Hej dziewczyny. Jestem w 32 tc. Czy to normalne, że tętno płodu na KTG pokazuje raz 156 uderzeń na minutę a za np. minutę 120 uderzeń? Czy tez miałyście takie wahania na jednym KTG? Położna zrobiła mi KTG już po wizycie u lekarza, powiedziała, że wszystko ok, nie spytałam o te zmiany tętna, bo było jakieś zamieszanie u lekarza. Pewnie to normalne, że tak się waha, skoro położna nic nie powiedziała, miałyście tak?
reklama
Tylko mnie bardziej to 120 zaniepokoiło, a nawet raz było 116, bo zawsze na USG było właśnie tak między 150 a 160 i lekarz mówił, że jest dobrze.Dziecko podczas ruchu może mieć wyższe tętno
ainola
Fanka BB :)
To koleżanka wyżej Ci odpowiedziała jakie są normyTylko mnie bardziej to 120 zaniepokoiło, a nawet raz było 116, bo zawsze na USG było właśnie tak między 150 a 160 i lekarz mówił, że jest dobrze.
Tak dziękuję Nie miałam pojęcia, że może tak skakać na KTG.. Byłabym pewnie spokojniejsza gdyby lekarz zobaczył i coś powiedział.. Ale dzięki dziewczyny, uspokoiłyście mnieTo koleżanka wyżej Ci odpowiedziała jakie są normy
crainte
Leżałam 4 dni w szpitalu, gdzie dwie moje sąsiadki miały conajmniej raz dzienie ktg. Mnie nie chcieli badać, bo maluch za młody Z nudów śledziłam badania koleżanek. Wahania tętna były normą u każdej z nich, czasami podczas ruchu a czasami spadało, bo aparat tracił zasięg (maluch zmieniał pozycję). Już położna na pewno by alarmowała, gdyby coś było nieprawidłowo!Dziękuję Bo wróciłam do domu i wydawało mi się dziwne, że są takie duże różnice w tętnie na jednym KTG, no i niestety zaczęłam czytać w internecie.. no i wiadomo różne rzeczy można wyczytać..
Rachelita
Generalnie w prawidłowym zapisie KTG tętno w ciągu minuty powinno wąchać się między 6 a 25 uderzeń. Pofalowany zapis jest prawidłowy. Prosta linia nie hest dobra i zbyt pofalowana też nie. U mnie na KTG tętno wacha się od 120 do 170 (w zależności od ruchow dziecka oraz tego czy śpi) chwilowe wzrosty tętna są nawet potrzebne żeby KTG było prawidłowe
reklama
No właśnie przeczytałam o tych 6 i 25 uderzeniach i chyba nie do końca to rozumiem, bo różnica u Ciebie jest podobnie jak u mnie 170-120=50, czyli więcej niż 25. Domyślam się, że coś źle rozumiem , bo masz jak ja i piszesz, że jest ok chyba, że chodzi o tą minutę.. u mnie tętno było cały czas tak ok 150-160, ale w pewnym momencie zaczęło spadać z tych 160 do 116, wydaje mi się że to było w krótszym czasie niż minuta, a potem się podniosło znowu do 150-160, badanie trwał krótko, jakoś 15 minut i wydawało mi się, że dziecko cały czas się rusza, ale rzeczywiście czasami mocniej kopało, a czasami słabiej..Generalnie w prawidłowym zapisie KTG tętno w ciągu minuty powinno wąchać się między 6 a 25 uderzeń. Pofalowany zapis jest prawidłowy. Prosta linia nie hest dobra i zbyt pofalowana też nie. U mnie na KTG tętno wacha się od 120 do 170 (w zależności od ruchow dziecka oraz tego czy śpi) chwilowe wzrosty tętna są nawet potrzebne żeby KTG było prawidłowe