reklama
Dziewczyny mam pytanie. Dziś okazało się że mamy z M ryzyko konfliktu serologiczny.ja mam 0 rh- M. ab rh + M właśnie odebrał wyniki badań krwi. Może któraś z Was podpowie co powinnam.zroboc w tej sytuacji, jakieś badania na Ci to? Czy już od reki kontaktować się z lekarzem, wizytę mam dopiero za 3 tygodnie A też nie chce wyjsc na panikare
hej, u mnie też konflikt serologiczny (a w zasadzie tylko ryzyko), tak jak @liczba napisała
wiem że w tym wypadku u dziewczyn z minusową grupa krwi sprawdza się ponownie poziom przeciwciał w połowie ciąży.
słyszałam też że odchodzi się od podawania antyglobuliny w trakcie ciąży, dopiero po porodzie. a przynajmniej przy pierwszej ponoć wcale nie ma takiej potrzeby. ale musiałabym poszukać o tym artykułu.
Jest grupa na Facebooku Wrocławska i ostatnio parę dziewczyn pisało że w szpitalach się pokonczyla. musiały szukać po aptekach na własną rękę. i ponoć braki w magazynach. paranoja...
ale do kwietnia powinno być Oki
@jowska1 aha, no i przy pierwszej ciąży raczej mała szansa (jak nie znikoma?) aby się coś zadziało.
ale - pod warunkiem że nie było wcześniej poronienia ponieważ mogło dojść do zetknięcia się krwi matki i płodu. i w następnej już organizm może wysyłać przeciwciała, bo traktuje ja jako kolejną.
ale - pod warunkiem że nie było wcześniej poronienia ponieważ mogło dojść do zetknięcia się krwi matki i płodu. i w następnej już organizm może wysyłać przeciwciała, bo traktuje ja jako kolejną.
Blondie
Fanka BB :)
Wlasnie dlatego ja po poronieniu taki zastrzyk dostalam.@jowska1 aha, no i przy pierwszej ciąży raczej mała szansa (jak nie znikoma?) aby się coś zadziało.
@Blondie no i prawidłowo, bo wtedy mogło dojść do tego wymieszania z krwią.
ale nie wiem jak u dziewczyn, ważne żeby o tym pamiętać że poronienie się liczy jako 1 ciąża.. tak przynajmniej powinno być ale różnie bywa w szpitalach, czasem pominąć, czasem zapomną.. więc trzeba mieć to na uwadze
ale nie wiem jak u dziewczyn, ważne żeby o tym pamiętać że poronienie się liczy jako 1 ciąża.. tak przynajmniej powinno być ale różnie bywa w szpitalach, czasem pominąć, czasem zapomną.. więc trzeba mieć to na uwadze
Blondie
Serio? Pomijają? Chyba bym ich zmiotła z powierzchni Ziemi, jakby pomineli. Ciąża to ciąża. Nieważne czy donoszona, czy poroniona.@Blondie no i prawidłowo, bo wtedy mogło dojść do tego wymieszania z krwią.
Oki Czyli jeśli poronilam 2 ciążę w ostatnich 13 miesiącach- 5 tyg i 3 tyg to znaczy że już powinnam.yen zastrzyk brać natychmiast ?Serio? Pomijają? Chyba bym ich zmiotła z powierzchni Ziemi, jakby pomineli. Ciąża to ciąża. Nieważne czy donoszona, czy poroniona.
Blondie
Ja poronilam 1 ciąże. Przy 1 tego zastrzyku nie mialas? Nie wiem jak to funkcjonujeOki Czyli jeśli poronilam 2 ciążę w ostatnich 13 miesiącach- 5 tyg i 3 tyg to znaczy że już powinnam.yen zastrzyk brać natychmiast ?
reklama
nie zdziwiłabym się jakby tak było..Serio? Pomijają? Chyba bym ich zmiotła z powierzchni Ziemi, jakby pomineli. Ciąża to ciąża. Nieważne czy donoszona, czy poroniona.
jest na forum historia malutkiej Tosi która miala wadę letalna i mogła umrzeć już w brzuszku, przy porodzie lub chwilę po.. i mama donosila ciąże szczęśliwie, ale po powrocie okazało się że duże braki miała Tosia brak badania słuchu, bioderek, wzrok, nie pamiętam co jeszcze. w każdym razie położna przyszła i faktycznie mala słyszy bardzo słabo. no ale szpital tego nie zrobił.
najważniejsze że Tosia żyje już kolejny tydzień ma się całkiem nieźle
Oki Czyli jeśli poronilam 2 ciążę w ostatnich 13 miesiącach- 5 tyg i 3 tyg to znaczy że już powinnam.yen zastrzyk brać natychmiast ?
raczej wątpię, na tak wczesnym etapie..
ja w 6 tc poronilam ale była to ciąża biochemiczna nie było jej widać na usg.
W karcie mam wpisane jako poronienie ale lekarz na prenatalnych powiedział że do któregoś tygodnia się nie powinno liczyć nawet takiego poronienia (do obliczeń ryzyka). a jeśli chodzi od kiedy liczy się pod kątem konfliktu serologicznego, to najlepiej lekarz powie ale wydaje mi się że na późniejszym bo pytałam i powiedział że nie ma prawa krew się zmieszać na tak wczesnym etapie
nie wiem jak inni lekarze, ale pewnie liczy się kiedy ciąża została utracona
Ostatnia edycja: