reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
Dziewczzyny wy tu takie smakolyki wklejacie a ja mam jutro test na glukoze :baffled: Kasiagaw-te kotlety i krokiety to bym wciagnela sama natychmiast, tu i teraz :-D jak ja lubie takie rzeczy :-) Ale teraz sie wstrzymuje z obzarstwem, zobaczymy jak ten cukier wyjdzie i najwyzej jak bedzie dobry to sobie pozwle na male conieco :-) O slodyczach narazie tylko marze, jedyne co sobie pozwalam to ciasteczka z owsianka i rodzynkami i to jedno najwyzej.
 
Dziewczyny wrzuce wam fajny przepis na klopsiki szwedzkie (takie jak w IKEA) ja je bardzo lubie, dzis robilam z mala modyfikacja i wyszly bardzo smaczne:
Szwedzkie Klopsiki - Video-Kuchnia.pl - YouTube
Ja robilam z miesa mielonego z indyka, wino czerwone zastapilam bialym, a bulion wolowy bulionem warzywnym i tez wyszlo bardzo dobre, bardzo delikatne. Podalam z kasza i buraczkami, mniam, polecam. Delikatne, dietetyczne, zdrowe :-)
 
martolinka wrzucam przepis i POLECAM

KARKÓWKA

kawałek karkówki (najlepiej taki żeby mógł się ładnie pokroić w plastry)
pieczarki
cebula
ketchup
przyprawa do karkówki (polecam PRYMAT)
olej

Karkówkę pokroić w plastry i natrzeć przyprawą. Jeśli jest czas warto zostawić mięso w przyprawach na noc w lodówce.
Obsmażyć karkówkę na patelni i przekładać do blachy w której będzie pieczona. Polać ketchupem.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni. Przełożyć na karkówkę. Delikatnie oblać ketchupem również warzywa. Wstawić do piekarnika piec ok. godzinę w temp 180st. ( karkówka bedzie już obsmażona to nie jest surowa, trzeba patrzec żeby pieczarki z wierzchu się nie przypaliły:)
 
KARKÓWKA :
6-8 plastrów karkówki, 2 opakowania knorr gorący kubek ( cebulowa, serowa, czosnkowa, zielona cebulka- jak kto woli) śmietaną 30%
karkówkę kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tą zupą w proszku knorr gorący kubek - najlepiej cebulowa z grzankami, ale doskonale sprawdzi się też zielona cebulka, czosnkowa lub serowa. całość zalewamy śmietaną 30 %... może być 36% ale ja zazwyczaj używam 30 do deserów. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 150-180 stopni, półtorej godzinki i danie gotowe :)
ja serwuję do tego zazwyczaj kaszę pęczak lub ziemniaki.
Danie jest super, bo przygotowanie z wstawieniem do piekarnika zajmuje zaledwie minutę. Do tego serwuję też super prostą i jakże smaczną surówkę ;-):-)... ale uwaga dla zwolenników czosnku:-);

Marchew trzemy na drobnych oczkach... do tego przeciskamy 2-3 ząbki czosnki, sól, pieprz, łyżka majonezu.
Polecam i czekam na opinie:happy:
 
reklama
Do góry