reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne Szaleństwa Poznanianek ;)

No i blok czekoladowy Julii będzie moim cukierniczym debiutem, wróciłam właśnie z zakupów (mleko w proszku kupiłam 400g - zauważyłam, to chyba wszystko pomniejszę o 1/5?). Mam kompletnie dwie lewe do kuchni, a przepis wydaje się prosty. Dam znać jutro jak wyszło :)
Ja własnie spojrzałam na gramowa paczke jaką dałam ostatnio i mam 250 gram bo jedną własnie jem na sucho:-D
 
reklama
Wykonanie:

Szare Kluski

Składniki na 4 porcje

1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

20 dag wędzonego boczku (ja zastąpiłam boczek wędzonką)
2 cebule
2 łyżki oleju

1 kg kapusty kiszonej
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, szczypta kminku
1/2 łyżeczki cukru


Przygotowanie tego obiadu należy zacząć od kapusty, bo ona potrzebuje trochę czasu, aby się ugotować. Kapustę posiekać, włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wsypać pieprz, cukier i kminek do smaku, podlać wodą i gotować ok 1 godziny.
Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Połowę cebuli dołożyć do gotującej się kapusty, a drugą połowę odłożyć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na dużej patelni, dołożyć do niego cebulkę i razem wymieszać. Zestawić z ognia.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce (ja używam tarki - przystawki do maszynki elektrycznej, więc starcie ziemniaków trwa maksymalnie 5 minut). Starte ziemniaki przełożyć na lnianą ściereczkę (albo na bardzo gęste sito czy gazę) i dobrze odsączyć z nadmiaru wody.
Odsączone ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę, sól, pieprz i wyrobić łyżką na gęstą masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie to dosypać mąki, inaczej rozlezie się w trakcie gotowania. Ciasto powinno być tak gęste że przysłowiowa łyżeczka powinna w nim stać.
W dużym garnku zagotować wodę (ok ¾ wysokości), wsypać 1 łyżeczkę soli. Ciasto przełożyć na talerz, albo pokrywkę od garnka. Małą łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać je na wrzątek (za każdym razem zanurzyć łyżeczkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie się oddzielało ciasto). Kluski powinny być dosyć małe, bo w trakcie gotowania zwiększą swoją objętość (napiją się wody).
Kluski gotować na małym ogniu ok 7-10 minut od momentu wypłynięcia. Żeby sprawdzić czy są ugotowane wystarczy jedną wyciągnąć i przekroić na pół.
Ugotowane kluski odsączyć z wody, wrzucić na patelnię do usmażonego boczku i cebuli, wymieszać i podsmażyć wszystko razem.
Podawać z ugotowaną kiszoną kapustą.
szare_kluski.jpg
 
Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki

  • paczka mielonego (jakie kto lubi)
  • jajko
  • bułeczka lub chlebek namoczony w mleku
  • cebulka podsmażona na masełku
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
Sos


  • śmietana lub mleko
  • koperek
  • do wersji z mlekiem 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Składniki na pulpeciki mieszamy, doprawiamy mięsko według uznania. Posmażamy na patelni na małym ogniu. Wlewamy śmietane\mleko z mąką i zagotowujemy a następnie dodajemy koperek i chwile trzymamy na malutkim ogniu. Potem ściągamy z ognia i niech sobie jeszcze wszystko ładnie przejdzie. Podajemy z ryżem lub pyrkami. Smacznego:-)
 
Zupa porowa


  • 2 pory
  • 2 serki topione ementaler te prostokątne
  • duża cebula
  • kostka rosołowa
  • 10-15dag wędzonki (np. kiełbasa, szyneczka)
  • wegeta, pieprz
Pora kroimy w talarki a cebule w kosteczke, wszystko drobno i cieńko. Wrzucamy na patelnie i zeszklamy. Następnie wrzucamy do garka z wrzątkiem i kostką rosołową. Gotujemy ok 20 min na wolnym ogniu lub tak długo aż sie prawie rozpadnie. Wrzucamy po malutkim kawałku serki i mieszamy żeby nie było grudek. Doprawiamy do smaku. Po ściągnięciu z ognia wrzucamy pokrojoną w kostke wędzonke. Podajemy z grzankami. Smacznego
Uwaga mocno syte! :-)
 
Dwa szybkie ciasta:)

Szarlotka
1 Kasia
2 jajka
szklanka cukru
1 lyzka proszku do pieczenie
maki ok 0,5 kg (lub wiecej)
1 słoik jablek gotowych do szarlotki lub zrobic swoje (kg jablek pokroic i podmsazyc-ja zawsze na gotowcu jade;P)

Ugniatamy kruche ciasto (dlatego mąki na czuja). Jabłka mieszamy z cynamonem. 2/3 ciasta kładziemy (rozprowadzamy) na spód wysmarowanej margaryną i posypanej bułka tarta okrągłej blaszce (lub kwadratowej), na to jablka. Z reszty ciasta rulonikami układamu kratkę i do pieca na ok 45 minut, az sie zrumieni. Mozna podawac cieple:)
Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło z lodami, bitą śmietaną i polewą czekoladową:)
Ciasto najprostsze - babka z owocami:p
4jajka
1szkl cukru
2szkl maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 rozpuszczona margaryna

Gdy margaryna przestygnie, wszytko do miski i zmiksowac. Wyłożyć do wysmarowanej i posypanej bulka tarta lub maka blachy (okraglej) a na to owoce (kazdy owoc: sliwki, jablka, brzoskwinie, wisnie itp.) Piec 30-40 minut w piekarniku 180 stopni:) Posypać cukrem pudrem:)
 
Przepis na pyszne dietetyczne ciacho

Składniki:

-4 średnie jabłka
-1 jajko
-3/4 szkl. cukru
-1,5 szkl. mąki
-1,5 łyżeczki cynamonu
-1łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie (ja dałam pestki dyni, migdały w słupkach i orzechy włoskie) ale można dać rodzynki, suszone owoce itp.


Przygotowanie:
Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i cukrem. Wszystko wymieszać i poczekać ok. 15 min aż jabłka puszczą sok. Następnie wrzucić bakalie, jajko, mąkę, sodę z proszkiem i wymieszać wszystko. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.


Uwagi:
- ciasto będzie bardzo gęste - przynajmniej moje takie jest,
- ja daję nawet mniej cukru (1/2 szklanki) a nadal jest słodkie i pyszne ;)


DSC_0953.JPG


Powodzonka i udanych wypieków:)
 
Nasza ulubiona sałatka nr 1

Składniki:
- 2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w oleju
- 3/4 dużego słoika zielonych oliwek
- 6 lub 7 dużych ogórków
- paczka makaronu świderki
- majonez
- pieprz

Przygotowanie:
Oliwki i ogórki kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy tuńczyk i ugotowany makaron, dodajemy majonezu i pieprzymy. Zostawiamy na jakąś chwilkę by się wszystko przegryzło.

Uwagi:
Ja kupuję jakiś 500g słoik oliwek. Nie solimy, bo reszta jest słona i już nie potrzeba, a majonezu dajemy wg uznania :)

Nasza ulubiona sałatka nr 2

Składniki:
- paczka paluszków krabowych królewskich
- pięć jajek na twardo
- duży ogórek
- trzy duże pomidory
- majonez
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wszystko pokroić i wymieszać :D

Smacznego!
 
reklama
Tygrynka ta z paluszkow krabowych koniecznie sprobuje!

a teraz moja ulubiona salatka:
pomidor w kostke
ogorek zielony w kostke
szczypior grubo pokrojony
mala cebulka posiekana
jajko w kostka
sos- majonez i jogurt naturalny
troche soli

pychota! wlasnie wcinam :)
 
Do góry