reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

No właśnie się martwię. Nigdy nie miałam takiej sytuacji i na prawdę nie wiem co robić. Q u mnie ta beta wariowała. Jak doszła do prawie 300 to spadła o połowę a 2 dni później znowu trochę wzrosła. I już sama nie wiem. A mój lekarz z kliniki od dzisiaj na urlopie. 😱😭
Taka skacząca beta to niestety charakterystyczne… Ja jak dobrze pamietam to miałam 340, 370, 170, 70, miesiączka, 50, 90 i potem wahania w granicach 40-70. Jak lekarz jest na urlopie to jedź na IP, chociaż jeśli to pozamaciczna to przy niskiej becie to loteria czy ją w ogóle znajdą :/

reklama
Dziewczyny podpowiedzcie.
Mam w planie przebadać zarodki. Czytam informator z Invicty i jest tu napisane: „nie można przy zastosowaniu PGT zidentyfikować wszystkich możliwych nieprawidłowości genetycznych. Na przykład można wykonać diagnostykę w kierunku mukowiscydozy. Ale ten sam zarodek może być obciążony inna choroba np zespolem Downa.”
Czyli o co z tym chodzi? Czyli muszę wskazać na co chcę przebadać? Lekarz mówił że w związku z wysoką fragmentajcą warto przebadać ale w takim razie skąd mam wiedzieć na co.
Ja myślałam że badają na wszystko 😱

Mam w planie przebadać zarodki. Czytam informator z Invicty i jest tu napisane: „nie można przy zastosowaniu PGT zidentyfikować wszystkich możliwych nieprawidłowości genetycznych. Na przykład można wykonać diagnostykę w kierunku mukowiscydozy. Ale ten sam zarodek może być obciążony inna choroba np zespolem Downa.”
Czyli o co z tym chodzi? Czyli muszę wskazać na co chcę przebadać? Lekarz mówił że w związku z wysoką fragmentajcą warto przebadać ale w takim razie skąd mam wiedzieć na co.
Właściwie to nie wiem już sama. Byłam przekonana tak jak Ty, że badają na wszystko co medycznie możliwe. 🙊

Jeśli Twój mąż ma wysoka fragmentację to wykonujesz badanie pgt a żeby sprawdzić czy są jakieś zaburzenia związane z ilością chromosomów, pgd to badanie w kierunku konkretnej choroby np. mukowiscydozy. Jeżeli ktoś z was jest nosicielem danej choroby to wtedy wykonujesz badanie pgd pod kątem tej choroby.

Jeśli Twój mąż ma wysoka fragmentację to wykonujesz badanie pgt a żeby sprawdzić czy są jakieś zaburzenia związane z ilością chromosomów, pgd to badanie w kierunku konkretnej choroby np. mukowiscydozy. Jeżeli ktoś z was jest nosicielem danej choroby to wtedy wykonujesz badanie pgd pod kątem tej choroby.
Ooo dzięki za informację. To chyba mi lekarz źle wpisał. Wpisał PGD 🤦‍♀️

Dziewczyny muszę się pochwalić jaka miła niespodzianka mnie dzisiaj spotkała. Dostalam paczkę od koleżanki z USA której się nie spodziewałam. Wiedziałam tylko że dostanę laktator a dostałam dodatkowo dużo prezentów dla dzidziusia 🤩
Miłego dnia dla Was!
W poniedziałek mam już badania 3 trymestru.
Rzadko się tu ostatnio udzielam ale Trzymam kciuki za Was wszystkie i kibicuję z całego serca😁

reklama
Do góry