- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
krzynka77
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Wrzesień 2009
- Postów
- 1 018
No, mój chłodnik już prawie gotowy a teraz zabieram się za.... moje ukochane placuszki z cukini.
Robię je mniej więcej (jak wiecie, ja jakoś nie umiem działać wg przepisu, więc zwykle robię coś mniej więcej...)tak:
Wielkie Żarcie - Przepis - Placki z cukini
zioła z balkonu nadają się do nich idealnie - POLECAM cieżarówkom!!!
z chłodnikiem będą idealne :-)
PS. teraz cukinie są malutkie więc polecam zamiast jednej - ze 2-3 mniejsze. Młodych cukinii nie wydrążamy - mają tak maleńkie pesteczki, że w ogóle nie przeszkadzają. Trzemy w całości (ja nawet trę ze skórką, bo teraz jest cieniutka).
Robię je mniej więcej (jak wiecie, ja jakoś nie umiem działać wg przepisu, więc zwykle robię coś mniej więcej...)tak:
Wielkie Żarcie - Przepis - Placki z cukini
zioła z balkonu nadają się do nich idealnie - POLECAM cieżarówkom!!!
z chłodnikiem będą idealne :-)
PS. teraz cukinie są malutkie więc polecam zamiast jednej - ze 2-3 mniejsze. Młodych cukinii nie wydrążamy - mają tak maleńkie pesteczki, że w ogóle nie przeszkadzają. Trzemy w całości (ja nawet trę ze skórką, bo teraz jest cieniutka).
ryśka
Początkująca w BB
witam, witam,
przepis świetny. Zastąpilam brokuły szpinakiem (brokuły są lekko wzdymające) - palce lizać
przepis świetny. Zastąpilam brokuły szpinakiem (brokuły są lekko wzdymające) - palce lizać
No, mój chłodnik już prawie gotowy a teraz zabieram się za.... moje ukochane placuszki z cukini.
Robię je mniej więcej (jak wiecie, ja jakoś nie umiem działać wg przepisu, więc zwykle robię coś mniej więcej...)tak:
Wielkie Żarcie - Przepis - Placki z cukini
zioła z balkonu nadają się do nich idealnie - POLECAM cieżarówkom!!!
z chłodnikiem będą idealne :-)
PS. teraz cukinie są malutkie więc polecam zamiast jednej - ze 2-3 mniejsze. Młodych cukinii nie wydrążamy - mają tak maleńkie pesteczki, że w ogóle nie przeszkadzają. Trzemy w całości (ja nawet trę ze skórką, bo teraz jest cieniutka).
Zaskoczyłaś mnie kompletnie tą cukinią. Zdałam sobie sprawę, że to warzywo nie istnieje w mojej kuchni, ba, ja nawet nie wiem, jaki ma smak Lubię nowości, więc jutro smażę placuszki z cukinii :-)
Jak pisałam od paru dni jemy tylko chłodniki. Poniżej prosty, wypróbowany i szybki przepis na naprawdę pyszny chłodnik grecki:
2 jogurty naturalne (najlepiej mi się robi na jogurtach Zott)
2 ogórki
pęczek rzodkiewki
1 kajzerka lub biała bułka
2 ząbki młodego czosnku
2 łyżki oliwy
koperek
pieprz, sól do smaku
Ogórki obrać, pokroić, posolić, odstawić na 30min. Rzodkiewkę pokroić, dodac do ogórków. Czosnek rozetrzeć z oliwą, dodać namoczoną w przegotowanej wodzie i nieodciśniętą bułkę. Do tego wlać jogurt, zmiksować. Dodać odciśnięte ogórki i rzodkiewkę, doprawić. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypac koperkiem.
Można podawac z jajkiem na twardo.
U mnie na talerzu wyglądało to tak:
Smacznego :-)
krzynka77
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Wrzesień 2009
- Postów
- 1 018
Magda - to ja dzisiaj zrobię ten chłodnik, bo inaczej nie da się jeść przez te upały!!. Zrobię go na maślance, bo akurat jestem w posiadaniu :-) Muszę tylko polecieć do warzywniaka po rzodkiewkę!
Co do placków z cukini, to koniecznie wypróbuj - placuszki są delikatne bo cukinia ma delikatny smak. Dla mnie dużo lepsza alternatywa dla placków ziemniaczanych, które też lubię, no i nieodzwonie kojarzą mi się z latem. Ja narobiłam tyle masy na placki cukiniowe, że jadłam je przez 3 dni :-) Jak ktoś lubi można do masy wkroić np trochę szynki, wtedy są konkretniejsze. Z resztą polecam pokombinować z ulubionymi dodatkami!
Ja uwielbiam też cukinię grillowaną z oliwą... albo np można (ale już taką starszą, dużą cukinię) zrobić faszerowaną ryżem i mięskiem, albo ryżem i pieczarkami i zapiekaną w piekarniku (mmmmm).
Co do placków z cukini, to koniecznie wypróbuj - placuszki są delikatne bo cukinia ma delikatny smak. Dla mnie dużo lepsza alternatywa dla placków ziemniaczanych, które też lubię, no i nieodzwonie kojarzą mi się z latem. Ja narobiłam tyle masy na placki cukiniowe, że jadłam je przez 3 dni :-) Jak ktoś lubi można do masy wkroić np trochę szynki, wtedy są konkretniejsze. Z resztą polecam pokombinować z ulubionymi dodatkami!
Ja uwielbiam też cukinię grillowaną z oliwą... albo np można (ale już taką starszą, dużą cukinię) zrobić faszerowaną ryżem i mięskiem, albo ryżem i pieczarkami i zapiekaną w piekarniku (mmmmm).
Co do placków z cukini, to koniecznie wypróbuj - placuszki są delikatne bo cukinia ma delikatny smak. Dla mnie dużo lepsza alternatywa dla placków ziemniaczanych, które też lubię, no i nieodzwonie kojarzą mi się z latem. Ja narobiłam tyle masy na placki cukiniowe, że jadłam je przez 3 dni :-) Jak ktoś lubi można do masy wkroić np trochę szynki, wtedy są konkretniejsze. Z resztą polecam pokombinować z ulubionymi dodatkami!
A z czym je podajesz? Jakiś sos czy śmietana? Co tam do nich pasuje?
Robię je jutro, bo na dziś mam zapasy z wczoraj
krzynka77
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Wrzesień 2009
- Postów
- 1 018
Pasuje śmietana, albo jogurt z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu np, albo jak ktoś lubi to keczup :-)
Same też są super :-)
Mój chłodniczek już się chłodzi w lodówce. Nie wsadzałam do niego bułki, bo postanowiłam przed podaniem zrobić grzaneczki z bułki na oliwie i takie ciepłe grzaneczki podać do zimnego chłodniku - zobaczymy jak to wyjdzie?
Same też są super :-)
Mój chłodniczek już się chłodzi w lodówce. Nie wsadzałam do niego bułki, bo postanowiłam przed podaniem zrobić grzaneczki z bułki na oliwie i takie ciepłe grzaneczki podać do zimnego chłodniku - zobaczymy jak to wyjdzie?
Dodaje na prośbę Kasi :-)
Przepis na brokuły z serem feta :-)
*Brokuły obgotować i podzielić na różyczki
*płatki migdałów prażyć chwilę na suchej patelnie (ok3-5min)
*fer feta pokroić w kostkę
*sos czosnkowy ( mały jogurt naturalny+ 2-3 łyzki majonezu+ kilka ząbków czosnku + pieprz)
Kładziemy na duży spodek różyczki brokuła, polewamy sosem czosnkowym, posypujemy kostkami sera feta i płatkami migdałów.
czas przygotowania 15-20 min Ale w tym czas pracy max 5min
Przepis na brokuły z serem feta :-)
*Brokuły obgotować i podzielić na różyczki
*płatki migdałów prażyć chwilę na suchej patelnie (ok3-5min)
*fer feta pokroić w kostkę
*sos czosnkowy ( mały jogurt naturalny+ 2-3 łyzki majonezu+ kilka ząbków czosnku + pieprz)
Kładziemy na duży spodek różyczki brokuła, polewamy sosem czosnkowym, posypujemy kostkami sera feta i płatkami migdałów.
czas przygotowania 15-20 min Ale w tym czas pracy max 5min
reklama
sos na pizzę:
słoiczek przecieru pomidorowego, 2-3łyżki wody (Ja wodą płuczę kubeczek), dużo czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę (Ja daję 3-4ząbki), pieprz kolorowy, słodka papryka, oregano, bazylia i kilka kropelek magii I takim sosikiem smaruje ciasto
słoiczek przecieru pomidorowego, 2-3łyżki wody (Ja wodą płuczę kubeczek), dużo czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę (Ja daję 3-4ząbki), pieprz kolorowy, słodka papryka, oregano, bazylia i kilka kropelek magii I takim sosikiem smaruje ciasto
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 83
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 34
- Wyświetleń
- 18 tys
Podziel się: