Wykonanie:
Szare Kluski
Składniki na 4 porcje
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
20 dag wędzonego boczku (ja zastąpiłam boczek wędzonką)
2 cebule
2 łyżki oleju
1 kg kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, szczypta kminku
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie tego obiadu należy zacząć od kapusty, bo ona potrzebuje trochę czasu, aby się ugotować. Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wsypać pieprz, cukier i kminek do smaku, podlać wodą i gotować ok 1 godziny.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Połowę cebuli dołożyć do gotującej się kapusty, a drugą połowę odłożyć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na dużej patelni, dołożyć do niego cebulkę i razem wymieszać. Zestawić z ognia.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce (ja używam tarki - przystawki do maszynki elektrycznej, więc starcie ziemniaków trwa maksymalnie 5 minut). Starte ziemniaki przełożyć na lnianą ściereczkę (albo na bardzo gęste sito czy gazę) i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz i wyrobić łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki, inaczej rozlezie się w trakcie gotowania. Ciasto powinno być tak gęste że przysłowiowa łyżeczka powinna w nim stać.
W dużym garnku zagotować wodę (ok ¾ wysokości), wsypać 1 łyżeczkę soli. Ciasto przełożyć na talerz, albo pokrywkę od garnka. Małą łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać je na wrzątek (za każdym razem zanurzyć łyżeczkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie się oddzielało ciasto). Kluski powinny być dosyć małe, bo w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość (napiją się wody).
Kluski gotować na małym ogniu ok 7-10 minut od momentu wypłynięcia. Żeby sprawdzić czy są ugotowane wystarczy jedną wyciągnąć i przekroić na pół.
Ugotowane kluski odsączyć z wody, wrzucić na patelnię do usmażonego boczku i cebuli, wymieszać i podsmażyć wszystko razem.
Podawać z ugotowaną kiszoną kapustą.