- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
wprawdzie nie ma się czym chwalić, bo mi wyszedł zakalec na palec ale nie ma tego złego-ja uwielbiam zakalce, szczególnie w babkach wszelkiego rodzaju... a Fale Dunaju sa przeeepyszne
Zobacz załącznik 260958
to mozemy sobie rece podac. mi w tym ciescie tez wyszedl zakalec ale ciasto rewelak. mam nadzieje ze nastepnym razem wyjdzie bez
ŚMIETANOWIEC- ciasto na zimno.
3 śmietany duże gęste (po 250 ml)
1 szklanka cukru (niepełna)
To razem zmiksować na puszystą masę.
Osobno rozrobić w pół szklance gorącej wody 6 łyżeczek żelatyny, wystudzić do zimnego i zmiksować ze śmietaną.
Wsypać do tego rodzynki, orzechy (jak kto lubi).
Wylać do tortownicy i do lodówki na 10 min.
Poukładać na wierzchu owoce (również jakie kto lubi) zalać zimną galaretką. Do lodówki.
Ja to robie wcześniej galaretkę np. zieloną, czekam aż sie zsiądzie na maxa i kroje w kostkę i wrzucam jeszcze do tej śmietany z żelatyną, a na wierzch np. galaretka czerwona lub pomarańczowa, zależy jakie mam owoce.
Wtedy jak sie podaje to ciasto to jest takie kolorowe, bo w białej śmietanie ładnie widać pokrojoną zieloną galarektę.
Polecam na upały:-)szybko sie robi, mało potrzeba produktów.
SMACZNEGO!!!!!;-)
Właśnie wsadziłam do lodówki i NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ!!!!
Coś mi się wydaję, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Mam troche wyrzutów sumienia, bo mój A. powinien jeść lekkostrawnie, bez cukru i tłuszczu, a tu śmietanka i inne takie... Ale nie mogłam się powstrzymać, poza tym ma obiecaną murowaną dietę, jak będę karmić piersią. Wtedy razem będziemy wcinać gotowane kurczaczki bez przypraw
Ciamajdka zakalca nie widać, zdjęcie pierwsza klasa, na okładkę gazetki "Piecz z nami" :-)
Bombusia
Fanka BB :)
magdawu no to życze Wam smacznego, a czas na "katowanie" sie kurczakami przyjdzie i na mnie he he)))
Ciamajdka Ty zdolniacho piękne ciasto mniiaaam
Ciamajdka Ty zdolniacho piękne ciasto mniiaaam
koralowa
Mama swego synka
Bombusia, ten smietanowiec to moje ciasto swiateczne z dziecinstwa. Moj brat do tej pory je lubi. Moze zrobie na jego jutrzejszy przyjazd.
Dziewczyny, nie wiem kto tu jest w ciazy. Ja czy moj maz. Ma ostatnio straszne wymagania kulinarne. Zima krzyczal, zeby dawac mu mieso. Teraz miesa niet. Za to od kilku dni krzyczy, by mu na obiad zrobic... salatke z kurczaka z grzankami i talarkami ziemniaczanymi (taka jaka jadamy czasem w jednej z naszych ulubionych pizzerii). A zebym ja wiedziala jaki tam sos, albo jak kurczaka robia? No i duzo roboty przy tym. A biorac pod uwage fakt, ze mam sporo roboty w domu to nie mam czasu na gotowanie. Wzoraj zrobilam makaron z kielbasa z patelni. A ja za to dzis bym zjadla mlode ziemniaczki z koperkiem i chlodnikiem.
Dziewczyny, nie wiem kto tu jest w ciazy. Ja czy moj maz. Ma ostatnio straszne wymagania kulinarne. Zima krzyczal, zeby dawac mu mieso. Teraz miesa niet. Za to od kilku dni krzyczy, by mu na obiad zrobic... salatke z kurczaka z grzankami i talarkami ziemniaczanymi (taka jaka jadamy czasem w jednej z naszych ulubionych pizzerii). A zebym ja wiedziala jaki tam sos, albo jak kurczaka robia? No i duzo roboty przy tym. A biorac pod uwage fakt, ze mam sporo roboty w domu to nie mam czasu na gotowanie. Wzoraj zrobilam makaron z kielbasa z patelni. A ja za to dzis bym zjadla mlode ziemniaczki z koperkiem i chlodnikiem.
Wrzucam fotkę póki jeszcze jest co fotografować PYCHA!!! Dodałam duuużo bakalii (stłoczyły się na dole skubane), a na górę do galaretki truskawki, nektarynkę i listki mięty z balkonu. Ale fantastyczne jest samo wypełnienie - śmietana z żelatyną. Kto by pomyślał, takie proste a takie genialne. Bombusia dzięki za super przepis, zaraz idzie w świat - wysyłam Mamie i koleżankom :-)
Bombusia
Fanka BB :)
Ahhh jakie piękne zdjęcie, mmmniam ja też daję dużo bakalii, dziękuję i ssssuper, ze sie ścięło, a łatwe, ze maluch zrobi he he)))Wrzucam fotkę póki jeszcze jest co fotografować PYCHA!!! Dodałam duuużo bakalii (stłoczyły się na dole skubane), a na górę do galaretki truskawki, nektarynkę i listki mięty z balkonu. Ale fantastyczne jest samo wypełnienie - śmietana z żelatyną. Kto by pomyślał, takie proste a takie genialne. Bombusia dzięki za super przepis, zaraz idzie w świat - wysyłam Mamie i koleżankom :-)
Zobacz załącznik 261145
reklama
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.