reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Jeśli Twój mąż ma wysoka fragmentację to wykonujesz badanie pgt a żeby sprawdzić czy są jakieś zaburzenia związane z ilością chromosomów, pgd to badanie w kierunku konkretnej choroby np. mukowiscydozy. Jeżeli ktoś z was jest nosicielem danej choroby to wtedy wykonujesz badanie pgd pod kątem tej choroby.
ja tez sie gubilam z tymi nazwami co jest co:)

Pgta to inaczej pgs, badanie pod kątem abberacji chromosom.. Ja też będę wykonywać takie, o ile będą blastocysty
A orientujesz się moze bo znalazłam jeszcze takie określenia nak PGT-M ( w kierunku chorób jednogenowych) i PGT-SR ( translokacje chromosomowe).
Czyli jak robię PGT-A przykładowo to w tym się nie zawiera to PGT-SR?

Można sobie wrzucić w internet nazwę pgd i pisze o jednogenowych chorobach, chyba najczęściej pojawia się mukowiscydoza u dzieci, no ale to rodzice muszą być nosicielami wadliwego genu
No właśnie a my mamy kariotypy prawidłowe. I wskazanie do badań mamy bo wysoka fragmentacja i raz po poronieniu pierwszym przebadaliśmy płód i była wada genetyczna 🤷‍♀️ I teraz rozkminiam co w takim razie mamy robić które „PGT-…”

A orientujesz się moze bo znalazłam jeszcze takie określenia nak PGT-M ( w kierunku chorób jednogenowych) i PGT-SR ( translokacje chromosomowe).
Czyli jak robię PGT-A przykładowo to w tym się nie zawiera to PGT-SR?
Pgt m to inaczej pgd, o ile dobrze pamiętam, pgt a powinnaś zrobić jeśli chcesz sprawdzić abberacje chromosomowe. Jeśli chodzi o pgt sr, to embriolog tłumaczyła mi, że sprawdzają czy mają zarodki odpowiednią ilość materiału genetycznego

No właśnie a my mamy kariotypy prawidłowe. I wskazanie do badań mamy bo wysoka fragmentacja i raz po poronieniu pierwszym przebadaliśmy płód i była wada genetyczna 🤷‍♀️ I teraz rozkminiam co w takim razie mamy robić które „PGT-…”
Czyli, tak jak ja, idziesz w kierunku badania pgs(PGT-A). Pamiętaj, że do badania pobierają komórki z trofoektodermy, więc nie z węzła zarodka. Dlatego też takie badanie nie zwalnia Cię później z prenatalnych...trzeba jeszcze sprawdzić, czy dziecko jest w 100% zdrowe.

Pgt m to inaczej pgd, o ile dobrze pamiętam, pgt a powinnaś zrobić jeśli chcesz sprawdzić abberacje chromosomowe. Jeśli chodzi o pgt sr, to embriolog tłumaczyła mi, że sprawdzają czy mają zarodki odpowiednią ilość materiału genetycznego
Okej a powiedz mi czyli to pgt sr nie zawiera się w tym pgt-a? Bo nie wiem czy tez to będę/powinnam mieć?

Czyli, tak jak ja, idziesz w kierunku badania pgs(PGT-A). Pamiętaj, że do badania pobierają komórki z trofoektodermy, więc nie z węzła zarodka. Dlatego też takie badanie nie zwalnia Cię później z prenatalnych...trzeba jeszcze sprawdzić, czy dziecko jest w 100% zdrowe.
Brzmi groźnie 🤦‍♀️ Ale masakra z tym wszystkim? A Ty robisz to pgt-sr? Bo nie czaje chyba tylko tego kiedy się robi i czy powinnam?

reklama
Do góry