reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Ja dzisiaj odebrałam swój wynik i u mnie wyszło (badanie robione 12 +6):
HCGB - 27,16 IU/L - 0,855 MoM
PAPP-A - 2,925 IU/L - 1,222 MoM
Nie wiem niestety jakie są normy 🙄

reklama
Wiesz kochana pappa ma za zadanie nastraszyc i zwrocic uwage na ewentualny problem.to bialko po cos sie bada,wyszlo ze 1 do 63,wiesz jak masz kapelusz i wrzucis 62 biale kuliki i jedna czarna ,to masz male szanse ze akurat wyjmiesz ta czarna
Dokładnie tak. 1 na 50 pacjentek z dodatnim wynikiem testu rodzi chore dzieciątko, a pozostałych 49 pacjentek przechodzi w ciąży niewyobrażalny stres, bo badanie sugeruje, że ich dzieci będą chore.

Materiał ze strony: poradygenetyka

W placówkach, w których prowadzi się rzetelnie badania przesiewowe i odpowiednio kwalifikuje pacjentki wychwyt wad genetycznych wynosi około 30%, co daje 70% prawidłowych wyników z grupy zakwalifikowanych pacjentek do testu rozstrzygającego (np. amniopunkcji). Co to oznacza? Nawet jeśli otrzymałaś zły wynik testu PAPP-A wskazujący na zwiększone ryzyko choroby, to nie oznacza, że Twoje dziecko urodzi się chore.
Też mi się tak wydaje i powinno się tak naprawdę brać pod uwagę wynik badania USG. Jak byłam na swoich prenatalnych to akurat po mnie była Pani, która przyszła na USG połówkowe - sama wspominała, że badanie USG prenatalne wyszło jej dobrze, lekarz powiedział, że jest pewien, że test Pappa to potwierdzi, a jej wyszło coś około 1:200 i się przestraszyła biedna. :( . Postanowiła zaufać badaniu USG i nie robiła już dalszych badań, ale sama stwierdziła, że kolejny raz już by się nie zdecydowała bo przez te pierwsze dni bardzo przeżywała wynik testu...
Koleżanka 2 lata temu też miała duże ryzyko ( w wieku 30 lat wyszło jej 1:156, a dziecko urodziło się zdrowe :) ).

Ojj :( bardzo współczuję Ci, że nie widziałaś się z dzieckiem tak długo, ale nie możesz się teraz denerwować. Spróbuj się uspokoić ❤❤
dziewczyny ja rozumiem, że się gdzieś tam stresujecie, ale czas przygotować się na to, że wizyty w ciąży na usg są raz w miesiącu, jeśli nic się nie dzieje to nie ma potrzeby chodzić częściej...dopiero ostatni miesiąc wizyty są co 2 tygodnie...ja miałam prenatalne w poprzednią środę i teraz kolejna wizyta dopiero 15.10, bo nie ma powodu iść wcześniej, także trzeba uzbroić się w cierpliwość i wytrzymać 😉

Tak myślę że może dlatego że mam obniżone to bi

Na usg nie miał zastrzeżeń... Ja myślę że może zanizylo to że białko bhcg jest niższe.... 😔
Już doczytałam :( u nas jest 1:266 i tez wpadłam w panikę , byłam wczoraj jeszcze raz zrobić prenatalne usg bo z tamtej wizyty nic nie zrozumiałam , bądź dobrej myśli ja tez się uspokoiłam ❤️❤️ Ile masz lat ? Ja myśle o tescie nifty niestety cena 2400 :(

Te prawdopodobieństwa są mało użyteczne. Czy jest 1:20 czy 1:2000 i tak można mieć chore lub zdrowe dziecko. Jeszcze to wykrywa tylko ułamek chorób a inwazyjne metody są niebezpieczne. Dalej co zrobić z wiedza ze dziecko może mieć np ZD. Dla mnie to tylko stress a i tak bym nic nie zrobiła. Chyba bardziej boje się tez niewykrywalnych rzeczy typu autyzm itp. Nie mówię tu o leciutkim spektrum a o poważnym, niewerbalnym autyzmie a znam taki przez znajomych.

reklama
Te prawdopodobieństwa są mało użyteczne. Czy jest 1:20 czy 1:2000 i tak można mieć chore lub zdrowe dziecko. Jeszcze to wykrywa tylko ułamek chorób a inwazyjne metody są niebezpieczne. Dalej co zrobić z wiedza ze dziecko może mieć np ZD. Dla mnie to tylko stress a i tak bym nic nie zrobiła. Chyba bardziej boje się tez niewykrywalnych rzeczy typu autyzm itp. Nie mówię tu o leciutkim spektrum a o poważnym, niewerbalnym autyzmie a znam taki przez znajomych.
Dlatego można zrobić testy nieinwazyjne

Do góry