reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki 2010!!!

Olapop i Aniash swietnie Was rozumiem. Sto lat temu wplatalam sie w niezwykle toksyczny uklad, z mezczyzna, ktory uwazal dzien za stracony, jesli nie wypil przynajmniej 4 piwek. Te jego kochane piwka doprowadzily go do udaru mozgu. Ale to niczego go nie nauczylo. Skonczylo sie na tym, ze z hukiem zatrzasnelam za soba drzwi i juz nigdy ich nie otworzylam. Wam nie bede doradzac, bo kim ja jestem ;) Natomiast powiem Wam jedno: oni nigdy sie nie zmienia.
Najgorsze to to że żyć bez niego nie mogę :-) niestety ,ale postanowiłam jeszcze jakoś z nim gadać jak się dziecko urodzi i mam nadzieje że się opamięta .

reklama
Też nie widzę nic fajnego w karmieniu piersią :blink:. Staram się męczyć małego cyckiem tylko dlatego, bo podobno tak trzeba. Tak ponoć lepiej dla malucha. A że mam te kilka kropelek pokarmu to mi szkoda go w pieluche wylać :sorry2:.
Karmienie butelką jest 100 razy wygodniejsze, przynajmniej dla mnie i też nie uważam, że dzieki cyckom tworzy się jakąs specjalną więź z dzieckiem. Mój synek przy cycku się irytuje, zdecydowanie woli gume (oby mu się kiedyś to odmieniło....).
:-(.

Ja też nie jestem entuzjastką cyckowania.
Ale czego się nie robi dla maleństwa.
Ponoć mamine jednak najlepsze (przeważnie!)

Przecież wode koperkowa, plentex itp podaje się własnie żeby przeciwdziałać kolkom .

To prawda, ale u niektórych dzieci może potęgować kolki.
Koperek działa lekko wiatropędnie.

Pozatym Pola ma bardzo duzo gazow w jelitach. Nie raz podczas karmienia czuje jak jej buzuje w srodku. Tylko ze baczkow tez mamy dosyc sporo, wiec sama nie wiem czy powinnam sie tym martwic. Zna sie ktoras na tym??

Jak popierduje i nic ją nie boli, to nie ma się co przejmować.
Taka uroda...

Katik,jesli Polci odpadl juz pepuszek mozesz ja ukladac do spania na brzuszku,dzieki temu baczki beda latwiej odchodzic,bo mala rozmasuje sobie brzuszek.

U nas nie zalecają spania na brzuszku ze względu na ryzyko śmierci łóżeczkowej.
A układanie jak najbardziej, tylko pod czujnym okiem mamusi.
I masaże...

Na kolki tak naprawdę nie ma lekarstwa niestety, koperek można wypróbować ale jak nie ma poprawy to raczej cudu nie zdziała ja nie podawałam bo nie było różnicy rumianek też można ale ostrożnie bo jest bardziej uczulający i rozluźnia kupki więc w brzuszku może być jeszcze większa rewolucja. U nas kolki wywoływały soki z kartonów nikt mi nie powiedział ze żadnych kartonowych nie można pić i jakoś na to sama wpadłam i odstawiłam i jak ręką odjął wszystko ustąpiło. Jak dzidziuś skończy miesiąc to można infakol w kropelkach ale wcześniej nie bo też może nasilać. Pozostają masaże, ciepła pieluszka albo mały termoforek na brzuszek są też takie specjalne rureczki do pupci jak dzidzia nie może się wyprykac to to pomaga się odgazować (windy się chyba nazywają). Szkoda ze jeszcze nie wymyślili na to cudownego środka bo strasznie maluszki cierpią. Aha i jeszcze noszenie na przedramieniu na brzuszku na tzw. samolocik pomaga.

Wszystkie sposoby dobre.
U nas się Espumisan sprawdził.
Można od 2 tygodnia (chociaż na opakowaniu pisze po 1 miesiącu).
5 kropelek doraźnie, lub przy częstych dolegliwościach po posiłkach.
Wprawdzie wielkich kolek nie było, ale łezki nie raz przez wzdęty brzuszek tak.
I to bez związku z moją dietą, więc teraz dietowemu terrorowi mówię NIE

W paru miejscach znalazlam wzmianke, ze nalezy masowac dziecku codziennie dziaselka palcem z nawinieta gaza - czy ktoras z naszych forumowych mamus tak robila?

Chyba nie od urodzenia, ale potem warto.
Ja używałam od mniej więcej 3 miesiąca szczoteczki o takiej:
bobolandia_com Nuby szczoteczka do zebow na palec (964113205) - Aukcje internetowe Allegro

A teraz myjemy już normalną szczoteczką z dodatkiem pasty (nenedent albo colgate smile miętowa).
Najpierw myję ja, a potem mała sama sobie "poprawia"

A mnie znowu jakieś lekkie skurcze dopadają:-:)-:)-:)baffled: Pocieszam się, że bez regularności.
Wzięłam nospe, mam nadzieje, że przejdzie.
Jutro mam wizytę u okulisty, mam nadzieje zgodę na sn dostać. Mąż mnie zawiezie potem odbierze, wolałabym sama jechać, ale po badaniu dna oka wiem, że to nie najlepszy pomysł.

Syn nasz podjął w końcu za nas decyzje jeśli chodzi o imię dla Małej:-):-) Będzie Alicja, on tak wszystkim rozpowiada, więc postanowiliśmy się z nim zgodzić, tym bardziej, że to też była jedna z naszych opcji.

Agnieszko- nie załamuj się,widać Mareczek robi Ci psikusa dajac różne objawy...może daje Ci się więcej czasu psychicznie przygotować.... może jest jescze coś co musisz zrobić przed jego przyjściem na świat? sprawdza mamusie nie ma co.... :)

To prawda, ale u niektórych dzieci może potęgować kolki.
Koperek działa lekko wiatropędnie.

Chyba nie od urodzenia, ale potem warto.
Ja używałam od mniej więcej 3 miesiąca szczoteczki o takiej:
bobolandia_com Nuby szczoteczka do zebow na palec (964113205) - Aukcje internetowe Allegro

A teraz myjemy już normalną szczoteczką z dodatkiem pasty (nenedent albo colgate smile miętowa).
Najpierw myję ja, a potem mała sama sobie "poprawia"

No przeciez o to chodzi jak ten brzuch wzdęty żeby dziecie bąków popuszczało he he ;-)
Przemywać się powinno własnie od urodzenia . A szczoteczkę tez taka miałam właśnie na palec przy ząbkowaniu mały tez chętnie ją gryzł sobie

reklama
Najgorsze to to że żyć bez niego nie mogę :-) niestety ,ale postanowiłam jeszcze jakoś z nim gadać jak się dziecko urodzi i mam nadzieje że się opamięta .

Niestety ale faceci nie zmieniają się z powodu dziecka . albo się zmieni bo wogóle bedzie chciał się zmienić albo zostanie tak jak jest . Dziecko tu raczej większego wpływu mieć nie bedzie

Apropo karmienia dzidziusia też miałam jakiś czas temu taką akcję. Janek położyć paluszki i stwierdził smacznego dla Mareczka...Dzieci są boskie :-D

Mój karmi zabawki , nas itp.. Obawiam się ze będzie chciał też nakarmić Ole .

Chyba przestane tu przychodzic. BB zeszlo na psy. Nie bylam w stanie przebrnac przez produkcje, bo na kazdej stronie otwierala mi sie jakas dziadoska reklama. WRRRR. Tak mnie zezloscic od samego rana...

Plecy mnie bola, nie mam sily w rekach, pogoda tez sie zepsula (ale to chwilowo nawet i dla mnie lepiej). Byle do czwartku.

Wkurzające sa reklamy ale dzięki nim BB funkcjonuje . więc trzeba przymykac oko :)

Do góry