- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Bombusia
Fanka BB :)
No własnie Ciamajdko w pupci sie poprzewracało czy co???? Hi hi.)))magda.wu wyglada "apetito mła" hehe ale ja jednak zrezygnuję z bakalii jak będe robić.. wyjdzie, że ja jakis niejadek jestem, niet ryb, bakalii, cynamonu
o rrrrany - jakie piękne!! A pomysł z miętą w galaretce na górze obłędny!! i te kostki galaretki w środku - sssuper!!
Kostki galaretki proponuje robić innego koloru niż na górze, ale jak kto lubi oczywiście, moja mamcia robi 2 kolory kostek))
A mieta hmmm bajeczny pomysł
tego smietanowca to mozna tez zrobic na biszkopcie.
Oczywścvie, ze tak ja czasami kupuje też biszkopty-ciasteczka w biedronie sa pyszne i troche moczę w mleku i układam na spód i resztę tak jak z przepisu....czyli jak kto lubi)))
A ja dzisiaj robiłam to ciasto
Placuszki półfrancuskie z truskawkami
I wyszło rewelacyjne-co prawda bardzo czasochłonne, bo musi rosnąć dosyć długo, ale ten smak
Placuszki półfrancuskie z truskawkami
I wyszło rewelacyjne-co prawda bardzo czasochłonne, bo musi rosnąć dosyć długo, ale ten smak
Wrzucam fotkę póki jeszcze jest co fotografować PYCHA!!! Dodałam duuużo bakalii (stłoczyły się na dole skubane), a na górę do galaretki truskawki, nektarynkę i listki mięty z balkonu. Ale fantastyczne jest samo wypełnienie - śmietana z żelatyną. Kto by pomyślał, takie proste a takie genialne. Bombusia dzięki za super przepis, zaraz idzie w świat - wysyłam Mamie i koleżankom :-)
Zobacz załącznik 261145
Matko wygląda zjawiskowo!!!!!!!!!!!! Ja nigdy nie potrafię galaretki zrobić Zawsze mi się wylewa i dlatego boję się takich ciast ehhh muszę się odważyc GRATULUJĘ
R
RiSiA
Gość
Dziewczynki ja Wam polecam - oczywiscie po okresie ciąży i karmieniu dania na takie romantyczne kolacje, które nie zajmują zbyt dużo czasu a sa naprawdę pycha Nawet dla tych co nie lubia alkoholu (a ja do takich osób należę) opiłam się samymi oparami
Schab z pieczarkami w sosie winnym
Schab pokrojony w plastry nie za cienkie i nie za grube przyprawiamy pieprzem, solą, papryką troche imbiru i czosnku. Wkładamy do szklanego pojemnika i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie robimy bulion - ja biore zawsze te kostki (2 szkl. wody nie wiecej) i 1-2 kostek w zależności jak kto lubi. Po zagotowaniu wlewamy 1-2 lampek czerwonego wytrawnego wina. Kroimy pieczarki i lekko podsmażamy na patelni, ale nie tak, zeby były spieczone. Pieczarki dodajemy do sosu z winem.
Po 20 minutach wyciądamy schab i zalewamy go sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Schab podaje z sałatką grecką z serem feta i ziemniakami.
ziemniaki z porem i sosem winnym
Ziemniaki kroimy w kostke i gotujemy, ale tak, aby ich nie rozgotowac. W miedzy sczasie kroimy porę w połksiężyce i podsmażamy na wodzie na patelni - lekko dusząc. Jak pora bedzie juz dobra i ziemniaki również układamy je w naczyniu żaroodpornym w kolejności najpierw ziemniaki a potem por i zalewamy wszystko sosem winnym utworzonym z bulionu i lampki białego wytrawnego wina.
Ja ze względu na zdrowie mojego męża w ogóle nie używam oleju a wszystko duszę na wodzie
No i dla osób, które lubią mięsko na slodko
Piersi z kurczaka w sosie miodowo-cytrynowo-żurawinowym
2 piersi z kurczaka myjemy i czyscimy ze wszystkich tłuszczyków
robimy zalewę :
z 1 cytryny wyciskamy sok ( z takiej większej a jak są mniejsze to 2)
2 łyżezki miodu - można dać wiecej, ale bedzie mega słodkie
2 młyżeczki żurawiny - można dodac takiej, ze słoika jak dzemik wygląda
wszystko mieszamy ze sobą i wkładamy so tego sosu piersi na ok,30 minut.
Po tym czasie wkładamy piersi do woreczka do pieczenia i zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temp. max 150-170 st. przez 20-30 minut w zależności od piekarnika.
sos słodko-kwaśny do spaghetti (dla dwóch osób - niejadka i takiego co je normalnie )
ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ
- puszka ananasa
- 4 pomidory duże
- 2 papryki (ja daje zazwyczaj czerwoną i żółtą) duze
- 3 łyżeczki octu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: curry, chilli, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, pieprz, sól, imbir, bazylia, oregano, tymianek.
-1/2 szkl wody
4 pomidoty obrane i pokrojone w kosteczkę wrucam do garnka podlewam 1/2 szkl wody dodaję do tego pokrojoną w malutką kosteczkę paprykę. Duszę to przez około 15 minut.(ilość papryki i pomidorów uzależniona od ilości osób i ich umiejętności jedzenia) W między czasie ząbek czosnku oraz posiekaną drobno cebulę miksuję w mikserze i dodaję do pomidorów i papryki - nadal duszę, ale na małym odniu (1,5) W między czasie można juz dodać zioła: bazylia, oregano tymianek (zioła prowansaldzkie mozna dodać) oraz przyprawy: małą ilość chilli (chyba, ze ktoś lubi bardzo ostre) łyżeczkę curry, 2 łyżeczki papryki słodkiej, odrobina papryki ostrej, pieprz wg uznania tak samo sól, małą ilość imbiru.
Na samym końcu dodajemy ananas nadal dusząc (ja zamiast cukru dodaję sok z ananasa - tak pół szklanki) i dodaję ocet (aczkolwiek ostatnio zrobiłam bez i też było dobre I nadal dusimy na małym ogniu.
Zawsze robię dzień wcześniej dlatego, ze sos ladnie się przegryzie i można spokojnie na następny dzień doprawić jakby czegoś brakowało Ugotować do tego makaron lub kaszę lub ryż wg uznania
Schab z pieczarkami w sosie winnym
Schab pokrojony w plastry nie za cienkie i nie za grube przyprawiamy pieprzem, solą, papryką troche imbiru i czosnku. Wkładamy do szklanego pojemnika i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie robimy bulion - ja biore zawsze te kostki (2 szkl. wody nie wiecej) i 1-2 kostek w zależności jak kto lubi. Po zagotowaniu wlewamy 1-2 lampek czerwonego wytrawnego wina. Kroimy pieczarki i lekko podsmażamy na patelni, ale nie tak, zeby były spieczone. Pieczarki dodajemy do sosu z winem.
Po 20 minutach wyciądamy schab i zalewamy go sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Schab podaje z sałatką grecką z serem feta i ziemniakami.
ziemniaki z porem i sosem winnym
Ziemniaki kroimy w kostke i gotujemy, ale tak, aby ich nie rozgotowac. W miedzy sczasie kroimy porę w połksiężyce i podsmażamy na wodzie na patelni - lekko dusząc. Jak pora bedzie juz dobra i ziemniaki również układamy je w naczyniu żaroodpornym w kolejności najpierw ziemniaki a potem por i zalewamy wszystko sosem winnym utworzonym z bulionu i lampki białego wytrawnego wina.
Ja ze względu na zdrowie mojego męża w ogóle nie używam oleju a wszystko duszę na wodzie
No i dla osób, które lubią mięsko na slodko
Piersi z kurczaka w sosie miodowo-cytrynowo-żurawinowym
2 piersi z kurczaka myjemy i czyscimy ze wszystkich tłuszczyków
robimy zalewę :
z 1 cytryny wyciskamy sok ( z takiej większej a jak są mniejsze to 2)
2 łyżezki miodu - można dać wiecej, ale bedzie mega słodkie
2 młyżeczki żurawiny - można dodac takiej, ze słoika jak dzemik wygląda
wszystko mieszamy ze sobą i wkładamy so tego sosu piersi na ok,30 minut.
Po tym czasie wkładamy piersi do woreczka do pieczenia i zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temp. max 150-170 st. przez 20-30 minut w zależności od piekarnika.
sos słodko-kwaśny do spaghetti (dla dwóch osób - niejadka i takiego co je normalnie )
ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ
- puszka ananasa
- 4 pomidory duże
- 2 papryki (ja daje zazwyczaj czerwoną i żółtą) duze
- 3 łyżeczki octu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: curry, chilli, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, pieprz, sól, imbir, bazylia, oregano, tymianek.
-1/2 szkl wody
4 pomidoty obrane i pokrojone w kosteczkę wrucam do garnka podlewam 1/2 szkl wody dodaję do tego pokrojoną w malutką kosteczkę paprykę. Duszę to przez około 15 minut.(ilość papryki i pomidorów uzależniona od ilości osób i ich umiejętności jedzenia) W między czasie ząbek czosnku oraz posiekaną drobno cebulę miksuję w mikserze i dodaję do pomidorów i papryki - nadal duszę, ale na małym odniu (1,5) W między czasie można juz dodać zioła: bazylia, oregano tymianek (zioła prowansaldzkie mozna dodać) oraz przyprawy: małą ilość chilli (chyba, ze ktoś lubi bardzo ostre) łyżeczkę curry, 2 łyżeczki papryki słodkiej, odrobina papryki ostrej, pieprz wg uznania tak samo sól, małą ilość imbiru.
Na samym końcu dodajemy ananas nadal dusząc (ja zamiast cukru dodaję sok z ananasa - tak pół szklanki) i dodaję ocet (aczkolwiek ostatnio zrobiłam bez i też było dobre I nadal dusimy na małym ogniu.
Zawsze robię dzień wcześniej dlatego, ze sos ladnie się przegryzie i można spokojnie na następny dzień doprawić jakby czegoś brakowało Ugotować do tego makaron lub kaszę lub ryż wg uznania
Ostatnio edytowane przez moderatora:
N
navijka
Gość
ja ucieralam!!!!! i wyszlo- fakt ze maly zakalec ale bylo pyszne
krzynka77
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 27 Wrzesień 2009
- Postów
- 1 018
Dziewczynki ja Wam polecam - oczywiscie po okresie ciąży i karmieniu dania na takie romantyczne kolacje, które nie zajmują zbyt dużo czasu a sa naprawdę pycha Nawet dla tych co nie lubia alkoholu (a ja do takich osób należę) opiłam się samymi oparami
Schab z pieczarkami w sosie winnym
Schab pokrojony w plastry nie za cienkie i nie za grube przyprawiamy pieprzem, solą, papryką troche imbiru i czosnku. Wkładamy do szklanego pojemnika i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie robimy bulion - ja biore zawsze te kostki (2 szkl. wody nie wiecej) i 1-2 kostek w zależności jak kto lubi. Po zagotowaniu wlewamy 1-2 lampek czerwonego wytrawnego wina. Kroimy pieczarki i lekko podsmażamy na patelni, ale nie tak, zeby były spieczone. Pieczarki dodajemy do sosu z winem.
Po 20 minutach wyciądamy schab i zalewamy go sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Schab podaje z sałatką grecką z serem feta i ziemniakami.
ziemniaki z porem i sosem winnym
Ziemniaki kroimy w kostke i gotujemy, ale tak, aby ich nie rozgotowac. W miedzy sczasie kroimy porę w połksiężyce i podsmażamy na wodzie na patelni - lekko dusząc. Jak pora bedzie juz dobra i ziemniaki również układamy je w naczyniu żaroodpornym w kolejności najpierw ziemniaki a potem por i zalewamy wszystko sosem winnym utworzonym z bulionu i lampki białego wytrawnego wina.
Ja ze względu na zdrowie mojego męża w ogóle nie używam oleju a wszystko duszę na wodzie
No i dla osób, które lubią mięsko na slodko
Piersi z kurczaka w sosie miodowo-cytrynowo-żurawinowym
2 piersi z kurczaka myjemy i czyscimy ze wszystkich tłuszczyków
robimy zalewę :
z 1 cytryny wyciskamy sok ( z takiej większej a jak są mniejsze to 2)
2 łyżezki miodu - można dać wiecej, ale bedzie mega słodkie
2 młyżeczki żurawiny - można dodac takiej, ze słoika jak dzemik wygląda
wszystko mieszamy ze sobą i wkładamy so tego sosu piersi na ok,30 minut.
Po tym czasie wkładamy piersi do woreczka do pieczenia i zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temp. max 150-170 st. przez 20-30 minut w zależności od piekarnika.
sos słodko-kwaśny do spaghetti (dla dwóch osób - niejadka i takiego co je normalnie )
ROBIĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ
- puszka ananasa
- 4 pomidory duże
- 2 papryki (ja daje zazwyczaj czerwoną i żółtą) duze
- 3 łyżeczki octu
- 4 łyżeczki cukru
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: curry, chilli, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, pieprz, sól, imbir, bazylia, oregano, tymianek.
-1/2 szkl wody
4 pomidoty obrane i pokrojone w kosteczkę wrucam do garnka podlewam 1/2 szkl wody dodaję do tego pokrojoną w malutką kosteczkę paprykę. Duszę to przez około 15 minut.(ilość papryki i pomidorów uzależniona od ilości osób i ich umiejętności jedzenia) W między czasie ząbek czosnku oraz posiekaną drobno cebulę miksuję w mikserze i dodaję do pomidorów i papryki - nadal duszę, ale na małym odniu (1,5) W między czasie można juz dodać zioła: bazylia, oregano tymianek (zioła prowansaldzkie mozna dodać) oraz przyprawy: małą ilość chilli (chyba, ze ktoś lubi bardzo ostre) łyżeczkę curry, 2 łyżeczki papryki słodkiej, odrobina papryki ostrej, pieprz wg uznania tak samo sól, małą ilość imbiru.
Na samym końcu dodajemy ananas nadal dusząc (ja zamiast cukru dodaję sok z ananasa - tak pół szklanki) i dodaję ocet (aczkolwiek ostatnio zrobiłam bez i też było dobre I nadal dusimy na małym ogniu.
Zawsze robię dzień wcześniej dlatego, ze sos ladnie się przegryzie i można spokojnie na następny dzień doprawić jakby czegoś brakowało Ugotować do tego makaron lub kaszę lub ryż wg uznania
Pajeczko - pyszności!! Szczególnie te z sosem winnym. Ja uwielbiam dodawać winko do potraw a z winka gotowanego odparowuje alkohol, wiec nie ma strachu, że się dzidzia nam uwali. Coprawda ja przez ciążę nie robiłam sosów winnych bo żal mi było otwierać całej butli wina na to, by trochę go dodać do sosu. A mój M nie pija wina za często - to raczej ja jestem winkowa... a gotowanie przy winku sparwia wiele frajdy (lampka winka dla kucharza, lampka do gara.... i tak można gotoooowaaaać ;-) )
Navijko - czekamy na efekty falowania!!!!!
R
RiSiA
Gość
Pajeczko - pyszności!! Szczególnie te z sosem winnym. Ja uwielbiam dodawać winko do potraw a z winka gotowanego odparowuje alkohol, wiec nie ma strachu, że się dzidzia nam uwali. Coprawda ja przez ciążę nie robiłam sosów winnych bo żal mi było otwierać całej butli wina na to, by trochę go dodać do sosu. A mój M nie pija wina za często - to raczej ja jestem winkowa... a gotowanie przy winku sparwia wiele frajdy (lampka winka dla kucharza, lampka do gara.... i tak można gotoooowaaaać ;-) )
Navijko - czekamy na efekty falowania!!!!!
oj dokładnie ja mimo, z enie pijam w ogóle alkoholu to te potrawy na winie bardzo smakują
dzisiaj testuje rybe duszoną na warzywach w sosie śmietanowo-ziołowym- zobacze co z tego bedzie jak cos dam przepis
reklama
oj dokładnie ja mimo, z enie pijam w ogóle alkoholu to te potrawy na winie bardzo smakują
dzisiaj testuje rybe duszoną na warzywach w sosie śmietanowo-ziołowym- zobacze co z tego bedzie jak cos dam przepis
to czekamy na przepis- ja tez chetnie zrobie!!!!
ja dzis serwuje botwinke!!!
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 83
- Wyświetleń
- 14 tys
- Odpowiedzi
- 34
- Wyświetleń
- 18 tys
Podziel się: