reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziękuję dziewczyny :-D Kochane jesteście :-D i jak miło czytać tyle miłych rzeczy ho ho :-)


Kasia następnym razem to i moje pewnie wizualnie będzie ładniejsze :tak:
Zresztą najważniejsze, że pyszniutkie jest :happy2:

Magda jeszcze zostało ze 3 kawałki he he akurat dla mnie :-D

Ciamajdka trzeba zakasać rękawy i zrobić osobiste FALE DUNAJU - na pewno Ci wyjdą ! :tak: :happy2::happy2::happy2:
 
reklama
Açorda de bacalhau (cos tam z dorsza hehe dokladnego tlumaczenia nie znam)

Skladniki:
Ryba - moze byc dorsz lub jaki inny filet - po jednym nieduzym na glowe.
Chleb - moze byc stary, suchy
Pomidor, ogorek, czosnek, ziola (oregano, bazylia, pietruszka)
Jajka - po jednym na glowe.

Rybe osolona gotujemy w wodzie, po wyjeciu ryby w tej samej wodzie wbijamy jajka do ugotowania, po wyjeciu jajek nie wylewamy tej wody bedzie uzyta w dalszej czesci - zostawiamy do ostygniecia.
Do duzej michy wrzucamy rybe w kawaleczkach, rozgnieciony czosnek, pokrojone pomidorki i ogorki, ziola. Na kazda osobe dodajemy 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek i troszke octu winnego (moze byc sok z zytryny zamiast)
Kroimy chleb w kostke i razem z ugotowanymi jajkami wrzucamy do tej samej michy zalewamy wszystko ta woda w ktorej gotowala sie ryba i jajka, doprawiamy sola jesli trzeba.
Potrawe je sie kompletnie zimna - jesli woda jest letnia mozna spokojnie wrzucic kostki lodu.
U mnie na upaly - rewelacja, posilek jest b. lekki.
Mam nadzieje ze zasmakuje!!!:-)
 
Açorda de bacalhau (cos tam z dorsza hehe dokladnego tlumaczenia nie znam)

Skladniki:
Ryba - moze byc dorsz lub jaki inny filet - po jednym nieduzym na glowe.
Chleb - moze byc stary, suchy
Pomidor, ogorek, czosnek, ziola (oregano, bazylia, pietruszka)
Jajka - po jednym na glowe.

Rybe osolona gotujemy w wodzie, po wyjeciu ryby w tej samej wodzie wbijamy jajka do ugotowania, po wyjeciu jajek nie wylewamy tej wody bedzie uzyta w dalszej czesci - zostawiamy do ostygniecia.
Do duzej michy wrzucamy rybe w kawaleczkach, rozgnieciony czosnek, pokrojone pomidorki i ogorki, ziola. Na kazda osobe dodajemy 2 lyzki stolowe oliwy z oliwek i troszke octu winnego (moze byc sok z zytryny zamiast)
Kroimy chleb w kostke i razem z ugotowanymi jajkami wrzucamy do tej samej michy zalewamy wszystko ta woda w ktorej gotowala sie ryba i jajka, doprawiamy sola jesli trzeba.
Potrawe je sie kompletnie zimna - jesli woda jest letnia mozna spokojnie wrzucic kostki lodu.
U mnie na upaly - rewelacja, posilek jest b. lekki.
Mam nadzieje ze zasmakuje!!!:-)

Moi teście dziś wracają z wczasów nad morzem i kupili nam świeże ryby, więc jak dostarczą to na pewno to zrobię. Dzięki:)
 
ŚMIETANOWIEC- ciasto na zimno.

3 śmietany duże gęste (po 250 ml)
1 szklanka cukru (niepełna)
To razem zmiksować na puszystą masę.

Osobno rozrobić w pół szklance gorącej wody 6 łyżeczek żelatyny, wystudzić do zimnego i zmiksować ze śmietaną.
Wsypać do tego rodzynki, orzechy (jak kto lubi).
Wylać do tortownicy i do lodówki na 10 min.

Poukładać na wierzchu owoce (również jakie kto lubi) zalać zimną galaretką. Do lodówki.


Ja to robie wcześniej galaretkę np. zieloną, czekam aż sie zsiądzie na maxa i kroje w kostkę i wrzucam jeszcze do tej śmietany z żelatyną, a na wierzch np. galaretka czerwona lub pomarańczowa, zależy jakie mam owoce.
Wtedy jak sie podaje to ciasto to jest takie kolorowe, bo w białej śmietanie ładnie widać pokrojoną zieloną galarektę.
Polecam na upały:-)szybko sie robi, mało potrzeba produktów.

SMACZNEGO!!!!!;-)
 
Bombusiu śmietana 18% ?? i jak możesz to napisz jak się tą żelatynę skutecznie robi, bo ja kiedyś próbowałam zrobić to ciasto (u nas na to salceson mówią, ze względu na te kostki galaretki i robi się je w butelce plastikowej to jest okrągłe) i mi nie wyszło, bo "dałam ciała" z tą żelatyną ;/
 
Shiraa własnie dzisiaj robię, ale bez owoców... juz zakupiłam co potrzeba:))))) zdjęcie wstawię jak się zrobi:)

o ten smietankowiec musi byc zajefajny:) moja mama go często robiła, a patent z butelką żeby był okragły to strzał w dziesiątkę:)))))
 
Ostatnia edycja:
Bombusiu śmietana 18% ?? i jak możesz to napisz jak się tą żelatynę skutecznie robi, bo ja kiedyś próbowałam zrobić to ciasto (u nas na to salceson mówią, ze względu na te kostki galaretki i robi się je w butelce plastikowej to jest okrągłe) i mi nie wyszło, bo "dałam ciała" z tą żelatyną ;/

Black śmietana 18% tylko szukaj gęstej. A żelatynę to kupuje nazwyklejszą spozywczą i poł szklanki wrzacej wody do tego wrzucam te 6 tyżeczek żelatyny i mieszam, aż wyjdzie jednolity płyn, wstawiam do zimnej wody i studzę mieszając, aby było szybciej poprostu i miksując śmietanę powoli wlewam tą zimną żelatynę i dalej chwile miksuje, szybko wrzucam bakalie i galaretkę i mieszam juz łyżką i szybko do tortownicy i do lodówki na najniższą półkę, aby sie dobrze zsiadło. Potem sprawdzam paluchem czy sie zcięło i układam owoce i zalewam znów zimną galaretką, pyyychotka. Już bym zjadła:)
 
Bombusia - śmietanowiec brzmi cudnie!! Kiedy ja to wszystko mam zrobić coooo??
niestety z przepisu navijki raczej nie skorzystam, bo chorobliwie nie znoszę zup rybnych!! Ale jak ktoś lubi, to ciekawy przepis - można poczuć smak Portugalii hmmmm i poczuć się jak na wakacjach :-)
 
wprawdzie nie ma się czym chwalić, bo mi wyszedł zakalec na palec:-D ale nie ma tego złego-ja uwielbiam zakalce, szczególnie w babkach wszelkiego rodzaju... a Fale Dunaju sa przeeepyszne:)
7d33ef58e96cb761med.jpg
 
reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry