reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

reklama
A skąd wiadomo które dobre? Z tego co się orientuję to suplementy może każdy na rynek wprowadzić. Wystarczy coś wymyślić, zarejestrować i koniec. Kilka było sprawdzonych i jedno, wielkie nic. Zupełnie co innego niż miało być. Jestem bardzo sceptyczna co do tego typu rzeczy. Jak już coś się bierze to warto sprawdzić poprzez badania czy faktycznie nam pomaga. Bo ładować w siebie niewiadomo co to trochę ryzykowne.
Dokładnie. Rynek jest zapchany suplementami diety. Nawet większość witamin to noe leki tylko suplementy. Dlatego zapytałam się tu na forum kto i co bierze, bo warto wiedzieć. 10 lat temu jak byłam z córcią w ciąży to witaminy dla kobiet w ciąży brało się zaraz po 1wizycie lekarskiej. Teraz widocznie niektórzy lekarze od tego odeszli. Tu w NO bardzo kontrolują rynek farmaceutyczny. Rozmawiałam już z przyjaciółką i poleciła mi 2nazwy zestawów, zapytam się ginekologa i farmaceuty w aptece.

Teraz chyba ciężko o dobry tran :(
Teraz to o wszystko ciężko. Pełno leków jeden od drugiego bardziej reklamowany a czy to działa czy tylko kasę z portfela wyciąga... ja póki co wspomagamy się kwasem foliowym Ale i tak wolę zjeść pomidora czy pomarańcze niż łykac tabletki. Jakoś witaminy z owoców i warzyw bardziej do mnie przemawiają.

Dokładnie. Rynek jest zapchany suplementami diety. Nawet większość witamin to noe leki tylko suplementy. Dlatego zapytałam się tu na forum kto i co bierze, bo warto wiedzieć. 10 lat temu jak byłam z córcią w ciąży to witaminy dla kobiet w ciąży brało się zaraz po 1wizycie lekarskiej. Teraz widocznie niektórzy lekarze od tego odeszli. Tu w NO bardzo kontrolują rynek farmaceutyczny. Rozmawiałam już z przyjaciółką i poleciła mi 2nazwy zestawów, zapytam się ginekologa i farmaceuty w aptece.

Ktoś tu gdzieś na forum to już wklejal, bardzo fajne zestawienie:
Link do: Witaminy w ciąży - jak wybrać najlepsze? Analiza i ranking 25 popularnych suplementów diety. - Pan Tabletka
Na początku są wytyczne PTG dla kobiet w ciąży w Polsce. Wiec jak widzicie w zasadzie nie zaleca się uzupełniania wszystkich witamin, ale już kwas foliowy, jod, wit D jak najbardziej.
Wydaje mi się ze w NO wytyczne mogą być inne( np. w przypadku jodu) bo jednak tam jest większe spożycie ryb i one są lepszej jakości.

Link do: Witaminy w ciąży - jak wybrać najlepsze? Analiza i ranking 25 popularnych suplementów diety. - Pan Tabletka
Na początku są wytyczne PTG dla kobiet w ciąży w Polsce. Wiec jak widzicie w zasadzie nie zaleca się uzupełniania wszystkich witamin, ale już kwas foliowy, jod, wit D jak najbardziej.
Wydaje mi się ze w NO wytyczne mogą być inne( np. w przypadku jodu) bo jednak tam jest większe spożycie ryb i one są lepszej jakości.
Dobra wit d jest dr jacobsa. Bez żadnych zbędnych dodatków. Gdzie np. w innych wit d jest polisorbat 20 i inne badziewia.

Ja właśnie wybiorę coś z rankingu Pana Tabletki.
Narazie biorę kwas foliowy 5mg po wskazaniu gin, ale za jakiś czas mam w planach zacząć brać jakiś z tych suplementów. Myślę że ok 2 trymestru [emoji4]

Ja właśnie wybiorę coś z rankingu Pana Tabletki.
Narazie biorę kwas foliowy 5mg po wskazaniu gin, ale za jakiś czas mam w planach zacząć brać jakiś z tych suplementów. Myślę że ok 2 trymestru [emoji4]
Ja tak samo teraz tylko kwas foliowy a od drugiego trymestru wybiorę jakieś witaminy, wezmę chyba Composita mama dha albo Prenatal duo. Muszę jeszcze zagłębić się w temat.

To ja wrzuciłam ten ranking. Wydaje mi się, że jest rzetelny, tak jak piszesz. Temat suplementów/leków był już tu raz burzliwie poruszony i widzę, że powoli rozkręca się podobna dyskusja, w której nikt nie może mieć własnego zdania [emoji6]
Ja wybrałam z tego zestawienia OmegaMed DHA.

reklama
Moja mama jak się dowiedziała, że idę na l4 (i to nie ze swojego wydzimisia tylko pani dyrektor mi kazala iść, jako że pracuję w żłobku im się nie przydam, a ona nie będzie brała odpowiedzialności jak coś mi się stanie) to nawrzeszczała na mnie, jak tak można ona pracowała ze mną na taśmie do 7 miesiąca. Teraz mamy w pracy panującą ospę, której nie miałam. Sam lekarz stwierdził, że to niebezpieczne. No, ale ona jest lepsza od lekarza. Chyba jest dr House'm. Swoją drogą powiem Wam, że jestem już 8 ciężarną u mnie w pracy. To chyba coś w powietrzu :))
U mnie też wszystcy w ciąży. Ja i siostra. Jej 4 koleżanki i w pracy 2. U mnie w pracy 4 dziewczyny. Też sie ostatnio śmialam właśnie że jakiś rozkwit ciężarnych ;)

Do góry