hmmm to teraz mnie przestraszylas, to np jsl zarodek ma za malo materiu na chromosomie to wtedy takie zwykle pgt a nie wykruje tego? pytam bo moj kolega ma dzievko, tylko z naturslnej ciazy co dziecko nie ma czwsci chromosomu 4, dziecko jest bardz9 opoznione myslalam ze pgt a by wykrylo taka chorobe ale teraZ juz sama nie wiem, mozliwe ze nie bo oni badaja ilosc chromodokow a nie ilosc materialu na chromosomiePgt m to inaczej pgd, o ile dobrze pamiętam, pgt a powinnaś zrobić jeśli chcesz sprawdzić abberacje chromosomowe. Jeśli chodzi o pgt sr, to embriolog tłumaczyła mi, że sprawdzają czy mają zarodki odpowiednią ilość materiału genetycznego
reklama
Pgt sr wykonuje się w przypadku jakiś zmian w kariotypach, chodzi o delecje, duplikacje czy translokacjeBrzmi groźnie Ale masakra z tym wszystkim? A Ty robisz to pgt-sr? Bo nie czaje chyba tylko tego kiedy się robi i czy powinnam?
Ja robię tylko pgt aPgt sr wykonuje się w przypadku jakiś zmian w kariotypach, chodzi o delecje, duplikacje czy translokacje
Gonzi
Fanka BB :)
Rozumiem bo na tej fotce co wrzuciłam jest że pgt-a zawiera jakieś translokacje też. Ale może to jakieś inneJa robię tylko pgt a
Trzeba byłoby porozmawiać z fachowcem, ale tutaj chyba takie badanie pgt sr byłoby wskazanehmmm to teraz mnie przestraszylas, to np jsl zarodek ma za malo materiu na chromosomie to wtedy takie zwykle pgt a nie wykruje tego? pytam bo moj kolega ma dzievko, tylko z naturslnej ciazy co dziecko nie ma czwsci chromosomu 4, dziecko jest bardz9 opoznione myslalam ze pgt a by wykrylo taka chorobe ale teraZ juz sama nie wiem, mozliwe ze nie bo oni badaja ilosc chromodokow a nie ilosc materialu na chromosomie
Wiesz co... Generalnie jest to wszystko trudne i często też nie ma się pewności, że dziecko będzie zdrowe. Ja mam nadzieję, że po wykluczeniu abberacji chromosomów będzie wszystko ok. Przed poronieniem zrobiłam badanie nifty i ono oprócz 1 trisomii nie wykrylo, żadnych delecji, duplikacji, żadnych przypadkowych aneuploidii autosomalnychBo tutaj na fotce jest że niby w tym PGT-A jest więcej badane?
Gonzi
A ile Cię wyjdzie finansowo to badanie samo pgt-a?Ja robię tylko pgt a
Dużo czyli ok 8 tys. od 2-4zarodkow Pobrane komórki wysyłają do Hiszpanii, jestem z invimedu, a Ty?A ile Cię wyjdzie finansowo to badanie samo pgt-a?
reklama
Gonzi
Ja leczę się w Invicta w Wawie ale cenowo mają mi wyliczyć wszystko po kolejnej wizycie dopiero. Na tej byłam sama u mojego lekarza bo jestem świeżo po pozamacicznej i chciałam się zorientować co lekarz zaleci.Dużo czyli ok 8 tys. od 2-4zarodkow Pobrane komórki wysyłają do Hiszpanii, jestem z invimedu, a Ty?
Podziel się: