PIEROŻKI PIECZONE DLA KASI IRLANDKI
fot.Meg
Składniki:
CIASTO:
30dkg maki pszennej
20 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody zimnej przegotowanej
roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
200 g suszonych leśnych grzybów
30 dkg pieczarek
1 duża cebula
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
Pęczek natki pietruszki
Sól
Pieprz
[FONT="]Pół łyżeczki gałki muszkatołowej[/FONT]
Ciasto –mąkę mieszamy z masłem i solą (najlepiej siekamy nożem), następnie dodajemy jajka i dwie łyżki wody, szybko zagniatamy. Jeżeli za twarde dodajemy troszke wody. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy przynajmniej na 45 min do lodówki.
Farsz- namoczone przez noc grzyby gotujemy w wodzie do miękkości potem siekamy drobno. Cebule kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy do grzybów. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, przekładamy na patelnie z odrobiną masła podgrzewamy i czekamy aż lekko odparują, Mieszamy z grzybami potem dodajemy jajka.
Natke pietruszki bardzo drobno siekamy i dodajemy do farszu. Mieszamy dokładnie, dosypujemy bułkę tartą, aby farsz miał zwięzła konsystencję. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Cienko rozwałkowujemy ciasto wykrywamy krążki, nakładamy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. Rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy jak większe na 40 min jak mniejsze na 30 min do piekarnika nagrzanego na 180-200 st
fot.Meg
Składniki:
CIASTO:
30dkg maki pszennej
20 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody zimnej przegotowanej
roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
200 g suszonych leśnych grzybów
30 dkg pieczarek
1 duża cebula
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
Pęczek natki pietruszki
Sól
Pieprz
[FONT="]Pół łyżeczki gałki muszkatołowej[/FONT]
Ciasto –mąkę mieszamy z masłem i solą (najlepiej siekamy nożem), następnie dodajemy jajka i dwie łyżki wody, szybko zagniatamy. Jeżeli za twarde dodajemy troszke wody. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy przynajmniej na 45 min do lodówki.
Farsz- namoczone przez noc grzyby gotujemy w wodzie do miękkości potem siekamy drobno. Cebule kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy do grzybów. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, przekładamy na patelnie z odrobiną masła podgrzewamy i czekamy aż lekko odparują, Mieszamy z grzybami potem dodajemy jajka.
Natke pietruszki bardzo drobno siekamy i dodajemy do farszu. Mieszamy dokładnie, dosypujemy bułkę tartą, aby farsz miał zwięzła konsystencję. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Cienko rozwałkowujemy ciasto wykrywamy krążki, nakładamy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. Rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy jak większe na 40 min jak mniejsze na 30 min do piekarnika nagrzanego na 180-200 st
Ostatnia edycja: