reklama
Monika2211
Fanka BB :)
Dokładnie tak. 1 na 50 pacjentek z dodatnim wynikiem testu rodzi chore dzieciątko, a pozostałych 49 pacjentek przechodzi w ciąży niewyobrażalny stres, bo badanie sugeruje, że ich dzieci będą chore.Wiesz kochana pappa ma za zadanie nastraszyc i zwrocic uwage na ewentualny problem.to bialko po cos sie bada,wyszlo ze 1 do 63,wiesz jak masz kapelusz i wrzucis 62 biale kuliki i jedna czarna ,to masz male szanse ze akurat wyjmiesz ta czarna
maartulka
Też mi się tak wydaje i powinno się tak naprawdę brać pod uwagę wynik badania USG. Jak byłam na swoich prenatalnych to akurat po mnie była Pani, która przyszła na USG połówkowe - sama wspominała, że badanie USG prenatalne wyszło jej dobrze, lekarz powiedział, że jest pewien, że test Pappa to potwierdzi, a jej wyszło coś około 1:200 i się przestraszyła biedna. . Postanowiła zaufać badaniu USG i nie robiła już dalszych badań, ale sama stwierdziła, że kolejny raz już by się nie zdecydowała bo przez te pierwsze dni bardzo przeżywała wynik testu...Materiał ze strony: poradygenetyka
W placówkach, w których prowadzi się rzetelnie badania przesiewowe i odpowiednio kwalifikuje pacjentki wychwyt wad genetycznych wynosi około 30%, co daje 70% prawidłowych wyników z grupy zakwalifikowanych pacjentek do testu rozstrzygającego (np. amniopunkcji). Co to oznacza? Nawet jeśli otrzymałaś zły wynik testu PAPP-A wskazujący na zwiększone ryzyko choroby, to nie oznacza, że Twoje dziecko urodzi się chore.
Koleżanka 2 lata temu też miała duże ryzyko ( w wieku 30 lat wyszło jej 1:156, a dziecko urodziło się zdrowe ).
M_P_90
dziewczyny ja rozumiem, że się gdzieś tam stresujecie, ale czas przygotować się na to, że wizyty w ciąży na usg są raz w miesiącu, jeśli nic się nie dzieje to nie ma potrzeby chodzić częściej...dopiero ostatni miesiąc wizyty są co 2 tygodnie...ja miałam prenatalne w poprzednią środę i teraz kolejna wizyta dopiero 15.10, bo nie ma powodu iść wcześniej, także trzeba uzbroić się w cierpliwość i wytrzymaćOjj bardzo współczuję Ci, że nie widziałaś się z dzieckiem tak długo, ale nie możesz się teraz denerwować. Spróbuj się uspokoić ❤❤
M_P_90
U mnie 14 tydzień i na tą chwilę 1kg na plusieDziewczyny, ile przytyłyście od czasu przed ciążą do teraz? i w którym tygodniu jesteście?
elysia141
Nie przejmuj się ! Jakie masz prawdopodobieństwo ?Odebrałam wyniki testu pappa, wczoraj miałam usg i krew a dziś już cały opis. Test pappa wyszedł zle dla trisomni 21
elysia141
Już doczytałam u nas jest 1:266 i tez wpadłam w panikę , byłam wczoraj jeszcze raz zrobić prenatalne usg bo z tamtej wizyty nic nie zrozumiałam , bądź dobrej myśli ja tez się uspokoiłam Ile masz lat ? Ja myśle o tescie nifty niestety cena 2400Tak myślę że może dlatego że mam obniżone to bi
Na usg nie miał zastrzeżeń... Ja myślę że może zanizylo to że białko bhcg jest niższe....
AnnaKatarzyna
Co za noc :/ Wstaje już chyba 5 raz A potem zasnąć nie mogę A za godzinę pobudka:/
Te prawdopodobieństwa są mało użyteczne. Czy jest 1:20 czy 1:2000 i tak można mieć chore lub zdrowe dziecko. Jeszcze to wykrywa tylko ułamek chorób a inwazyjne metody są niebezpieczne. Dalej co zrobić z wiedza ze dziecko może mieć np ZD. Dla mnie to tylko stress a i tak bym nic nie zrobiła. Chyba bardziej boje się tez niewykrywalnych rzeczy typu autyzm itp. Nie mówię tu o leciutkim spektrum a o poważnym, niewerbalnym autyzmie a znam taki przez znajomych.
reklama
elysia141
Dlatego można zrobić testy nieinwazyjneTe prawdopodobieństwa są mało użyteczne. Czy jest 1:20 czy 1:2000 i tak można mieć chore lub zdrowe dziecko. Jeszcze to wykrywa tylko ułamek chorób a inwazyjne metody są niebezpieczne. Dalej co zrobić z wiedza ze dziecko może mieć np ZD. Dla mnie to tylko stress a i tak bym nic nie zrobiła. Chyba bardziej boje się tez niewykrywalnych rzeczy typu autyzm itp. Nie mówię tu o leciutkim spektrum a o poważnym, niewerbalnym autyzmie a znam taki przez znajomych.