reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam! Mniam! Coś dla naszych rosnących brzuszków ;-)

Na życzenie Maghdaleny i Ewcik sernik na zimno.

800g serka homogenizowanego waniliowego
2 galaretki o smaku X
2 galaretki o smaku Y
Owoce do dekoracji
Biszkopty okrągłe

Rozpuszczamy dwie galaretki w 400ml. Moczymy w niej biszkopty i układamy na dno tortownicy. Jak reszta galaretki przestygnie to mieszamy z serkiem (robiłam już wariant cytrynowy, truskawkowy i jakiś którego nie pamiętam). Wrzucamy masę na biszkopty i chłodzimy.
Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 700ml wody (to będzie ta galaretka na wierzchu). Na stężałym serku układamy owoce (truskawki, winogrona, banany, nawet jabłka itp) i wylewamy część galaretki żeby przykryć owoce ale żeby nie pływały (dzięki temu możemy ułożyć jakiś wzór). Jak ta warstwa stężeje wylewamy resztę galaretki i czekamy aż znowu zastygnie. Potem już jest gotowy i po wyjęciu z tortownicy ma ładnie wyglądać i być smaczny:)))
IMG_3224.jpg
 

Załączniki

  • IMG_3224.jpg
    IMG_3224.jpg
    14,6 KB · Wyświetleń: 264
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Kasiarj swietny przepis na sernik :-D
ale mam jedno pytanko, czy galaretka do serka homo musi byc tylko ostygnieta i plynna czy moze byc juz lekko sie trzesaca?


LEGUMINA
galaretki 2/3 rozne smaki
bialka ubite na sztywno z cukrem
ulubione owoce
bita smietana

galaretki rozpuszczamy zgodnie z info na opakowianiu, po wystygnieciu wsadzamy do lodowki az zesztywnieja, ubite bialka dzielimy na tyle czesci ile mamy kolorow galaretek i miksujemy kazda osobno z bialkami, potem przekladamy do miski i do lodowki ukladajac je warstwami przekladanymi owocami, na sama gore bita smietana
 
A to mój deser z galaretek.

Bajka
:
Składniki:
  • Tyle galaretek ile się chce kolorków :)
  • 1 duża śmietana 18%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy lub kilka kropelek ulubionego zapachu do ciasta
  • 2/3 szklanki cukru pudru

Galaretki zalać mniejszą ilością wody niż na opakowaniu, żeby się dały ładnie pokroić w kostkę. Zostawić do zastygnięcia i pokroić.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (lub zapachem). Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, a następnie wymieszać z gorącym mlekiem. To dodać do śmietany, śmietanę przelać do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą, a w niej zatopić pokrojone galaretki, nie wszystkie, żeby nie było za gęsto. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Reszta galaretek do wszamania z innym deserem :)

Enjoy!

PS fotka fajnie wygląda po kliknięciu, bo się powiększa :)))
 
Ostatnia edycja:
Kasiarj swietny przepis na sernik :-D
ale mam jedno pytanko, czy galaretka do serka homo musi byc tylko ostygnieta i plynna czy moze byc juz lekko sie trzesaca?


LEGUMINA
galaretki 2/3 rozne smaki
bialka ubite na sztywno z cukrem
ulubione owoce
bita smietana

galaretki rozpuszczamy zgodnie z info na opakowianiu, po wystygnieciu wsadzamy do lodowki az zesztywnieja, ubite bialka dzielimy na tyle czesci ile mamy kolorow galaretek i miksujemy kazda osobno z bialkami, potem przekladamy do miski i do lodowki ukladajac je warstwami przekladanymi owocami, na sama gore bita smietana

Madziasek raczej płynna. Wtedy się ładnie połączy z serkiem. Nie będzie żadnych grudek.
 
no to pojechałyście teraz z tymi przepisami :-D proszę mi porcję z każdego przepisu wysłać kurierem, dziękuję! :-D

/cudownie to wygląda, Madziu/
 
reklama
W końcu się doczekałam waszych deserów z dzieciństwa :) Z racji tego, że dzisiaj nie najlepiej się czuje to pewnie nie pobiegnę po galaretki, ale jak tylko wrócę do żywych skorzystam z deseru Kasirj, MadziaSek oraz Maghdaleny :))
 

Podobne tematy

Do góry