reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne Szaleństwa Poznanianek ;)

Karkówka w rękawie szybkie danie a jakie pyszne ;)
karkowka kroisz nie rąbiesz solisz najlepiej sol zmiekszajaca do miesa), pieprzysz majeranek wsypujesz do rekawa przyprawa do karkowki (lub marynata moze byc nawet przyprawa do kuraka cebula w kostke (lub w paski jak ci sie pokroi), czosnek w kostke, wszystko wrzucasz do rekawa zamykasz rekaw myrdasz i wrzucasz do piekarnika 1 h i obiad zrobiony
P1160055.jpgP1160052.jpgP1160054.jpg

Sos czosnkowy

Śmietana lub jogurt (obojętnie ile procent) posiekany (lub zgnieciony) czosnek na duży jogurt czy śmietane nie wiecej niż 3 ząbki czosnku bo na drugi dzień sos czosnokowy będzię mega ostry do tego sól pieprz i koperek

Smaczeneg
pencil.png

Załączniki

• P1160051.jpg
    P1160051.jpg
    33 KB · Wyświetleń: 124
  • P1160053.jpg
    P1160053.jpg
    22,4 KB · Wyświetleń: 130
reklama
Specjalnie dla an podaję przepis na ciasto marchewkowe ;-):
składniki:
1/2 szklanki rodzynek;
2 szkl mąki;
kopiata łyżeczka proszku do pieczenia;
1 1/2 szkl cukru;
2 szkl startej na drobnych oczkach marchwi;
4 jaja;
20 dkg masła;
po łyżeczce imbiru i cynamonu;
przyprawa do piernika;
kilka orzechów włoskich;
łyżeczka sody oczyszczonej;
cukier puder.

przygotowanie:
jaja z cukrem ubijamy na białą masę, dodajemy wszystkie sypkie produkty. nastepnie startą marchew i maselko, które jest roztopione. na koniec dajemy rodzynki i orzechy posiekane. pieczemy w temp. 180 stopni około 50 min. ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Mega prosty przepis na zupę serową dla leniwych lub zabieganych :D

Składniki:
- woda
- kostka rosołowa
- serek topiony pakowany w taką "kiełbaskę"
- por
- grzanki/ptysie/groszek lub jak kto woli ziemniaki/makaron

Kostkę rosołową rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy serek, pokrojony por, gotować aż do miękkości pora, dodać grzanki i gotowe :D

editL: koleżanka mi powiedziała, że można własny rosołek oczywiście zrobić, i żeby dodać curry (ja tego nie zrobiłam a i tak była pyszna)

Ostatnia edycja:
wlaśnie dzis miałam do obiadku tę zupkę:p znam ten przepis od mojej mamuski. polecam nawet bez por. ale grysik obowiązkowy

dla mnie szczytem moich kulinarnych zdolnosci jest zrobienie na obiad pyry z gzikiem, i zaprawienie ogorkow z musztarda,albo curry :D

i wode umiem ugotowac na twardo!

Karkówka w rękawie szybkie danie a jakie pyszne ;)
karkowka kroisz nie rąbiesz solisz najlepiej sol zmiekszajaca do miesa), pieprzysz majeranek wsypujesz do rekawa przyprawa do karkowki (lub marynata moze byc nawet przyprawa do kuraka cebula w kostke (lub w paski jak ci sie pokroi), czosnek w kostke, wszystko wrzucasz do rekawa zamykasz rekaw myrdasz i wrzucasz do piekarnika 1 h i obiad zrobiony
Zobacz załącznik 377131Zobacz załącznik 377133Zobacz załącznik 377135

Sos czosnkowy

Śmietana lub jogurt (obojętnie ile procent) posiekany (lub zgnieciony) czosnek na duży jogurt czy śmietane nie wiecej niż 3 ząbki czosnku bo na drugi dzień sos czosnokowy będzię mega ostry do tego sól pieprz i koperek

Smaczeneg
pencil.png

potwierdzam ze to jest pyszne!

niestety od kiedy mieszkam ''na swoim'' nie widzialam takiego exclusive miesa na oczy :D

reklama
Makaron z serem mascarpone i kurczakiem

250 g mascarpone
50 dkg filetów z piersi kurczaka
40 dkg makaronu wstążki
3 pomidory
1 cebula
bazylia
słodki sos chili
sok z 1/2 cytryny
pieprz, sól
oliwa do smażenia

Filety pokroić w cieńkie plastry, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na oliwie.
Ugotować makaron.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki.
Cebulę posiekać, pdsmażyć na złoty kolor, dodać pomidory, dusić przez 3 min na wolnym ogniu. Dodać mascarpone, doprawić solą i pieprzem, sokiem z cytryn, sosem chili, wymieszać i zdjąć z ognia.
Mięso polać sosem, udekorować bazylią, podawać z makaronem.

Z netu:
Moje odstępstwa od oryginału:
- zamiast piersi dałam polędwiczkę wieprzową, bo akurat miałam
- mięso podsmażyłam osobno, cebulę z pomidorami osobno, potem wszystko ciepnęłam do jednego garnka, dodałam ser i przyprawy, więc w sumie mięso miałam już w sosie
- pysznie do tego smakowała surówka z marchewki, jabłka i rodzynek

Przepis znaleziony pod pokrywką sera mascarpone firmy Piątnica

Do góry