p i najwcześniej pasuje mu 11/04, bo 10/04 zjeżdża do domu, ale że w sumie to mogłabym mu dać jeden dzień na odpoczynek więc najwcześniej to 12/04, no ale, że 12/04 to poniedziałek, to może lekarze będą po weekendzie jeszcze "zmęczeni" to lepiej 13/04... mam nadzieję, że argumentacja wujka do Kubusia dotarła :-)

gosiek co do zgagi to ja co noc budzę się przynajmniej dwa razy z okropną zgagą, więc Cię rozumiem (przed ciążą nigdy tak nie miałam), mój sposób na tą zgagę: szklanka mleka i manti i w kimę wystarczy na tyle, aby zasnąć bez zgagi... u mnie później rytuał się powtarza, ale za to rano budzę się zawsze bez zgagi :-)

a z tym ZUS-em to pierwsze słyszę aby tak ZUS robił. Owszem można iść na macierzyński na dwa tyg wcześniej niż termin wg OM, ale nie jest to przymus w Polsce, a poza tym macierzyński w podstawie wynosi 20 tyg, a nie 22 tyg; po 20 tyg można (ale nie trzeba) wziąć 2 tyg urlopu fakultatywnego (może go wziąć matka albo ojciec dziecka), urlop ten przysługuje tylko bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, niewykorzystany przepada. zrób tak jak napisała aniam idź do internisty po zwolnienie :-p skoro nie chce gin to da Ci inny lekarz.

basia tutaj masz nawet na ten temat artykuł Urlop macierzyński przed porodem możliwy - eGospodarka.pl - Prawo pracy
czyli tak jak napisałam, możesz wykorzystać na dwa tyg przed porodem, ale nie musisz... w tym momencie Twój lekarz po prostu jest złośliwy... nie rozumiem czemu nie chce Ci dać zwolnienia... idź koniecznie do innego lekarza i już, bo szkoda Twojego macierzyńskiego. dwa tygodnie to dużo przy takim maluchu.

Witajcie! Melduję się jako kolejna rozpakowana kwietniówka. Marysia przyszła na swiat 01.04, waży 4000g i mierzy 57cm. Jestesmy już w domku, mała ma lekką żółtaczkę, pozatym jak narazie tylko je i śpi. Zyczę wesołych i spokojnych świąt:tak:

część dziewczyny mam pytanie nie wiem o co chodzi ale moja ginka odmówiła mi wystawienia kolejnego zwolnienia do pracy - twierdzi że mi się już nie należy - czy to prawda że ZUS odlicza sobie 2 tygodniewstecz od macierzyńskiego od daty urodzenia dziecka ? (czyli że tak naprawdę zamiast 22 tygodni po urodzeniu jest 20?)

WESOŁEGO ALLELUJA !!!!! Smacznego jajeczka i szczęśliwych oraz szybkich porodów

Tak jak piszą dziewczyny- ZUS nie odlicza sobie dwóch tyg, bo nie może Ci 'uciąć' macierzyńskiego. A niektórzy lekarze mają 'problem' w wystawianiu zwolnień kobitom, które są w tzw. terminie, bo niby na jakiej podstawie mają je wystawić (to jest ich tłumaczenie), ale w tym wypadku internista stanowi proste rozwiązanie.

Ale generalnie 'problemy' z ZUSem były 2-3 lata temu, potem przepisy się już nieco zmieniły i już nie powinno być takich komedii... no ale, co ginekolog to 'obyczaj'.

Korzystając z okazji wszystkim Wam dziewczyny i Waszym rodzinom życzę wesołych i pogodnych Świąt, pełnych radości i uśmiechu! I czekamy na świąteczne zajączki :)))

SONIA! Bombowe wieści! Gratulacje! Ale Twoja Maleńka to spora dziewusia! Rodziłaś SN czy CC?

Ostatnia edycja:
Witajcie! Melduję się jako kolejna rozpakowana kwietniówka. Marysia przyszła na swiat 01.04, waży 4000g i mierzy 57cm. Jestesmy już w domku, mała ma lekką żółtaczkę, pozatym jak narazie tylko je i śpi. Zyczę wesołych i spokojnych świąt:tak:
SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gratuluję kolejnej mamusi:-D :-D :-D

Basia nie ma czegoś takiego -tłumaczą sie tym ze 2 tyg przed planowanym terminem możesz wziąć macierzyński. Ale to lekarz decyduje -skoro miałaś wskazania do L4 to one nagle nie zniknęły

aniez - dzieki bardzo za info:-)

zaczelam odciagac i w sumie nie wiem ile to sie odciaga? tak dlugo jak leci? a skad mam wiedziec czy nadal mi leci? jakos nie widze przez ten lakator czy mi nadal mleko leci czy nie... jeju jaki dep jestem:-p odciagnelam 50ml i chyba narazie zostawie, boli to nawet troche... mala za godzine moze sie przebudzic to mam nadzieje ze bede miala mleko dla niej z piersi:baffled:

po kazdym odciaganiu laktator sterylizowac czy wystarczy tylko umyc??:confused:

Nie męcz piersi za długo- na początek 50 ml to SUEPR wynik (ja zaczynałam od 20 hihihi, ale potem to sie 'nakręciło'). Sterylizowałabym za każdym razem- szczególnie przy tak małym dziecku-resztki mleka mogą stanowić pożywkę dla bakterii, a tu chodzi o pokarm dla dziecka, więc ja bym nie ryzykowała.
Ja czułam, że leci, myślę że za jakiś czas będziesz wiedziała kiedy leci a kiedy nie :tak:

a z tym ZUS-em to pierwsze słyszę aby tak ZUS robił. Owszem można iść na macierzyński na dwa tyg wcześniej niż termin wg OM, ale nie jest to przymus w Polsce, a poza tym macierzyński w podstawie wynosi 20 tyg, a nie 22 tyg; po 20 tyg można (ale nie trzeba) wziąć 2 tyg urlopu fakultatywnego (może go wziąć matka albo ojciec dziecka), urlop ten przysługuje tylko bezpośrednio po urlopie macierzyńskim, niewykorzystany przepada. zrób tak jak napisała aniam idź do internisty po zwolnienie :-p skoro nie chce gin to da Ci inny lekarz.

Wcześniej też może mąż wziąść część macierzyńskiego po 14 tyg matka może zrezygnowac a może wziąść tata.
Mój mąz weźmie za mnie część po 18 tyg posiedzi sobie w domku 4 tyg a ja wezme u siebie już wypoczynkowy .

moja ginka też wypisuje tylko do terminu bo miała jakieś tAM KIEDYŚ problemy za wypisanie ponad termin ale sama mi własnie doradziła tego interniste czy kogoś tam innego

reklama
Urodziłam sn, poród trwał 4,30 więc bardzo się nie namęczyłam:-) Jak bedę miała chwilkę opiszę wszystko na wątku porodowym.

Do góry