reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2019

Moja córa też wczoraj była meeega niegrzeczna. Może to od tej pogody?
Ja żadnych badań genetycznych nie zamierzam robić :) jestem młoda, nie przewiduję żadnych nieprawidłowości. Myślę pozytywnie i jeżeli nie będzie żadnych wskazań to nie zamierzam się dodatkowo martwić :)

reklama
Moja córa też wczoraj była meeega niegrzeczna. Może to od tej pogody?
Ja żadnych badań genetycznych nie zamierzam robić :) jestem młoda, nie przewiduję żadnych nieprawidłowości. Myślę pozytywnie i jeżeli nie będzie żadnych wskazań to nie zamierzam się dodatkowo martwić :)
Dzięki za odpowiedź.
Młode kobiety też rodzą chore dzieci ;). Wiek nie chroni. Ja najpierw muszę potwierdzić ciążę, a później będę myślała. Usg genetyczne w 11-14 tc daje podobno 80% pewności tylko. Do 35 jeszcze mi kilku lat brakuje, ale chyba z wiekiem się myśli więcej o pewnych sprawach, bo jak miałam 27 lat to nie myślałam wcale i byłam pozytywnie nastawiona :cool2:.

Dzięki za odpowiedź.
Młode kobiety też rodzą chore dzieci ;). Wiek nie chroni. Ja najpierw muszę potwierdzić ciążę, a później będę myślała. Usg genetyczne w 11-14 tc daje podobno 80% pewności tylko. Do 35 jeszcze mi kilku lat brakuje, ale chyba z wiekiem się myśli więcej o pewnych sprawach, bo jak miałam 27 lat to nie myślałam wcale i byłam pozytywnie nastawiona :cool2:.

Masz rację kochana, teraz tyle chorób i tego wszystkiego, ze nawet nie wiadomo skąd się to bierze :/ ja chętnie bym.zrobiła ale nie wiem czy bd mnie stać akurat w tym czasie , bo kurczę czasami ciężko finansowo, mój narzeczony robi prawko C+E i kwalifikacje i juz częściowo zrobił ale oszczędności poszły i na nowo trzeba zbierać :(

I po wizycie, pośpieszyłam się za bardzo, noo może jakiś pęcherzyk 2mm widać, ale z wyliczeń mojej gin, nawet jeśli beta rośnie mi prawidłowo to na dziś ma ok 700, a podobno wyraźnie widać przy min 1000. Także tydzień czekania przede mną...
Kupiłam dziś drugą parę butów dla syna i znów złe, ja już nie czaje tych rozmiarów... a w te upały nie chce go po sklepach ciągnąć.
Co do chorych, umierających facetów, mój jest jakimś ewenementem, ciężko chory nawet idzie do pracy i zdycha cały dzień. Ale leków nie weźmie, bo on jest najmądrzejszy :p

Masz rację kochana, teraz tyle chorób i tego wszystkiego, ze nawet nie wiadomo skąd się to bierze :/ ja chętnie bym.zrobiła ale nie wiem czy bd mnie stać akurat w tym czasie , bo kurczę czasami ciężko finansowo, mój narzeczony robi prawko C+E i kwalifikacje i juz częściowo zrobił ale oszczędności poszły i na nowo trzeba zbierać :(
Wiem jak to jest, my też ciągle coś mamy. Odłożymy, to zaraz wydatki niespodziewane się mnożą. PAPP-A plus usg genetyczne około 500 zł to nie tak dużo w porównaniu do tych drogich badań po 2 tysiące. Muszę szybko myśleć, bo trzeba to zrobić między 11 a 14 tygodniem. Miałam usg genetyczne w drugiej ciąży, ale na nfz, to jednak nie było może takie super dokładne, jak to płatne. Podobno powinien lekarz genetyk to wykonywać. Doświadczony w tym temacie. Są plusy badań, bo jak wyjdzie wcześnie, że dziecko może mieć Zespół Downa to rodzice mogą się podczas ciąży do tego przygotować, zdobyć wiedzę, oswoić się z tą myślą. Ja chyba wolałabym wiedzieć wcześniej niż mieć przy porodzie niespodziankę. Test plus usg dają większą pewność niż samo usg, ale i tak nie na 100%.

I po wizycie, pośpieszyłam się za bardzo, noo może jakiś pęcherzyk 2mm widać, ale z wyliczeń mojej gin, nawet jeśli beta rośnie mi prawidłowo to na dziś ma ok 700, a podobno wyraźnie widać przy min 1000. Także tydzień czekania przede mną...
Kupiłam dziś drugą parę butów dla syna i znów złe, ja już nie czaje tych rozmiarów... a w te upały nie chce go po sklepach ciągnąć.
Co do chorych, umierających facetów, mój jest jakimś ewenementem, ciężko chory nawet idzie do pracy i zdycha cały dzień. Ale leków nie weźmie, bo on jest najmądrzejszy :p
Który to tydzień u ciebie? Ale COŚ JEST i to w macicy, więc już połowa sukcesu! :)

Ale super , ze cos tam jest i widać - dobra wiadomość ;)
A propo butów to teraz takie te rozmiary to tylko mierzyć na.noge bo ciężko dopasować bez albo po wkladce ile cm ma stópka na stojąco i po tym kupować ?
A faceci to jak chorzy to tak , nic nie mogą zrobić , tylko ich przytulać i głaskać ale mój tez bez leków daje radę, jedynie co to grzaniec jak tragedia jest - wypoci i zdrowy ;)

Wiem jak to jest, my też ciągle coś mamy. Odłożymy, to zaraz wydatki niespodziewane się mnożą. PAPP-A plus usg genetyczne około 500 zł to nie tak dużo w porównaniu do tych drogich badań po 2 tysiące. Muszę szybko myśleć, bo trzeba to zrobić między 11 a 14 tygodniem. Miałam usg genetyczne w drugiej ciąży, ale na nfz, to jednak nie było może takie super dokładne, jak to płatne. Podobno powinien lekarz genetyk to wykonywać. Doświadczony w tym temacie. Są plusy badań, bo jak wyjdzie wcześnie, że dziecko może mieć Zespół Downa to rodzice mogą się podczas ciąży do tego przygotować, zdobyć wiedzę, oswoić się z tą myślą. Ja chyba wolałabym wiedzieć wcześniej niż mieć przy porodzie niespodziankę. Test plus usg dają większą pewność niż samo usg, ale i tak nie na 100%.

Tak.masz racje ;) tez wolałabym być przygotowana, ale jak mówisz 500zł to spoko bo myślałam ze mówisz o tych co 2tys. Zł kosztują :szok:

reklama
Dzięki za odpowiedź.

Wiem, że młode także rodzą chore dzieci, ale tak jak mówię, jeżeli nie będzie żadnych niepokojących sygnałów od lekarza to nie będę wykonywać tych testów.

Do góry