reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2019

Z tego co się orientuję ( mogę się mylić) w ramach nfz w ciąży jest refundowanych około 4 badań usg. Pierwsze z nich lekarze wykonują około 12 tygodni ciąży. Dlatego pewnie dostałaś termin dopiero na 5 września. WŁaśnie dlatego ja zdecydowałam się na wizyty prywatne. Są to dodatkowe koszty ale jest tez pewność że od początku ciąża jest doglądana i zaopiekowana. Jesli nie starszne Ci wydać około 200 zł zapisz się na prywatną wizytę. Zobaczysz dzieciątko i sprawdzisz czy wszystko jest ok. A jak najbardziej 5 wrzesnia możesz badanie powtórzyć na nfz.

Na moje szczęście, byłam w 5 tygodniu ciąży prywatnie. Tylko chciałam przejść na NFZ bo wiadomo, że szereg badań jest dość kosztowny. Tylko zdziwił i rozczarowal mnie fakt przebytej wizyty. Większa opiekę dostawałam idąc i mówiąc że nie mam miesiączki tydzień niż informując o ciąży.

reklama
Może sprawdź lekarza w innej przychodni :) U mnie w mieście jest tylko jeden konkretny na nfz i kolejki do niego ogromne. Ale może tobie się uda jakiegoś fajnego znaleźć.

Haha, źle zrozumiałam. Dla mnie to normalka. Z synem lekarz mnie zbadał tylko raz na całą ciążę. Na nfz jest ciężko. Ja znowu całe życie chodziłam na nfz.

A tak serio, to może mnie @marcia331 jakoś naprowadzisz, bo już mam same czarne myśli. Syn ma 3,5l. Od kilkunastu dni dziwnie robi z oczami. Często tak jakby mrugał, ale dziwnie. Wywraca tymi oczami. Wygląda to jak tik. Ale boję się, że coś gorszego. Iść do pediatry, okulisty, naurologa? Od czego to w ogóle może być?
Najpierw pediatra. Powinien sprawdzić wzrok na tablicach, obejrzeć ruch gałek ocznych oraz czy nie ma oczoplasu w skrajnych polozeniach. Jeśli coś to zaniepokoi to wtedy okulista. Jeśli że wzrokiem wszystko ok to tak jak pisała delicious neurolog j na pewno eeg.
Właśnie ja po wizycie ż synem u laryngologa zawsze to szybciej czas mi leci ale i tak jeszcze dużo czekania.
No Oleńka pewnie zaraz wizyta. Trzymam kciuki.

A wizyty na NFZ gdzie nie ma iść to niestety tak czasem wygladaja. No ale zbadać to Cię powinien. Chociaż są tacy ginekolodzy którzy uważają że gmeranie "tam" na początku ciąży nie jest dobrym pomysłem i tego po prostu nie robią.

Na moje szczęście, byłam w 5 tygodniu ciąży prywatnie. Tylko chciałam przejść na NFZ bo wiadomo, że szereg badań jest dość kosztowny. Tylko zdziwił i rozczarowal mnie fakt przebytej wizyty. Większa opiekę dostawałam idąc i mówiąc że nie mam miesiączki tydzień niż informując o ciąży.
Mysle, ze lekarz chce najpierw potwierdzic ciaze na usg i wtedy zleci bez problemu badania. Ja bylam w 4 albo 5 tygodniu na nfz i mi dal od razu skierowania na badania oraz na usg. Zbadal mnie rowniez. Jakiegos macie pecha z lekarzami na nfz, a pozniej kraza zle opinie. Do 5 wrzesnia zostalo naprawde niewiele dni.

Hej czy któraś też plami..? Bo ja znowu...
Ja miałam plamienia 2 tyg. w 4 i 6 tygodniu ciąży ale to przez stwierdzoną nadżerkę. Później żywą krwią 2 dni pod koniec i okazało się że mam krwiaka. Przy nadżerce plamienie brązowe wymieszane ze śluzem, a przy krwiaku normalne jakby na okres żywoczerwona krwią. Teraz jest ok. I lekarz stwierdził że jeśli jest plamienie brązową krwią i brzuch nie boli to no i oczywiście nie ma tego dużo to nalezy się nie przejmować. @Luśka2430 a w którym tygodniu jesteś?

Czesc :) umnie 2 tyg i 3 dni brak okresu. Trzy testy pozytywne:) bede mamusia:) jak u was z objawami. U mnie zaczely sie straszne nudnosci a jak u was z objawami? Wizyte u ginekologa mamy dopiero poczatkiem wrzesnia:(
GRATULACJE! U mnie pierwszym objawem było straszne osłabienie, nie mogłam bez zadyszki dojśc do pracy. Później niechęć do kawy którą musiałam odstawić. I dopiero w 4 tygodniu nudności z ogromną sennością.

reklama
Do góry