reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2016

Ja jeszcze nie kupowalam wiec kupie jakie poradzicie:)

Spectre odlozylam na pozniej, zaczytalam sie w kodeksie;) generalnie dosc duzo zmian ale niekoniecznie dla ciazarnych. Ogolnie zmieniaja sie umowy na czas okreslony. Po uplywie 33mcy umowa zmienia sie na na czas nieokreslony. Wypowiedzenia umow na czas okresl sa zalezne id stazu pracy a nie jak bylo najczeaciej ze 2tyg okres wypowiedzenia. I takie tak rozne ciekawostki;)

Dla ciezarnych to jest tak ze macierzynski przy jednym dziecku 20tyg . Rodzicielski kolejne 32tyg. Na rodzicielskim mozna swiadczyc prace u pracodawcy w niepelnym wymiarze i wtedy on sie wydluza o wymiar swiadczenia pracy.

Ojcowski jest 2tyg. Do wykorzystania w calosci lub 2czesciach nie mniejszych niz 7dni do ukonczenia 24mcy przez dziecko. Wczesniej chyba bylo ze do roku. Tezeba zlozyc min 7dni przed terminem urlopu i pracodawca nie moze odmowic

Od tego roku wchodza tez jakies dodatkowe przepisy dla kobiet co sa bezrobotne jakis 1000zl przez rok cos ala macierzynski czy cos takiego. Ale nie ma tutaj chyba takich dziewczyn wiec nie pisze o tym

reklama
Musiałabym poszukać te zmiany w necie i też poczytać, bo może wynajdę czy jest coś o tym jak mi się umowa kończy w trakcie rodzicielskiego :confused: Niby jeszcze rok mam umowę, ale już się zastanawiam co ze mną będzie, bo miło mieć swoje wpływy na konto :tak:

Kodeks jest w dzisiejszej gazecie prawnej. Dosc przystepnie napisane. Zawsze to latwiej w pigulce niz w necie szukac

A jeszcze to sie zmienilo ze 2 dki opieki nad dzieckiem zdrowym mozna wziac sobie w rozbiciu na godz:)

A w ogole jak teraz wygląda procedura przyznania urlopu macierzyńskiego i tego dodatkowego u poracodawcy? Urodze dziecko i co dalej, jakie dokumenty i w jakim czasie? Bo ja już nie pamiętam powiem szczerze a wole wiedzieć wcześniej, żeby mi terminy nie pouciekaly ;)

Tak samo orientujecie się jak to jest teraz z becikowym? Jakie dokumenty sa potrzebne? Jak rodziłam to tylko akt urodzenia i zaświadczenie od lekarza ale teraz się chyba cos pozmienialo...

koleżanka załatwiała becikowe to mówiła że z Us dochód za 2015 r musiała jeszcze przedstawić bo tam jest jakieś 1900 zł na osobę chyba jeśli czegoś nie mylę

Lusinda - wiesz co nie widze tutaj takiej kwestii co gdy umowa ci wygasa w trakcie rodzicielskiego. Maz moze wziac pozostala czesc tego urlopu. Ale kasy wiecej to nie da. Wtedy mozesz chyba do urzedu sie zarejestrowac i skorzystac z tych przepisow o bezrobotnych matkach no ten 1000 przysluguje przez rok wiec pewnie dostawalabys tylko te brakujace kilka miesiacu. Czytalam o tym jakos z miesiac temu i juz nie pamietam dokladnie bo mnie to nie dotyczy ale w necie bylo jasno i dokladnie to opisane wiec moze poszukaj

A patrzcie tutaj - fajnie by bylo tylko to chyba bardziej nasze corki moga na to liczyc niz my ;)

Załączniki

• 1453114690238.jpg
    1453114690238.jpg
    80,8 KB · Wyświetleń: 53
  • 1453114710524.jpg
    1453114710524.jpg
    80,7 KB · Wyświetleń: 43
  • 1453114729954.jpg
    1453114729954.jpg
    70,2 KB · Wyświetleń: 42
  • 1453114744483.jpg
    1453114744483.jpg