reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

Na życzenie Maghdaleny i Ewcik sernik na zimno.

800g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki o smaku X
2 galaretki o smaku Y
Owoce do dekoracji
Biszkopty okrągłe

Rozpuszczamy dwie galaretki w 400ml. Moczymy w niej biszkopty i układamy na dno tortownicy. Jak reszta galaretki przestygnie to mieszamy z serkiem (robiłam już wariant cytrynowy, truskawkowy i jakiś którego nie pamiętam). Wrzucamy masę na biszkopty i chłodzimy.
Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 700ml wody (to będzie ta galaretka na wierzchu). Na stężałym serku układamy owoce (truskawki, winogrona, banany, nawet jabłka itp) i wylewamy część galaretki żeby przykryć owoce ale żeby nie pływały (dzięki temu możemy ułożyć jakiś wzór). Jak ta warstwa stężeje wylewamy resztę galaretki i czekamy aż znowu zastygnie. Potem już jest gotowy i po wyjęciu z tortownicy ma ładnie wyglądać i być smaczny:)))
IMG_3224.jpg
 

Załączniki

  • IMG_3224.jpg
    IMG_3224.jpg
    14,6 KB · Wyświetleń: 262
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Kasiarj swietny przepis na sernik :-D
ale mam jedno pytanko, czy galaretka do serka homo musi byc tylko ostygnieta i plynna czy moze byc juz lekko sie trzesaca?


LEGUMINA
galaretki 2/3 rozne smaki
bialka ubite na sztywno z cukrem
ulubione owoce
bita smietana

galaretki rozpuszczamy zgodnie z info na opakowianiu, po wystygnieciu wsadzamy do lodowki az zesztywnieja, ubite bialka dzielimy na tyle czesci ile mamy kolorow galaretek i miksujemy kazda osobno z bialkami, potem przekladamy do miski i do lodowki ukladajac je warstwami przekladanymi owocami, na sama gore bita smietana
 
A to mój deser z galaretek.

Bajka
:
Składniki:
  • Tyle galaretek ile się chce kolorków :)
  • 1 duża śmietana 18%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropelek ulubionego zapachu do ciasta
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Galaretki zalać mniejszą ilością wody niż na opakowaniu, żeby się dały ładnie pokroić w kostkę. Zostawić do zastygnięcia i pokroić.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (lub zapachem). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, a następnie wymieszać z gorącym mlekiem. To dodać do śmietany, śmietanę przelać do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą, a w niej zatopić pokrojone galaretki, nie wszystkie, żeby nie było za gęsto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Reszta galaretek do wszamania z innym deserem :)

Enjoy!

PS fotka fajnie wygląda po kliknięciu, bo się powiększa :)))
 
Ostatnia edycja:
Kasiarj swietny przepis na sernik :-D
ale mam jedno pytanko, czy galaretka do serka homo musi byc tylko ostygnieta i plynna czy moze byc juz lekko sie trzesaca?


LEGUMINA
galaretki 2/3 rozne smaki
bialka ubite na sztywno z cukrem
ulubione owoce
bita smietana

galaretki rozpuszczamy zgodnie z info na opakowianiu, po wystygnieciu wsadzamy do lodowki az zesztywnieja, ubite bialka dzielimy na tyle czesci ile mamy kolorow galaretek i miksujemy kazda osobno z bialkami, potem przekladamy do miski i do lodowki ukladajac je warstwami przekladanymi owocami, na sama gore bita smietana

Madziasek raczej płynna. Wtedy się ładnie połączy z serkiem. Nie będzie żadnych grudek.
 
no to pojechałyście teraz z tymi przepisami :-D proszę mi porcję z każdego przepisu wysłać kurierem, dziękuję! :-D

/cudownie to wygląda, Madziu/
 
reklama
W końcu się doczekałam waszych deserów z dzieciństwa :) Z racji tego, że dzisiaj nie najlepiej się czuje to pewnie nie pobiegnę po galaretki, ale jak tylko wrócę do żywych skorzystam z deseru Kasirj, MadziaSek oraz Maghdaleny :))
 

Podobne tematy

Do góry