reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Znalazłam coś takiego, pasuje do mnie ponieważ jestem właśnie nauczycielem akademickim.

Korzystne zasady obliczania świadczeń za niezdolność do pra­cy dla nauczycieli akademickich polegają na tym, że oblicza się je od podstawy niepomniejszonej o składki emerytalną, rentową i cho­robową finansowaną przez pra­cownika (18,71 proc.).
Od już obliczonego wynagro­dzenia (należnego w okresie ab­sencji chorobowej) nie są potrąca­ne składki ZUS. Jeśli zatem na­uczyciel akademicki ma prawo do 100 proc. świadczenia (np. za cho­robę podczas ciąży), to otrzymuje wynagrodzenie wyższe, niż gdy­by pracował.

reklama
Dzieńdoberek :-)

Ale newsy z rana! Asiu gratuluję!!!

Dagsila nie smutaj się u ciebie i Kwiatuszka to pewnie kwiestia godzin :))))

A ja mam do was takie pytanie: czy na zwolnieniu dostajecie takie same wynagrodzienie czy wyższe? Słyszałam,że powinno być nieco wyższe bo jakiś tam składek nie odciągają. Ja miałam od 2 lat stałą pensję. W tym miesiącu dostałam pierwszą wypłatę na zwolnieniu i jest taka sama.
A jak jest u was???

pensja na zwolnieniu, o ile nic sie nie zmienilo, to srednia z 3 pelnych przepracowanych miesiecy przed zwolnieniem. z tym ze jest tak, ze nie jest liczona stawka miesieczna, ale dniowa - dni robocze- i bywa, ze dostaje sie mniej - tak jak np w lutym.
niestety w pracy mam podzial na place i kadry i ja pracowalam w kadrach, wiec moge sie mylic.

Hej, ja dzisiaj BARDZO ŹLE zaczęłam dzień. Moja ciocia, po rocznej walce z rakiem jelita zmarła dzisiaj:-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-( Była to moja najukochańsza ciocia, zawsze pełna energii i pozytywnego myślenia, pomagająca innym ludziom (pracowała w MOPSie) i kochająca matka i żona. Nie mogę w to uwierzyć że jej już nigdy nie zobaczę. Miała 44 lata, 3 kochających dzieci - 24,20 i 13 latków!!!i w dodatku męża do szaleństwa w niej zakochanego!!!!!!!!!Nie mogę sobie tego logicznie wytłumaczyć. W czwartek pogrzeb. Mój M nie chce mnie puścić ale ja nie wyobrażam sobie żebym nie poszła. Kurczę, jednak sprawdza się to, że jak ktoś umiera w rodzinie to zaraz rodzi się nowe życie - czyli moja Nikola!!W wielu przypadkach tak było i tym razem też.
Wyrazy współczucia…
Jak ja ciebie rozumiem. U mnie w rodzinie w lutym zmarł ukochany wujek… samotny człowiek ale jaki kochany. Walczył z rakiem od października… zjadł go dosłownie całego… na pogrzebie byłam bo się uparłam ale to też było w 38 tc… zrobisz jak uważasz za stosowne…

A ja mam do was takie pytanie: czy na zwolnieniu dostajecie takie same wynagrodzienie czy wyższe? Słyszałam,że powinno być nieco wyższe bo jakiś tam składek nie odciągają. Ja miałam od 2 lat stałą pensję. W tym miesiącu dostałam pierwszą wypłatę na zwolnieniu i jest taka sama.
A jak jest u was???
Z tego co pamiętam wynagrodzenie powinno być wyższe o wysokość chyba składki na ubezpieczenie zdrowotne albo na ubezpieczenie społeczne… nie wiem… ale ma być ciut wyższe

Znalazłam coś takiego, pasuje do mnie ponieważ jestem właśnie nauczycielem akademickim.

Korzystne zasady obliczania świadczeń za niezdolność do pra­cy dla nauczycieli akademickich polegają na tym, że oblicza się je od podstawy niepomniejszonej o składki emerytalną, rentową i cho­robową finansowaną przez pra­cownika (18,71 proc.).
Od już obliczonego wynagro­dzenia (należnego w okresie ab­sencji chorobowej) nie są potrąca­ne składki ZUS. Jeśli zatem na­uczyciel akademicki ma prawo do 100 proc. świadczenia (np. za cho­robę podczas ciąży), to otrzymuje wynagrodzenie wyższe, niż gdy­by pracował.

o widzisz:-)

pensja na zwolnieniu, o ile nic sie nie zmienilo, to srednia z 3 pelnych przepracowanych miesiecy przed zwolnieniem. z tym ze jest tak, ze nie jest liczona stawka miesieczna, ale dniowa - dni robocze- i bywa, ze dostaje sie mniej - tak jak np w lutym.
niestety w pracy mam podzial na place i kadry i ja pracowalam w kadrach, wiec moge sie mylic.

No to super:wściekła/y: Myślałam,że za luty będzie jeszcze jakieś wyrównanie bo właśnie dostałam mniej,ale sądziłam,że to dlatego że nie poszłam na zwolnienie od 1 lutego a 27 stycznia. Czyli jednak zamiast więcej wyszło mniej ze względu na to,że była to stawka jak piszesz dniowa a nie miesięczna. Bez sensu!

Wesoła - ogromnie mi przykro..
[*]

A ja wczoraj zaczęłam info o wózkach wyszukiwać i zeszło mi do 2:30 <szok>
Za to zasnęłam nawet nie wiem kiedy i pospałam do 10:00:-)
Teraz już po śniadanku.. trzeba się do roboty brać;-)

reklama
Wesoła...współczuje [*]. Ja w paździeniku ( w 3 m-cu ciąży), pochowałam tatę:( i do tej pory łapie sie na tym,że mam wrazenie ,że on tylko gdzies pojechal i zaraz wróci. Nawet nie zdążył sie dowiedziec,że tym razem będzie wnuczek:( Ach ciężkie to życie...

Do góry