reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
miało być tak:
Omlet ze szpinakiem i pomidorami - MojeGotowanie.pl - Przepisy - Obiady - Omlet ze szpinakiem i pomidorami
niestety, wyszło wizualnie nieco inaczej. nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam omlet i brak wprawy niestety było widać na talerzu :eek: A. zjadł dzielnie wszystko i się zarzekał, że dobre. ale ja tam swoje wiem.
zamiast pomidorów w wersji dla A. dodałam sera pleśniowego Lazur. wersja "dla ciężarnych" była z pieczarkami i pomidorami.
jutro gotuję spokojnie i prościutko - krupnik z kaszy gryczanej. pierwszy raz w życiu, ciekawa jestem smaku.
a swoją drogą, to tak mnie chwyciło na pichcenie, że wedle przesądów... chłopak w brzuchu jak nic :tak:
 
reklama
magda.wu dzięki za przepis! Uwielbiam szpinak! :-p
Zrobię sobie dzisiaj tą wersję z pieczarkami i pomidorkiem (akurat mam składniki) i później napiszę jak smakowało ;-)
 
koniecznie napisz, jak Ci wyszło, czy udało Ci się osiągnąć taki obraz na talerzu, jak jest na zdjęciu ;)
 
Zrobiłam wczoraj na kolację. Wyszło zupełnie inaczej niż na zdjęciu, tzn wszystko się całkiem rozleciało :sorry: ale to pewnie od nadmiaru dodatków (pomidorków, pieczarek) i za mało jajka (dałam 2) i dodałam czosnek zamiast cebuli (bo uwielbiam to zestawienie ze szpinakiem) i parę kropel cytryny. Nie zważając na nieco śmietniskowy wygląd było PYSZNE! Wprowadziłam przepis do mojego menu i zamierzam przyrządzać co najmniej raz w m-cu. Dzięki za przepis Magda! ;-)

Edit: Acha, nie byłabym sobą, gdybym wszystkiego na końcu nie polała keczupem:sorry:
 
dziewuchy macie jakiś pomysł na rybę- byle nie śledzia, bo tak jak przed ciążą mogłam śledzia jeśc na kilogramy tak teraz na sam widok biegnę do innego pokoju.
 
fiuufiuu może ryba po grecku? :tak: proste i smaczne.
Przepis, z którego korzystam:
4 filety z soli (może byc mintaj lub inne)
5 marchewek
ćwiartka selera
2 korzenie pietruszki
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego.
łyżka mąki
liść laurowy, ciele angielskie, pieprz, sól cukier, papryka (słodka i chilli), cukier, sok z cytryny.

Warzywa trzemy na duże oczka na tarce. Cebulę kroimy i podsmarzamy, a następnie przeżucamy do innego naczynia. Na patelni podgrzewamy sporą ilość oleju i podsmarzamy na tym starte warzywa, następnie dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem z liściem laurowym, zielem angielskim. pod koniec duszenia (gdy warzywa są pół miekkie, jakieś 20 min) dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody, a następnie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę i dalej dusimy około 10-20 minut. Mieszamy to z cebulę i zdejmujemy z ognia.
Rybę kroimy na kawałki i dusimy na patelni po obu stronach. Przyprawiamy solą pieprzem i sokiem z cytryny.
w szerokim naczyniu układamy porcję warzyw, następnie ryby, a następnie warzywa. I gotowe. :)
 
Ostatnia edycja:
no własnie mam takie widzi misie, ze mi ryba z pomidorem albo przecierem nie leży...
 
Ja polecam pstraga z warzywami.... mniammmmm... Kupuję calego pstraga, a zazwyczaj dwa mniejsze tak ok 30 dkg, oczywiście wypatroszone. Nacieram solą na zewnątrz i w środku, następnie faszeruję go warzywkami (marchewka, pietruszka, por) i "zamykam" i obkladam go jeszcze naokolo warzywami. Wszystko to zawijam w folię aluminiową - szczelnie i wkładam na 20 minut do kombiwaru na 200-220 stopni. I normalnie pycha!!! Oczywiście do tego cytrynka i można jeść. A jesli ktos nie ma kombiwaru to można też zrobić w zwykłym piekarniku, ale wtedy tak na ok 30 min i na 220-240 stopni. Tylko musi być folia szczelnie zamknieta żeby ryba nie byla sucha.
 
no własnie mam takie widzi misie, ze mi ryba z pomidorem albo przecierem nie leży...

Kup sobie tuńczyka w puszce i po sprawie :sorry2::-p albo zrób z tego sałatkę (puszka tuńczyka, papryka czerwona, ryż, kukurydza konserwowa, majonez, sól, pieprz)
a najlepiej może napisz od razu jakie składniki są na "nie" i coś wykombinujemy :tak:
(ojj wiem jakie specyficzne i konkretne zachcianki mogą mieć ciążówki :tak:koszmar z nami :-D)
 
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry