Ania ma Kota
Fanka BB :)
Miałam ostre zapalenie zatok. Jeżeli masz gorączke lub bóle głowy to możesz brać paracetamol. Maksymalna dawka to 1g (2 tabletki) co 6 godzin - inaczej 8 tabletek 500mg na dobę. Na gardło polecono mi 2 spraye Argentin T i Gardvit a plus e, oba mają nawilżyć gardło (to nie są żadne leki). Warto zrobić test combo dla pewności. Z naturalnych sposobów to jeść czosnek i pić herbatę (np rooibos) z cytryną i miodem.Dziewczyny, czy któraś z was zmagała się z bólem gardła i zatokami? Co brałyście?
Te leki niestety nie były dla mnie wystarczające i na drugiej wizycie dostałam respero myrtol na rozrzedzenie wydzieliny i steryd tafen nasal. Dodatkowo polecono mi inhalacje solą fizjologiczną 3%, a we własnym zakresie kupiłam pre nalen gardło.
Z tego wszytkiego co wymieniłam w ciąży wątpliwy jest steryd, resztę można stosować i nie jest na receptę. W kwestii sterydu rozmawiałam z ginekolog i powiedziała, że taki miejscowy steryd do nosa nie zaszkodzi.
Zacznij od tych najbardziej delikatnych środków i jak nie będzie pomagać to skontaktuj się z lekarzem. Jak powiesz, że jesteś w ciąży to internista czy rodzinny dostosuje leczenie