reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

sałatka z makaronem

gotujemy makaron rurki w zależności od ilości można pół albo cały
do zimnego już makaronu kroimy:
-ogórek zielony w kostkę
-pomidor w kwadraciki
-por pokrojoną bardzo drobno
-rzodkiewkę w plasrterki a plasterki na pół
kukurydzę
później w miseczce mieszamy z 6 łyżkami oleju posiekany koperek , pietruszkę i szczypiorek (koperek i pietruszka może być suszona)
wlewamy do sałatki i przyprawiamy solą i pieprzem:tak: wychodzi naprawdę pychotaaaa

sałatka z papryką
robi się ją podobnie do poprzedniej ,
kroimy w drobną kosteczkę 2 pomidory
po 1 papryce(czerwoną zieloną i żółtą)
2-3 gotowane marchewki (ja kupuję do niej małe marcheweczki w słoiczku wtedy jest lepszy smak daję cały słoiczek)
czerwoną cebulę kroimy w krótkie paseczki
pół puszki kukurydzy
można również dodać rzodkiewkę pokrojoną w kosteczkę

przyprawiamy do smaku solą i pieprzem... szybko i smacznie ;-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Kurczak pieczony " na butelce"

Potrzebne:
- 1 kurczak
- przyprawa do kurczaka
- sól
- butelka wypełniona do połowy wodą lub piwem ;-)


Umytą szklaną butelkę ( np. po piwie) w 1/3 napełnić wodą, nasadzić na nią posypanego obficie przyprawą i solą ( wewnątrz i zewnątrz) kurczaka. Ustawić go pionowo w naczyniu żaroodpornym .
Piec w temperaturze 180 - 200 C. Podzielić na porcje.
Dla dukanek ;-):podawać jako danie samodzielne lub ( w fazach II i III ) z sałatą i mizerią w obu wersjach.
Uwaga! Woda w butelce chroni kurczaka przed wyschnięciem. Aby uzyskać lepszy smak, można dorzucić do niej czosnek, pieprz lub inne aromatyczne przyprawy.

Mięso z kurczaka rewelacyjne, rozpływa się w ustach.:tak::-)
 
A może jakiejś mamie będącej na diecie Dukana przepis się przyda, więc i tu wrzucam.


Sos grzybowy z suszonych grzybów z plackami z bakłażana . Wszystko równie pysznie smakowało , jak wyglądało.:tak::-)

Do wyboru podam przepis na sos grzybowy jasny i sos grzybowy ciemny.


Sos grzybowy z grzybów suszonych - ciemny

- 100 g suszonych grzybów
- ćwiartka kostki rosołowej
- pół cebuli
- maizena ( skrobia kukurydziana)
- pieprz

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody ( 2-3 razy więcej niż chcemy mieć sosu) i ugotować do miękkości ( pod przykryciem).
Ugotowane grzyby posiekać, a cebulę udusić w odrobinie wywaru z ćwiartki kostki rosołowej doprawionego pieprzem. Wymieszać cebulę z grzybamii gotować jeszcze ok. 10 minut. Zagęścić sos maizeną zmieszaną z wodą. Podawać z placuszkami cukini, bakłażanu, szpinaku lub z mięsami z grila.

Mnie wyszedł taki :-):


rh7on7.jpg



Sos grzybowy z grzybów suszonych - jasny

- 100 g grzybów suszonych
- ćwiartka kostki rosołowej
- maizena
- opakowanie jogurtu naturalnego ( 180 g)
- rozmaryn

Grzyby wymoczyć kilka godzin w odrobinie wody, po czym gotować pod przykryciem do miękkości z odrobiną suszonego rozmarynu i ćwiartką kostki rosołowej. Przestudzić wywar, aby był letni i dodać osolony jogurt z maizeną, dokładnie wymieszać i podgrzewać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Podawać z placuszkami z cukinii, bakłażanu, szpinaku lub z mięsami z grila.

A tego jeszcze nie próbowałam:no:;-).


A tutaj przepis na placuszki z cukinii lub jak kto woli bakłażana, którego ja użyłam.

Kotlety z cukinii

- 1 cukinia
- 2 jajka
- otręby owsiane
- słodka papryka mielona
- sól, pieprz

Cukinie pokroić w plastry, sparzyć chwilę we wrzątku, aby odrobinę zmiękła, i oprószyć słodką papryką. Panierować w jajku oraz w otrębach i smażyć na teflonowej patelni. Doprawić solą , pieprzem. Podawać jako dodatek lub samodzielne danie z sosem np. grzybowym.



10cmc7k.jpg


Z racji tego, że na śniadanie była owsianka , odpuściłam panierkę otrębową i bakłażana usmażyłam obtoczonego tylko w papryce i w jajku :sorry2:. Ale i tak pyszny wyszedł.:tak::-)
 
Odchudzone bolognese :tak:

1/2 cebuli - najlepiej czerwonej bo nie wzdyma :-p

1-2 posiekane ząbki czosnku

szczypiorek drobno pokrojony

1/2 kg mięsa mielonego z indyka

koncentrat pomidorowy albo pomidory z puszki

1/2 paczki makaronu ( moje dzieci najbardziej lubią świderki :-p)

Przyprawy, oregano, bazylia, estragon, sól, cukier, może tez być gotowa mieszanka przypraw, ja lubię tę z Kamisu :tak:


Nastawiamy wodę na makaron, makaron musi być ugotowany al dente, tzn, ze 2 min krócej niż piszą na opakowaniu :tak: Dowody dodajemy oprócz soli odrobinę oliwy/oleju

Na rozgrzaną teflonową patelnię, nalewamy odrobinę wody. Na tej wodzie dusimy cebulkę i czosnek z odrobinką soli. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mięso mielone, przyprawy do smaku i smażymy. Gdy mięso juz nie jest surowe zalewam gorącą woda potem koncentrat i 1/2 łyżeczki cukru, bo koncentrat może mieć gorzkawy posmak. ( zamiast wosy i koncetratu mozeby wrzucić całą zawartośc puszki z pomidorami :tak:) Wszystko dusze dopóki nie skończy sie gotować makron, który robi się w międzyczasie :-p

Cała operacja zajmuje, może ze 20 min.

Makaron ugotowany al dente ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie tuczy aż tak bardzo :tak: A danie podajemy posypane szczypiorkiem zamiast żółtym serem :tak: Nie dodajemy oliwy do smażenia i używamy mięsa indyczego, w rezultacie kaloryczność spada o połowę :szok::tak:
 
MH przepis super.
Ja jeszcze dopowiem,że można jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność używając zamiast zwykłego makaronu -makaronu z pełnego przemiału z twardej pszenicy durum.
Makaron powinien zawierać w składzie tylko pszenicę i wodę .:tak:;-):-):-)
 
MH przepis super.
Ja jeszcze dopowiem,że można jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność używając zamiast zwykłego makaronu -makaronu z pełnego przemiału z twardej pszenicy durum.
Makaron powinien zawierać w składzie tylko pszenicę i wodę .:tak:;-):-):-)

No na pewno :tak: Tylko, że ja mam słabość do makaronu :-D:-D:-D I nie potrafię sobie odmówić takiego klasycznego "niezdrowego" :zawstydzona/y: :-D:-D:-D:rofl2:
 
MH przepis super.
Ja jeszcze dopowiem,że można jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność używając zamiast zwykłego makaronu -makaronu z pełnego przemiału z twardej pszenicy durum.
Makaron powinien zawierać w składzie tylko pszenicę i wodę .:tak:;-):-):-)

As Ty też oglądałaś dziś "dzień dobry tvn";-):-D

MH dzięki:-)
 
reklama
Do góry