reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Wiesz co... Generalnie jest to wszystko trudne i często też nie ma się pewności, że dziecko będzie zdrowe. Ja mam nadzieję, że po wykluczeniu abberacji chromosomów będzie wszystko ok. Przed poronieniem zrobiłam badanie nifty i ono oprócz 1 trisomii nie wykrylo, żadnych delecji, duplikacji, żadnych przypadkowych aneuploidii autosomalnych
Jasne rozumiem. Ja miałam taką sytuację że będąc w ciąży zrobiłam nifty pro. Kilka dni później na usg okazało się że zatrzymało się serduszko. Będąc w szpitalu w trakcie wywoływania poronienia dostałam na maila wynik nifty według którego płód był zdrowy. Po przebadaniu fragmentów płodu wyszła mozaika - zespół turnera. Oczywiście okazuje się że ani nifty ani pgt nie wykrywa mozaiek. Stąd moje wątpliwości badać/nie badać/co badać.
Jeszcze w tym roku miałam pozamaciczną i do tego mój ma wysoką fragmentację 🤦‍♀️ No i tysiąc innych problemów wiadomo.

reklama
Jasne rozumiem. Ja miałam taką sytuację że będąc w ciąży zrobiłam nifty pro. Kilka dni później na usg okazało się że zatrzymało się serduszko. Będąc w szpitalu w trakcie wywoływania poronienia dostałam na maila wynik nifty według którego płód był zdrowy. Po przebadaniu fragmentów płodu wyszła mozaika - zespół turnera. Oczywiście okazuje się że ani nifty ani pgt nie wykrywa mozaiek. Stąd moje wątpliwości badać/nie badać/co badać.
Jeszcze w tym roku miałam pozamaciczną i do tego mój ma wysoką fragmentację 🤦‍♀️ No i tysiąc innych problemów wiadomo.
Kurcze, no to faktycznie ciężki orzech do zgryzienia... A miałaś wizytę u genetyka? Bo to w sumie najlepszy doradca

Kurcze, no to faktycznie ciężki orzech do zgryzienia... A miałaś wizytę u genetyka? Bo to w sumie najlepszy doradca
Miałam tylko wtedy po poronieniu. Namówił nas na zrobienie naszych kariotypow i powiedział że mozaiki na ogół są przez złe podziały na początku. Że to losowa sprawa i ciężko wykryć. Jeszcze u nas było napisane „niskoprocentowa mozaika” dlatego nifty nie wykryło 🤷‍♀️

I jak tam u Ciebie kochana?

Babeczki mam pytanie. W sobotę odstawiłam hormony bo beta niska. Wczoraj przyszedł @. Tylko jakis dziwny, słaby. W ogóle nie czułam się okresowo. Dzisiaj już koniec okresu. Co teraz? Przecież po symulacji to zawsze @ miałam mocno obfite. Z doktorem umówiłam się że pod koniec @ zrobie będę, żeby upewnic się że wszystko się oczyściło. Teraz nie wiem co robić. Podejrzewam że muszę iść do lekarza na USG. Kiedy iść? Poczekać czy sie @ rozkreci czy iść natychmiast?
A u mnie tak ze czekam aż leki zaczną działać bo jak narazie lipa. Może jak mi podadzą kolejna dawke to coś się ruszy🤨

Jeszcze w tym roku miałam pozamaciczną i do tego mój ma wysoką fragmentację [emoji2356] No i tysiąc innych problemów wiadomo.
Mozaiki w DNA to w ogóle są nowe rzeczy w nauce więc jeszcze niewiele o nich wiemy. Ale wydaje mi się że warto przebadać zarodki

No udała się wam córunia 😊. Śliczna jest 😊
Poka jakieś foto znad morza🙏

Dziękuję kochana ❤️
IMG_20210708_173632.jpg
Pozdrawiamy z Bułgarii 😊

Dziękuję wszystkim za wsparcie i pamięć, dzis 7 tc +3 dni, nasza Malinka ma 1.5cm i piekne szybko pikające serduszko, I podobno ma się dobrze, nie słuchaliśmy go tylko oglądaliśmy, doktor powiedziała że bije prawidłowo a wysokie fale mogą wpływać niekorzystnie na maleństwo...

Załączniki

• 20210715_151240.jpg
    20210715_151240.jpg
    801,2 KB · Wyświetleń: 90
reklama
Mozaiki w DNA to w ogóle są nowe rzeczy w nauce więc jeszcze niewiele o nich wiemy. Ale wydaje mi się że warto przebadać zarodki
No więc właśnie. Też mi się wydaje że mimo wszystko warto. Dlatego tak się spinam z tymi metodami żeby to ogarnąć jakie są opcje.

Do góry