reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2022

reklama
Dzień dobry!

Dziewczyny, jakie książki polecacie dla osoby zupełnie zielonej w zakresie porodu, połogu, macierzyństwa (czyt. mnie)? Nie przesadzam - nie wiem nic, nie miałam bobasa na rękach nigdy 😅
Im obiektywniejsze, bez nacisku na jakąś ideologię, tym lepiej :)
Widziałam już tu chyba polecane "Mamy dla mamy" :)
Ja zamówiłam wczoraj trzy książki położnej Dembińskiej. Ktoś mi polecał, że bardzo fajnie napisane, dobrze się czyta... Jedna jest o ciąży, druga o porodzie, trzecia o pierwszych chwilach z nowonarodzonym dzieckiem 😉 Jutro mają być w paczkomacie. Mam nadzieję, że będzie to trafiony zakup 😉 Też czekam na pierwsze dziecko. Co prawda miałam okazję opiekować się wieloma od pierwszych chwil po narodzinach, ale swoje to swoje. Poza tym na wolnym w domu to i dobra lektura się przyda😅

Hej Dziewczyny!🙂🖐 Ja z majówek :)

Postanowiłam do Was zajrzeć i zapytać bo macie już więcej doświadczenia i może mnie uspokoicie :) W 6+0 miałam crl 4 mm, tętno 109, wiek określony na 6+1 z USG, wczoraj w 8+0 miałam crl 13mm, tętno 169, wiek określony na 7+4. Ginekolog mówi, że nie ma powodów do zmartwień...ale ja mocno się stresuję bo wiem na pewno kiedy było poczęcie i owulacja i mam krótkie 24-25 dniowe cykle. Miałyście takie wahania, maluchy potem nadganiały? Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia z wymiarami😬

Postanowiłam do Was zajrzeć i zapytać bo macie już więcej doświadczenia i może mnie uspokoicie :) W 6+0 miałam crl 4 mm, tętno 109, wiek określony na 6+1 z USG, wczoraj w 8+0 miałam crl 13mm, tętno 169, wiek określony na 7+4. Ginekolog mówi, że nie ma powodów do zmartwień...ale ja mocno się stresuję bo wiem na pewno kiedy było poczęcie i owulacja i mam krótkie 24-25 dniowe cykle. Miałyście takie wahania, maluchy potem nadganiały? Będę wdzięczna za Wasze doświadczenia z wymiarami😬
Różnica u Ciebie to tylko 3 dni, a z OM tylko 2, więc na pewno nie ma się czym martwić, bo każdy milimetr robi różnicę na tym etapie. Ja w drugiej ciąży miałam różnicę prawie półtora tygodnia, a też wiedziałam kiedy było poczęcie i okazało się, że płód źle się rozwijał, skończyło się poronieniem zatrzymanym.

Takie wąchania są normalne. Przyjmuje się, że wąchania pomiarów do dwóch tygodni jest ok. Im ciąża będzie starsza to mogą coraz bardziej odbiegać od wieku z om, ponieważ każde dziecko rośnie swoim tempem. U mnie na pierwszym USG z om było 6+5 a według USG 6+0 miesiąc później z om 11+0 a z USG 11+3. Jutro okaże się jak jest teraz😊

Nie martw się. U mnie różnica między wiekiem liczonym od ostatniej miesiączki a dlugoscia dziecka to prawie 2 tygodnie, dziecko młodsze wielkością o 2 tygodnie. Z prenatalnych Wczoraj wyszedł dzień różnicy od ostatnich pomiarów.

reklama
Hej ☀️ trzymam za Was kciuki i czekam na piekne zdjęcia i same najlepsze wiadomości 🤞

Mam pytanie dotyczące świadczeń w okresie ciąży i po urodzeniu: jak naliczane są pieniądze po urodzeniu dziecka na urlopie macierzyńskim? W sensie z ostatnich 12 miesiecy ale faktycznej pracy czy nawet te miesiące w których bylam w ciąży na zwolnieniu i dostawałam 100% pensji ?
Pytam ponieważ dostalam dzis podwyżkę i nie wiem czy to mi cokolwiek zmieni potem w świadczeniu po urodzeniu, jeżeli zaraz np. Będę na zwolnieniu.. 🤔🤔🤔

Do góry