reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
wprawdzie nie ma się czym chwalić, bo mi wyszedł zakalec na palec:-D ale nie ma tego złego-ja uwielbiam zakalce, szczególnie w babkach wszelkiego rodzaju... a Fale Dunaju sa przeeepyszne:)
Zobacz załącznik 260958

to mozemy sobie rece podac. mi w tym ciescie tez wyszedl zakalec ale ciasto rewelak. mam nadzieje ze nastepnym razem wyjdzie bez:p

ŚMIETANOWIEC- ciasto na zimno.

3 śmietany duże gęste (po 250 ml)
1 szklanka cukru (niepełna)
To razem zmiksować na puszystą masę.

Osobno rozrobić w pół szklance gorącej wody 6 łyżeczek żelatyny, wystudzić do zimnego i zmiksować ze śmietaną.
Wsypać do tego rodzynki, orzechy (jak kto lubi).
Wylać do tortownicy i do lodówki na 10 min.

Poukładać na wierzchu owoce (również jakie kto lubi) zalać zimną galaretką. Do lodówki.

Ja to robie wcześniej galaretkę np. zieloną, czekam aż sie zsiądzie na maxa i kroje w kostkę i wrzucam jeszcze do tej śmietany z żelatyną, a na wierzch np. galaretka czerwona lub pomarańczowa, zależy jakie mam owoce.
Wtedy jak sie podaje to ciasto to jest takie kolorowe, bo w białej śmietanie ładnie widać pokrojoną zieloną galarektę.
Polecam na upały:-)szybko sie robi, mało potrzeba produktów.

SMACZNEGO!!!!!;-)

Właśnie wsadziłam do lodówki i NIE MOGĘ SIĘ DOCZEKAĆ!!!! :-p
Coś mi się wydaję, że będzie to jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Mam troche wyrzutów sumienia, bo mój A. powinien jeść lekkostrawnie, bez cukru i tłuszczu, a tu śmietanka i inne takie... Ale nie mogłam się powstrzymać, poza tym ma obiecaną murowaną dietę, jak będę karmić piersią. Wtedy razem będziemy wcinać gotowane kurczaczki bez przypraw :baffled:

Ciamajdka zakalca nie widać, zdjęcie pierwsza klasa, na okładkę gazetki "Piecz z nami" :-)

magdawu no to życze Wam smacznego, a czas na "katowanie" sie kurczakami przyjdzie i na mnie he he:))))

Ciamajdka Ty zdolniacho piękne ciasto mniiaaam:)

Bombusia, ten smietanowiec to moje ciasto swiateczne z dziecinstwa. ;) Moj brat do tej pory je lubi. :) Moze zrobie na jego jutrzejszy przyjazd. ;)

Dziewczyny, nie wiem kto tu jest w ciazy. Ja czy moj maz. :p Ma ostatnio straszne wymagania kulinarne. Zima krzyczal, zeby dawac mu mieso. Teraz miesa niet. Za to od kilku dni krzyczy, by mu na obiad zrobic... salatke z kurczaka z grzankami i talarkami ziemniaczanymi (taka jaka jadamy czasem w jednej z naszych ulubionych pizzerii). A zebym ja wiedziala jaki tam sos, albo jak kurczaka robia? No i duzo roboty przy tym. :p A biorac pod uwage fakt, ze mam sporo roboty w domu to nie mam czasu na gotowanie. Wzoraj zrobilam makaron z kielbasa z patelni. :p A ja za to dzis bym zjadla mlode ziemniaczki z koperkiem i chlodnikiem. ;)

Wrzucam fotkę póki jeszcze jest co fotografować :-D PYCHA!!! Dodałam duuużo bakalii (stłoczyły się na dole skubane), a na górę do galaretki truskawki, nektarynkę i listki mięty z balkonu. Ale fantastyczne jest samo wypełnienie - śmietana z żelatyną. Kto by pomyślał, takie proste a takie genialne. Bombusia dzięki za super przepis, zaraz idzie w świat - wysyłam Mamie i koleżankom :-)
IMG_0029.jpg

Wrzucam fotkę póki jeszcze jest co fotografować :-D PYCHA!!! Dodałam duuużo bakalii (stłoczyły się na dole skubane), a na górę do galaretki truskawki, nektarynkę i listki mięty z balkonu. Ale fantastyczne jest samo wypełnienie - śmietana z żelatyną. Kto by pomyślał, takie proste a takie genialne. Bombusia dzięki za super przepis, zaraz idzie w świat - wysyłam Mamie i koleżankom :-)
Zobacz załącznik 261145
Ahhh jakie piękne zdjęcie, mmmniam ja też daję dużo bakalii, dziękuję i ssssuper, ze sie ścięło, a łatwe, ze maluch zrobi he he:))))

magda.wu wyglada "apetito mła" hehe:) ale ja jednak zrezygnuję z bakalii jak będe robić.. wyjdzie, że ja jakis niejadek jestem, niet ryb, bakalii, cynamonu:-D

reklama
o rrrrany - jakie piękne!! A pomysł z miętą w galaretce na górze obłędny!! i te kostki galaretki w środku - sssuper!!

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry