reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2025

Dziewczyny, czy któraś z was zmagała się z bólem gardła i zatokami? Co brałyście?
Miałam ostre zapalenie zatok. Jeżeli masz gorączke lub bóle głowy to możesz brać paracetamol. Maksymalna dawka to 1g (2 tabletki) co 6 godzin - inaczej 8 tabletek 500mg na dobę. Na gardło polecono mi 2 spraye Argentin T i Gardvit a plus e, oba mają nawilżyć gardło (to nie są żadne leki). Warto zrobić test combo dla pewności. Z naturalnych sposobów to jeść czosnek i pić herbatę (np rooibos) z cytryną i miodem.
Te leki niestety nie były dla mnie wystarczające i na drugiej wizycie dostałam respero myrtol na rozrzedzenie wydzieliny i steryd tafen nasal. Dodatkowo polecono mi inhalacje solą fizjologiczną 3%, a we własnym zakresie kupiłam pre nalen gardło.
Z tego wszytkiego co wymieniłam w ciąży wątpliwy jest steryd, resztę można stosować i nie jest na receptę. W kwestii sterydu rozmawiałam z ginekolog i powiedziała, że taki miejscowy steryd do nosa nie zaszkodzi.
Zacznij od tych najbardziej delikatnych środków i jak nie będzie pomagać to skontaktuj się z lekarzem. Jak powiesz, że jesteś w ciąży to internista czy rodzinny dostosuje leczenie :)

reklama
Ja po badaniach krew mocz i TSH
bo mam hashimoto i niedoczynność więc muszę to co mc kontrolować i tak jak myślałam już tarczyca świruje
Miesiąc temu TSH 1,76 a teraz 2,5
I widzę że jest coś nie tak bo jestem na pudlach więc jem zdrowo i mam stałą kcal, piję tylko wodę nie jem słodkiego a przytyłam 3 kg już … 😫😩
Ciekawe czy lekarz zwiększy dawkę euthyroxu i ogólnie co mi poradzi na to żeby tak nie puchnąć

Ja po badaniach krew mocz i TSH
bo mam hashimoto i niedoczynność więc muszę to co mc kontrolować i tak jak myślałam już tarczyca świruje
Miesiąc temu TSH 1,76 a teraz 2,5
I widzę że jest coś nie tak bo jestem na pudlach więc jem zdrowo i mam stałą kcal, piję tylko wodę nie jem słodkiego a przytyłam 3 kg już … 😫😩
Ciekawe czy lekarz zwiększy dawkę euthyroxu i ogólnie co mi poradzi na to żeby tak nie puchnąć
Pamiętaj, że w ciąży woda zaczyna się zatrzymywać w organiźmie więc może stąd te dodatkowe kilogramy. Zależy też od Twojej wagi wyjściowej. Jeżeli jesteś w niedowadze lub w dolnej granicy prawidłowej wagi to w ciąży możesz przytyć więcej. Do określenia tego najlepiej sprawdzić swoje bmi.
A miałaś już zwiększaną dawkę euthyroxu?
Sama mam niedoczynność i z endo umówiłam się na zwiększenie dawki zaraz po pozytywnym teście. Też będę sprawdzać co 4 tygodnie, ale na razie przy dawce letroxu 100 mam tsh 0,73.

Pamiętaj, że w ciąży woda zaczyna się zatrzymywać w organiźmie więc może stąd te dodatkowe kilogramy. Zależy też od Twojej wagi wyjściowej. Jeżeli jesteś w niedowadze lub w dolnej granicy prawidłowej wagi to w ciąży możesz przytyć więcej. Do określenia tego najlepiej sprawdzić swoje bmi.
A miałaś już zwiększaną dawkę euthyroxu?
Sama mam niedoczynność i z endo umówiłam się na zwiększenie dawki zaraz po pozytywnym teście. Też będę sprawdzać co 4 tygodnie, ale na razie przy dawce letroxu 100 mam tsh 0,73.
wagę wyjściową mam prawidłową,
Ja mam małą dawkę 35 więc wydaje mi się że teraz mi już zwiększy
I powiem wam że czytanie wyników w internecie to zlooooo
Bo już wyczytałam że poronienie samoistne w I trymestrze jest jak tsh zaczyna być powyżej 2,5 ..
mój lekarz przyjmie mnie dopiero w czwartek bo jest na jakimś sympozjum
Więc pozostaje mi czekanie ..

wagę wyjściową mam prawidłową,
Ja mam małą dawkę 35 więc wydaje mi się że teraz mi już zwiększy
I powiem wam że czytanie wyników w internecie to zlooooo
Bo już wyczytałam że poronienie samoistne w I trymestrze jest jak tsh zaczyna być powyżej 2,5 ..
mój lekarz przyjmie mnie dopiero w czwartek bo jest na jakimś sympozjum
Więc pozostaje mi czekanie ..
Na pewno przesadzili z tym powyżej 2,5. Jasne, że warto mieć niższe tsh choćby dla własnego samopoczucia, ale 2,5 nadal jest w oficjalnych normach. Tsh można mieć na poziomie 80, oczywiście to bardzo zły wynik i wtedy może coś by się stało. Ale 2,5 na pewno nie wpłynie na ciążę, Po prostu zwiększą Ci dawkę i tsh się unormuje.
Co do wagi to przy prawidłowym bmi na spokojnie można przytyć 11-16 kg więc masz jeszcze duuuużo zapasu, aby utrzymać się w tych normach. A i tak wątpie, że te 3 kg to byłby w całości tłuszcz. Raczej rozrastająca się macica, zatrzymana woda itp. Nie wiem w którym tygodniu jesteś, ale objętość krwi w organiźmie też się znacząco zwiększa a to przecież waży.

Ja też zanim wejdę do gabinetu i nim zobaczę maluszka to jestem zdenerwowana.
Też nie potrafię nic z tym zrobić.
Ciśnienie mi mierzą po wizycie bo przed wychodzi za wysokie.
Hehehe piona! Też muszę najpierw iść na usg, a potem ciśnienie u pielęgniarek. Po wizycie to już mam pomiar zrelaksowanego maratończyka ;p

Na pewno przesadzili z tym powyżej 2,5. Jasne, że warto mieć niższe tsh choćby dla własnego samopoczucia, ale 2,5 nadal jest w oficjalnych normach. Tsh można mieć na poziomie 80, oczywiście to bardzo zły wynik i wtedy może coś by się stało. Ale 2,5 na pewno nie wpłynie na ciążę, Po prostu zwiększą Ci dawkę i tsh się unormuje.
Co do wagi to przy prawidłowym bmi na spokojnie można przytyć 11-16 kg więc masz jeszcze duuuużo zapasu, aby utrzymać się w tych normach. A i tak wątpie, że te 3 kg to byłby w całości tłuszcz. Raczej rozrastająca się macica, zatrzymana woda itp. Nie wiem w którym tygodniu jesteś, ale objętość krwi w organiźmie też się znacząco zwiększa a to przecież waży.

12 tydzień
Dzięki ! Mam nadzieję że do czwartku nie oszaleje
A z miłych wieści moja przyjaciółka dziś mi ogłosiła że też jest w ciąży termin mc po mnie ! Tak się cieszę

12 tydzień
Dzięki ! Mam nadzieję że do czwartku nie oszaleje
A z miłych wieści moja przyjaciółka dziś mi ogłosiła że też jest w ciąży termin mc po mnie ! Tak się cieszę
Fajnie jak będziecie mogły razem wyjść na spacerek, wspierać się w trudach rodzicielstwa i dzielić się doświadczeniami 😍

reklama
Do góry