reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Ja z kolei polecam ciasto Ptyś, bardzo łatwe do zrobienia, też na biszkopcie z 4 jajek.
Masa ptysiowa:
½ kg białego mielonego sera
¾ szklanki cukru pudru
2 galaretki jeżynowe
2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”
1 szklanka mleka
Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Wstawić do lodówki na 20 min.
Czyli na spód biszkopt, na to krem ptysiowy, na wierzch ułożyć herbatniki, polac polewą i udekorować według uznania.
:-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
wiecie, że jak tylko wyląduje u mamy, to zaczne piec te Wasze cuda i pewnie na kniec ciąży utyje z 10kg! niedobre, niedobre dziewczyny :p

Podaję przepis na 2 bardzo proste ciasto.
Podobnież te ciasta zawsze wychodzą ze względu na dodawany olej, tak mi powiedziano, jak na razie sie sprawdza, zadnych zakalców.

CIASTO CYNAMONOWE:)
Skład:
4 całe jajka
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
3/4 szkl. oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka cynamonu (czubata)
sporo jabłek lub gruszek
orzechy włoskie i rodzynki (tak po garstce)
troszkę curku waniliowego (ja daję)

Owoce pokroić w grubsze plastry i ułożyć na dno naczynia do pieczenia.
Ubić 4 całe jajka i powoli wrzucać resztę składników, na koniec dodać orzechy i rodzynki, dobrze wymieszać.
Piec również około 45-55 min. Sprawdzić patyczkiem po 45 min. czy juz upieczone.
Ważne jest aby te owoce były na spodzie naczynia, bo fajnie sie upróżą i ciasto znów jest mokrawe, nie trzymać za długo w piekarniku, bo będzie za suche.
Po upieczeniu "wywalić" je z formy do góry owocami i tak zostawić, ja posypuje ja wystygnie cukrem pudrem, a kiedyś polałam gotową polewą czekoladową to u Adriana na jakimś balu w szkole wszamali całe:)

Polecam, naprawde jest dobre w smaku przypomina piernika, ja daję sporo i owoców i bakalii, no chłopaki sie zajadają.
Przeważnie robię je zimą, a biorąc pod uwagę, ze nie bedziemy tej zimy miały za dużo czasu na pieczenie to jest szybkie ciasto i nie siedzi sie długo w kuchni:)
Aha koleżanka mówiła, ze robi sie tylko z tych 2 rodzajów owoców, bo pasują do cynamonu, więc nie wiem jak z innymi:)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!!!

Ostatnia edycja:
Bombusiu - czuję, ze to będzie hit jesieni!! Ja uwielbiam połaczenie cynamonu z jabłkami i wszystko co tak smakuje TO JEST TO!!!!
Urszulka - ciasto Ptyś też wypróbuję, teraz jest na nie dobry czas :-)
Fiuu - ja na szczęście nie mam takiego zapału do pieczenia, więc może wszystkiego nie uda mi się wypróbować hihihi A ty nam tu zdawaj relacje koniecznie!!

te ciasto nr 2 co Bombusia podała polecam jest rewelacyjne to było moim hitem na zimne zimowe wieczory...pienie cynamonem pachnie ;-) i zawsze wychodzi;-)

Hmmm brzmi smakowicie - na pewno bedzie, tylko ze podobno w ciazy cynamonu nie wolno....przynajmniej na poczatku - ma ponoc dzialanie poronne.....No ale w ilosci 1 lyzka na cale ciasto moze nie zaszkodzi....nie wiem.

Ja cynamonu się tyle najadłam w tej ciąży i w ilościach dużo większych niż 1 łyzeczka na ciasto - no i nic mi nie jest :-) Osobiście nie słyszałam o takich właściwościach cynamonu, ale może cos w tym jest.

Dziewczynki bez przesady jedna łyżeczka cynamonu na całe ciasto , zresztą chyba same go nie zjecie??? hi hi śmiało mozna piec, ja też jadłam cynamon w ciązy!!!!

reklama
Ok...wiecie rozne sa zabobony....A z tym cynamonem wyczytalam ze w jakiejs czesci swiata kobiety rozwiazuja aw ten sposob problem niechcianej ciazy. Na portugalskim forum jest przepis na herbatke cynamonowa, ktora ponoc przyspiesza porod, wiec cos chyba jest;-). Ale jak piszecie ze jestescie w dwupaku po cynamonie to sie skusze:tak::tak::-D

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry