reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Maonka, no tez mnie dziwia tutejsze zwyczaje. Nie zebym pochwalala polska szkole, wedlug ktorej lata sie co chwila do laboratorium i sprawdza to i owo. Natomiast mysle sobie, ze na poczatku i mniej wiecej w polowie ciazy nalezy zbadac krew. Fakt, ze tutaj ciazy nie traktuje sie jako potencjalnego zagrozenia dla zycia, dal mi tyle, ze przeszlam przez to 8 miesiecy radosnie - nic mnie nie martwilo na zapas. Pewnie to, ze czuje sie wysmienicie jest dowodem na to, ze wszystko w moim organizmie dziala jak nalezy i moze wlasnie dlatego zaden lekarz na badania mnie wczesniej nie odeslal. Co do rozmiarow po narodzeniu, ja wazylam 3650 i mialam 60cm dlugosci... Nie wiem jak maz... Mialam nadzieje, ze odezwa sie geny dziadkow (a moi protoplastusie to male karakanki; 158 cm i 168cm wzrostu),a tu dupa zbita. Mala upodabnia sie do mnie: 178 cm. Ha ha swoja droga ciekawa prawidlowosc 10 cm roznicy miedzy moja matka a ojcem i miedzy nim a mna. Ciekawe czy Konstancja odiagnie 188cm :D

reklama
Ba- dacie radę. Dlaczego komórka ukryta??? Kontaktu ze światem w waszych szpitalach mieć nie wolno???

Zielona- w Polszy się lata na badania, jak się chodzi do gina prywatnie i się samemu płaci. Państwowo to już oni nie są skorzy do wypisywania skierować, bo oko Wielkiego NFZowskiego Brata patrzy i liczy!

Hm... podręczny bagaż powiadacie... No szlafroczek to sam może za podręczny robić, ale im może chodzić o to, żeby bagaż właściwy przytargał mąż. Ja dlatego będę miałą 2 torby- na porodówkę malutką (dokumenty, koszula, klapki, skarpetki, podkład, kilka podpasek, woda, telefon...) a reszta w drugiej, którą ma się zajmować mąż.

dziewuchy, taka jestem wsciekla ze az sama sie siebie boje:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
dostalam list w sprawie zasilku macierzynskiego. Wszystko sie zgadza poza kwota tegoz zasilku!! wyliczyli mi najnizszy mozliwy, tylko nie wiem na jakiej podstawie??!!
Pomozcie prosze, bo na str jest taka info:
"W przypadku kobiet zatrudnionych, tygodniowa kwota zasiłku macierzyńskiego jest wyliczana poprzez podzielenie dochodu brutto osiągniętego we właściwym roku podatkowym przez liczbę faktycznie przepracowanych tygodni w takim roku. Osiemdziesiąt procent (80%) tej kwoty będzie wypłacane co tydzień (z zastrzeżeniem obowiązywania minimalnej i maksymalnej kwoty świadczenia). Właściwym rokiem podatkowym jest przedostatni pełen rok podatkowy poprzedzający rok rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego".
To powiedzcie mi prosze, bo moze sie myle, ale w moim przypadku tym wlasciwym rokiem jest 2008, nie 2009 tak?! czy ja juz taka tepa jestem, ze czytac nie umiem. No zaraz mnie cos trafi normalnie:angry:

Tak, wlasciwym dla Ciebie rokiem podatkowym jest 2008 - jesli pojdziesz na macierzynski od 1. maja.

30 kwietnia 2010 konczy sie rok podoatkowy 2009, wiec wynika z tego ze przedostatnim bedzie 2008. Ale jesli pojdziesz na macierzynski przed 30 kwietnia to przedostatnim pelnym rokiem podatkowym bedzie 2007.

Ostatnia edycja:
No jeżeli przedostatni to 2008... 2009 byłby ostatni poprzedzający... Ale może zadzwoń do nich i zarządaj wykładni wyliczenia???

A, zapomnialam dodac, ze tutaj rok podatkowy liczy sie od 1go poniedzialku stycznia to 1szej niedzieli nastepnego stycznia.
Zadzwonie do nich jutro i kogos tam porzadnie zbesztam, bo nie podaruje 50 euro tygodniowo, nie ma mowy. Oni generalnie tna kase gdzie sie da wiec moze maja taka polityke, ze kazdemu daja najnizej, bo moze akurat glupia imirantka sie nie upomni o swoje....

Wygadalam sie i nieco mi lepiej. Biedny Sz zamkna sie w kuchni i cos gotuje, zeby tylko ze mna w pokoju nie siedziec. Chyba za bardzo nerwowa jestem...

Ba trzymam kciuki żeby się wszystko ładnie rozkręciło:tak:.

Co do wielkości dzidziusia to mój mały też nie będzie chyba z tycz malutkich. Doktórka ostatnio stwierdziła że całkiem spory się zapowiada, może mieć ok. 4 kg i że lepiej dla mnie by było urodzić szybciej:-) bo ja taka malusia mam tylko 156 cm a takiego dużego dzidziolka mam urodzić:baffled:.
Torba do szpitala już czeka spakowana od jakiegoś tygodnia:-). Dla maluszka już też wszystko mamy i zostaje tylko czekać:tak:.

reklama
a ja nie wiedzialam ze dzis dzien mezczyzny
w kazdym badz razie maz zabral nas z Hania i Tymkiem do pizzzy hut
wiec swietowalismy
szkoda tylko ze to nie ja jego zaprosilam :)
Hania byla urocza pila z nami lemoniade przez slomke, jadla na dorosłym talerzu i odwracala sie w lozy to pan przy piecu, kasie i kelenerek i wsyzstkim puszczala miny i machala rączką
słodziak mój kochany :)
nawet buziaki puściła tej w czapce kucharskiej :) he he

Do góry