reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dajemy sobie z lubym 3msce na witaminy i w czerwcu jedziemy do kliniki. Zobaczymy ile komórek uda się zaplodnić i czy któryś zarodek dotrwa do 5 doby. Wtedy się okaże na czym stoimy.
A co bierzesz? dhea? Koenzym? Możesz witaminę D, B12, kwas foliowy... ja jeszcze l-karnityne brałam.

reklama
j
U mnie też sporo jajek jest 14 w sumie od 10 do 15 mm w piątek idę znów na podgląd ale raczej nie ma szans na to by w tym cyklu udało się zrobić transfer bo endometrium ma 12 mm
A punkcja kiedy? Też w poniedziałek?? Trzymam kciuki aby wszystko było dobrze ✊✊✊✊ a odroczony transfer to nic złego, mialam w pierwszej stymulacji odroczony. Trochę złości było ale jakoś przeżyłam. Te 2 miesiace

A Ty na jakim jesteś etapie teraz? jaki plan :-p ?
Ambitny. W czerwcu szturm na klinike.
Uda się ✊✊✊✊ mocno w to wierzę i bardzo kibicuje ✊✊✊✊❤️
I za to was kocham. Bo kiedy ja właśnie dostaje @ i chlipie sobie po kątach wy wierzycie za mnie. 😘
W jakiej klinice teraz jesteś?
Invicta gdańsk
A co bierzesz? dhea? Koenzym? Możesz witaminę D, B12, kwas foliowy... ja jeszcze l-karnityne brałam.
Kwas to ja chyba już z 10 lat biorę. Wit d3 tez juz długo. Wcześniej brałam prenatal 1. Ale zmieniłam teraz na mama dla premium plus. Ja zawsze patrze ile jest jodu w witaminach bo mam małe problemy z tarczyca i jeszcze w ciąży lekarz zasugerował ze to dobre rozwiązanie. O l-karnitynie nie myślałam. A jakie ma plusy?

Ambitny. W czerwcu szturm na klinike.

I za to was kocham. Bo kiedy ja właśnie dostaje @ i chlipie sobie po kątach wy wierzycie za mnie. 😘

Invicta gdańsk

Kwas to ja chyba już z 10 lat biorę. Wit d3 tez juz długo. Wcześniej brałam prenatal 1. Ale zmieniłam teraz na mama dla premium plus. Ja zawsze patrze ile jest jodu w witaminach bo mam małe problemy z tarczyca i jeszcze w ciąży lekarz zasugerował ze to dobre rozwiązanie. O l-karnitynie nie myślałam. A jakie ma plusy?
To może od podstaw DHEA zwiększa ilość komórek gdy AMH niskie i wiek powyżej 35l bo poziom DHEA spada z wiekiem. Tylko jak masz PCOS uważać trzeba bo to hormon. Koenzym to silny antyoksydant chroni przed stresem oksydacyjnym, motywuje komórki do regeneracji, poczytaj o nim nazywany jest witaminą młodości. Poprawia jakość komórek jajowych. L- karnityna to sama czytałam o badaniach naukowych, ale są doniesienia już w PL. Tu link https://eduginekolog.pl/content/download/8800/127387/file/05_GiPP_2020_1_Meczekalski.pdf
W skrócie uważano, ze l- karnityna tylko dla mężczyzn, ale okazało się ze kobiety ją biorące przy te gnijący wspomaganego rozrodu mają lepsze blastocysty. Ogółem to silny antyoksydant i naprawia RNA zawarte w komórce jajowej. Były dwa kluczowe badania w jednym kobietom z PCOS które nie owulowaly podawano od 1dc 3G L-K a grupie kontrolnej nic. O dziwno te co brały l-K zaczęły owulować. Przy in vitro grupa kontrolna miała większą ilość komórek dojrzałych a niższy estradiol. Kolejne badania, kobiet z blokadą przysadki tez 3G i tez wróciła owulacja. Nie każdemu pomoze, ale może warto. Czytałam jeszcze, ze zaczęli moczyć zarodki myszy w l-karnitynie. W sensie było to medium hodowlane do blastocysty i miały mniej aberracji chromosomalnych.

Przy PCOS i nawet branej metforminie można się jeszcze pokusić o Mio- Inozytol, działa podobnie ale poprawia tez androgeny (w przeciwieństwie do metforminy, która androgenów „nie rusza”.)

Ja biorę 4g dziennie w proszku Mio-izytolu.
Miesza się z wodą albo z sokiem, zupełnie bez smaku. Można stosować i metforminę i inozytol.

Przy PCOS i nawet branej metforminie można się pokusić o Inozytol, działa podobnie ale poprawia tez androgeny (w przeciwieństwie do metforminy, która androgenów „nie rusza”.)

Ja biorę 4g dziennie w proszku Mio-izytolu.
Miesza się z wodą albo z sokiem, zupełnie bez smaku.
Tak tez czytałam, ze inozytol działa tylko 2 saszetki dziennie:-) dobry jest.

reklama
Może masz nadżerkę i cewnik ją poruszył, albo pękło naczynko. Bierzesz accard, albo heparynę? A nic nie bolało?
Biorę heparyne, nic mnie nie bolało. I niby wiem, że dużo osób ma jakieś plemienia, ale jak to zobaczyłam to spanikowalam trochę, że zaraz po transferze plemienia. Progesteron miałam dziś badany i mam 15, doktor dodała mi prolutex.

Do góry