reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

A tak serio, to może mnie @marcia331 jakoś naprowadzisz, bo już mam same czarne myśli. Syn ma 3,5l. Od kilkunastu dni dziwnie robi z oczami. Często tak jakby mrugał, ale dziwnie. Wywraca tymi oczami. Wygląda to jak tik. Ale boję się, że coś gorszego. Iść do pediatry, okulisty, naurologa? Od czego to w ogóle może być?

reklama
A tak serio, to może mnie @marcia331 jakoś naprowadzisz, bo już mam same czarne myśli. Syn ma 3,5l. Od kilkunastu dni dziwnie robi z oczami. Często tak jakby mrugał, ale dziwnie. Wywraca tymi oczami. Wygląda to jak tik. Ale boję się, że coś gorszego. Iść do pediatry, okulisty, naurologa? Od czego to w ogóle może być?
Wiem, że prosiłaś Marcię, ale ja miałam podobny problem i z tym byłam u neurologa. Udało mi się na nfz szybko dostać ze skierowaniem od pediatry. Eeg i tomografia głowy dziecka. Tylko u nas nie było wywracania oczami, to brzmi już trochę poważniej. Czy dziecko zachowuje wtedy świadomość? U nas badania nie wykazały nieprawidłowości, więc potwierdziły się tiki.
Do okulisty też możesz iść w międzyczasie.

Wiem, że prosiłaś Marcię, ale ja miałam podobny problem i z tym byłam u neurologa. Udało mi się na nfz szybko dostać ze skierowaniem od pediatry. Eeg i tomografia głowy dziecka. Tylko u nas nie było wywracania oczami, to brzmi już trochę poważniej. Czy dziecko zachowuje wtedy świadomość? U nas badania nie wykazały nieprawidłowości, więc potwierdziły się tiki.
Do okulisty też możesz iść w międzyczasie.
Nic z nim innego się nie dzieje. Te wywracanie nie jest aż tak straszne jak może zabrzmiało. Tak to czasem wygląda jakby go oczy bolały. Ale jak pytam to nic go nie boli. Dzięki za odpowiedź.

hej dziewczyny! Piszę żeby się przywitać ponieważ jestem nowa na forum. A akurat jestem w 9 tygodniu ciąży. Już od początku z nerwami ze względu na krwiak ( biorę duphatston i luteine). Trzymam za nas wszystkie kciuki i pozdrawiam cieplutko :)

Mam pytanie. Miałam bardzo dziwna wizytę na NFZ. Czy to normalne że lekarz na pierwszej wizycie w 7 tyg ciąży jedyne co zrobił to dał skierowanie na USG które jest 5 wrzesnia?
Byłam bardzo podekscytowana wizyta od 4 rano nie spałam. A z gabinetu wyszłam z płaczem bo byłam nastawiona że usłyszę serduszko. A tu nic, jak mam być szczera to była moja pierwsza wizyta u ginekologa gdzie nawet majtek nie ściągnęłam:(

Mam pytanie. Miałam bardzo dziwna wizytę na NFZ. Czy to normalne że lekarz na pierwszej wizycie w 7 tyg ciąży jedyne co zrobił to dał skierowanie na USG które jest 5 wrzesnia?
Byłam bardzo podekscytowana wizyta od 4 rano nie spałam. A z gabinetu wyszłam z płaczem bo byłam nastawiona że usłyszę serduszko. A tu nic, jak mam być szczera to była moja pierwsza wizyta u ginekologa gdzie nawet majtek nie ściągnęłam:(
Jak Ty się uchowalaś? :p A powiedziałaś lekarzowi, że nigdy nie byłaś badana, nie miałaś cytologi? Na nfz przysługują Ci 3 usg. Mniej więcej koło 12tc, 22, 32.

Tzn chodziłam do ginekologa miałam badania itd :p chodziło że to mój debiut u lekarza ginekologa gdzie tylko usiadłam na krzesełku.
Tzn chodzi mi o to że spodziewałam się skierowań na badania, cytologię w ciąży, zajrzy wziernikiem, sprawdzimy czy serduszko bije. A tu nic. moja pierwsza wizyta ciążowa na NFZ trwała 5 minut.

reklama
Z tego co się orientuję ( mogę się mylić) w ramach nfz w ciąży jest refundowanych około 4 badań usg. Pierwsze z nich lekarze wykonują około 12 tygodni ciąży. Dlatego pewnie dostałaś termin dopiero na 5 września. WŁaśnie dlatego ja zdecydowałam się na wizyty prywatne. Są to dodatkowe koszty ale jest tez pewność że od początku ciąża jest doglądana i zaopiekowana. Jesli nie starszne Ci wydać około 200 zł zapisz się na prywatną wizytę. Zobaczysz dzieciątko i sprawdzisz czy wszystko jest ok. A jak najbardziej 5 wrzesnia możesz badanie powtórzyć na nfz.

Do góry