martolinka, prosiłaś o przepis.
Oto nasza sprawdzona
PIZZA CARBONARA
CIASTO:
- 400g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka (rozcieńczonego trochę z wodą)
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- troszkę oregano i tymianku
FARSZ:
- kubeczek śmietany 18% (ok.200ml)
- boczek wędzony lub pieczony
- 2 średnie cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 jajko
- przyprawy
- ser żółty na wierzch
WYKONANIE:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól. Wymieszać. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i drożdże rozpuszczone w letnim mleku z wodą. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę wody z mlekiem lub samej wody. Ciasto zagniatać ok. 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 6mm.
Farsz: Boczek pokroić w cienkie paseczki, cebulkę w półtalarki. Do kubeczka ze śmietana wbić jajko, wcisnąć kilka ząbków czosnku (my użyliśmy 5), przyprawić i wymieszać.
Na rozwałkowanym placku układać boczek i cebulę, następnie polać wszystko śmietaną z dodatkami. Zetrzeć ser żółty. Piec 20 minut w 160 stopniach (termoobieg).
Oczywiście farsz można robić wedle upodobania :-) My lubimy akurat taki
Przepis na ciasto jest sprawdzony i zawsze z niego korzystamy. Tylko to jest przepis na grube ciasto