reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
nooooo szalejecie z tymi wypiekami :) Ja w ostatni weekend miałam dziką ochotę na tort, ale powstrzymałam się i upiekłam ciasto otrębowe :) przynajmniej nie miałam wyrzutów sumienia ;
DSCF0362.jpg

ilooonka powiem Ci, że ja aż tak mięsożerna nie jestem ale jak zobaczyłam knedliki i jeszcze znalazła się para znajomych która to dla nas przygotowała, to już w ogóle nie miałam wyjścia i wcięłam chyba z 5 knedli i do tego gulaszyk:)

adasza wygląda smakowicie:)

dawajcie tu do mnie te knedliczki z gulaszem i ciacho otrebowe na deser, ale to juz!!! :-D

hahaha ja miałam wstawić zdjęcie 3bita - a jak wróciłam wczoraj ze SR to w blaszce były same okruszki...ale moge powiedzieć, ze ciasto warte zrobienia - nie jest mocno słodkie, choć syte :)

martolinka, prosiłaś o przepis.:happy2:

Oto nasza sprawdzona PIZZA CARBONARA

CIASTO:
- 400g mąki
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka (rozcieńczonego trochę z wodą)
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- troszkę oregano i tymianku

FARSZ:
- kubeczek śmietany 18% (ok.200ml)
- boczek wędzony lub pieczony
- 2 średnie cebule
- kilka ząbków czosnku
- 1 jajko
- przyprawy
- ser żółty na wierzch

WYKONANIE:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól. Wymieszać. Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i drożdże rozpuszczone w letnim mleku z wodą. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę wody z mlekiem lub samej wody. Ciasto zagniatać ok. 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 6mm.
Farsz: Boczek pokroić w cienkie paseczki, cebulkę w półtalarki. Do kubeczka ze śmietana wbić jajko, wcisnąć kilka ząbków czosnku (my użyliśmy 5), przyprawić i wymieszać.
Na rozwałkowanym placku układać boczek i cebulę, następnie polać wszystko śmietaną z dodatkami. Zetrzeć ser żółty. Piec 20 minut w 160 stopniach (termoobieg).

Oczywiście farsz można robić wedle upodobania :-) My lubimy akurat taki :-D
Przepis na ciasto jest sprawdzony i zawsze z niego korzystamy. Tylko to jest przepis na grube ciasto :tak:

reklama
A oto i moje dzieło:

W trakcie pieczenia20120208_184634.jpg

I efekt końcowy20120208_192311.jpg

A wszystko z przepisu dr oetker`a na babeczki z konfiturą wiśniową. Oczywiście nie obyło się bez moich trzech groszy. Do środka dołożyłam trochę orzechów nerkowca, laskowych i migdałów. Na wierzch polewa czekoladowa i posypane płatkami migdałowymi:)

Do góry