reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne Szaleństwa Poznanianek ;)

reklama
To jeszcze raz przepis na jeżyki:)

pół kostki kasi/masła
3 łyzki mleka
szklanka lub 3/4 szklanki cukru pudru/ewentualnie zwykłego cukru (zalezy jakie słodkie lubicie)
2 łyżki kakao
2 szklanki płatków owsianych górskich
2 krople olejku waniliowego (jakbym nie miała, dodałabym cukier wanilinowy)

Rozpuszczamy margaryne/masło z mlekiem, dodajemy cukier, płatki, kakao, olejek i na wolnym ogniu z 5 minut mieszamy, tak by nam się nie przypaliło. Masa powinna być gęsta klejąca. Jakby wydawały nam się za luźne dodajemy płatków według uznania (na oko). Smacznego!
 
Sałatka od Lilou:)
sałatka: brokuły (mrożone lub świeże) ważne żeby gotowane nie za długo ( ja mrożone 10 min)+ ser feta + ogórek zielony+ kukurydza+ prożony słonecznik+ sosik z jogurtu i czosnku pieprzu i soli
 
Faworki

3 szkl mąki, 8 żółtek, 5 dag masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki octu albo spirytusu, szczypta soli,
cukier puder do posypania

Ze wszystkiego oprócz cukru zagnieść ciasto, wałkować (cieniutko, bo to w tłuszczu mocno rośnie), kroić, przewijać i smażyć na głębokim tłuszczu. Posypać pudrem.

100_5597.JPG


To jest duża porcja (mi wyszło ponad 2 razy tyle co było na zdjęciu- ta taca jest sporo większa niż standardowy płytki talerz), więc jakbym robiła tylko na domowy użytek to pewnie z połowy.
 
Tygrynka Faworki wyglądają przepysznie !!! :tak:

Ja dostałam przepis na pierogi tzn na ciasto bo farsz to sama na słodko robiłam i wyszły pyszne :tak:

1kg mąki
0,5 roztopionego ciepłego tłuszczu /margaryny
szczypta soli do smaku
woda gorąca tyle by się po prostu za mocno nie lepiło
1 jajko

ja zrobiłam z pół porcji (jajko dałam całe ;-))wyszło mi z 45 sztuk :tak:
 
Boeuf Stroganow według źródła to popularne danie, w Polsce nazywane mianem Strogonow, poniekąd błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak jak w innych krajach świata, u nas przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, działającego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I. Jest to polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych i gotowana z mąką, przecierem pomidorowym, pieprzem i solą. Jadłam już różne wersje, jednak najbardziej smakuje nam propozycja na Boeuf Stroganow z "Kuchni polskiej" z 1975 roku. U nas zawsze podawana z kluseczkami.


1kg polędwicy (ja robiłam na filetach z kurczaka taniej :zawstydzona/y:)

6-7 łyżek oleju

3 łyżki mąki

2szt cebuli

125 ml śmietany
1 szt papryki żółtej (wedle uznania)
1 szt papryki zielonej (wedle uznania)


1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
1 liść laurowy

pieprz
sól
zielona pietruszka
(wedle uznania) 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych
1 szklanka śmietany 18%
2 szklanki bulionu (ja dałam więcej bulionu żeby więcej sosu było)



Polędwicę opłukać, pokroić w paski, cebule obrać i pokroić w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni i zrumienić na nim cebulę, którą następnie przełożyć do szerokiego rondla. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć na nim mięso na ostrym ogniu około 3 minuty, stale mieszając, a pod koniec smażenia oprószyć mąką. Obsmażone na rumiano mięso przełożyć do rondla z cebulą, dodać koncentrat, paprykę, pieprz i śmietanę, osolić i mieszając doprowadzić do wrzenia. Posypać posiekaną natką pietruszki, dodać pokrojone ogórki (ja kroiłam na małe kostki)



250 g mąki
2 jajka
woda
sól

Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, posolić, dodać odrobinę wodę i wszystko razem wymieszać na gładką, niezbyt gęstą masę. Wodę zagotować w garnku, kłaść łyżką małe podłużne kluseczki na wrzącą, osoloną wodę. Gotować około 2 minut, wyłożyć na sito i przelać wodą, osączyć.
 
Moze i ja pochwale sie przepisem na zapiekanke makaronowa. Rodzina i znajomi sa nia zachwyceni.

1opakowanie makaronu kokardki
0,5kg lub troche wiecej mielonego(moze byc tez takie w opakowaniu)
brokuł
sos czosnkowy Knorr koniecznie musi byc w proszku
sos 4 sery z brokułami tez np z Knorra
ser żółty

Mielone smazymy na patelni dodajac przyprawy np pieprz, sol, oregano jak kto lubi oraz przecier pomidorowy, aby miesko nabrało odpowiedniego koloru. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aby były aldente. NA dno naczynia zaroodpornego wrzucamy polowe ugotowanego makaronu, na to ukladamy podsmazone mielone, ktore polewamy przygotowanym wczesniej sosem czosnkowym, na to kolejna warstwa makaronu i ukladamy brokuły podzielone na rozyczki. Wszystko zalewamy sosem 4 sery i na koniec posypujemy zołtym serem. Zapiekamy w piekarniku tak zeby sie ser rozpuscil. Smacznego :-)
Polecam moze ktoś sie skusi i podzieli sie pozniej opinia :D
 
Wczoraj byli u nas znajomi i robiłam ta zapiekanke na która wyzej podałam przepis :-) tak wyglada
 
reklama
Do góry