reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

PIEROŻKI PIECZONE DLA KASI IRLANDKI
IMG_5330.JPG

fot.Meg

Składniki:
CIASTO:
30dkg maki pszennej
20 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody zimnej przegotowanej
roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
200 g suszonych leśnych grzybów
30 dkg pieczarek
1 duża cebula
2 jaja
2 łyżki tartej bułki
Pęczek natki pietruszki
Sól
Pieprz
[FONT=&quot]Pół łyżeczki gałki muszkatołowej[/FONT]

Ciasto –mąkę mieszamy z masłem i solą (najlepiej siekamy nożem), następnie dodajemy jajka i dwie łyżki wody, szybko zagniatamy. Jeżeli za twarde dodajemy troszke wody. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy przynajmniej na 45 min do lodówki.
Farsz- namoczone przez noc grzyby gotujemy w wodzie do miękkości potem siekamy drobno. Cebule kroimy drobno i szklimy na maśle, dodajemy do grzybów. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, przekładamy na patelnie z odrobiną masła podgrzewamy i czekamy aż lekko odparują, Mieszamy z grzybami potem dodajemy jajka.
Natke pietruszki bardzo drobno siekamy i dodajemy do farszu. Mieszamy dokładnie, dosypujemy bułkę tartą, aby farsz miał zwięzła konsystencję. Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Cienko rozwałkowujemy ciasto wykrywamy krążki, nakładamy po łyżeczce nadzienia i dokładnie zlepiamy brzegi. Rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy jak większe na 40 min jak mniejsze na 30 min do piekarnika nagrzanego na 180-200 st
 
Ostatnia edycja:
reklama
PIEROŻKI PIECZONE DLA KASI IRLANDKI
IMG_5330.JPG

fot.Meg

Składniki:
CIASTO:
30dkg maki pszennej
20 dkg masła
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki wody zimnej przegotowanej
roztrzepane jajko do smarowania
FARSZ
grzybowy
albo z gotowanych jarzyn (marchew, groszek, pietruszka z odrobina majonezu)

Mąkę mieszamy z masłem i solą ( siekamy) dodajemy jaja i 2 łyżki wody i szybko zagniatamy. Zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodki co najmniej na 45 min
Potem rozwałkowujemy i wycinamy kółka w zależności od sił i czasu ( na zdj wersja dla zaawansowanych ciężarnych i leniuszków ;-) Nadziewamy farszem, sklejamy smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy jak większe na 40 min jak mniejsze na 30 min do piekarnika nagrzanego na 180-200 st

Protestuję!!!!!Dlaczego tylko dla Kasi? JA TEŻ CHCĘ!!!!:wściekła/y:
 
BIGOS – wieeeelki gar – najlepiej cześć zamrozić w pojemnikach
-średnia główka świeżej kapusty
-litr kiszonej kapusty – wypłukać dwa razy w ciepłej wodzie i odcisnąć
-1 kg łopatki wieprzowej
-0,5 kg boczku wędzonego
-2 duże cebule
-klika suszonych grzybów
-ząbek czosnku
-przecier pomidorowy do smaku
Kapustę kiszoną i białą z wodą gotować do miękkości osobno, a do kiszonej pod koniec gotowania dodać 6 ziarenek angielskiego ziela i 2 liście laurowe . Łopatkę pokroić w kostkę i podrumienić, podobnie cebule i boczek- włożyć do garnka zalać wodą do połowy, przykryć i dusić i pod koniec duszenia doprawić i dodać przecieru pomidorowego i jeszcze poddusić. Kapusty połączyć dodać, podduszone mięsa wymieszać i doprawić pieprzem maga i solą do smaku – można dodać kostkę wołową rosołową. Jeżeli będzie za rzadka to do szklanki rozpuścić 2 łyżki mąki z ciepłą wodą i dołożyć do gara.

Moja mama właśnie nam ugotowała. Nie dajemy do bigosu kiełbasy bo ja mam po niej ogromną zgagę, a nawet bez niej jest lepszy :biggrin2:
 
Zapiekanka z sadzonymi:

2 torebki ryżu
1/2 kg pieczarek
25 dkg sera żółtego
4 jajka
cebula

Pieczarki podsmazyć z cebulą, połączyć z ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zrobić 4 dziury na jajka, wbić jaja oprószyć serem. Zapiekać 30 min. Dzielić na 4 części.
 
Sałatka szynka z serem

30 dag szynki konserwowej w kawałku
30 dag sera żółtego (w zależności od upodobania gouda, morski lub edamski)
1 mała puszka kukurydzy
majonez, musztarda, sól,pieprz

Ser i szynkę kroimy w kostkę. Wrzucamy odsącząną kukurydzę. Dajemy łyżkę majonezu, małą łyzeczkę musztardy, sól, pieprz do smaku i mieszamy. W razie konieczności dodajemy majonez lub musztardę i gotowe. Smacznego
 
Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Kolorowy makaron świderki
1 puszka tuńczyka w oleju
2 ogórki kiszone
ewentualnie trochę kukurydzy z puszki
majonez, sól, pieprz

makaron gotujemy w zależności od tego ile chcemy uzyskać sałatki. (1 opakowanie, lub połowę). Ogórki kroimy w kostkę, z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i wszystko mieszamy z makaronem. Dodajemy kukurydzę, majonez, sól, pieprz i gotowe. Smacznego

 
Sałatka szynkowa


30 dag. szynki konserwowej
2 ogórki kiszone
1 mała puszka groszku
koperek
majonez, musztarda, sól, pieprz

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, dodajemy odsączony groszek. Dodajemy majonez, sól, pieprz i odrobinę musztardy. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i delikatnie mieszamy. Smacznego
 
Paszteciki z pieczarkami
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego50 dag pieczarek
1 cebula
sól,pieprzewentualnie około 10 dag żółtego sera
1 jajko do smarowania

Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulkę w garnku i dodajemy pieczarki. Dusimy na wonym ogniu pod przykryciem. (pieczarka powinna puścić wodę, ale gdyby nie było to dodać odrobinę) Gdy pieczarki już się ugotują dodajemy sól i pieprz oraz starty żółty ser (jeśli ktoś lubi - masa pieczarkowa będzie wtedy lepka)
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty (jeśli nie jest pokrojone). Blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy farsz i składamy na pół, żeby wyszły trójkąty, lub składamy w kopertę. Paszteciki układamy na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w pekarniku aż ciasto się zarumieni. Smacznego
 
reklama
Kolorowe tartinki

Bagietki pokrojone na kromki

I rządek
pokrojona w plasterki szynka
papryka czerwona, może być konserowa
Smarujemy kromki masłem i kładziemy kawałek szynki. Dekorujemy papryką

II rządek
1 kostka białego sera,
szczypiorek
śmietana lub jogurt naturalny
sól, pieprz
kilka rzodkiewek
Z sera, jogurtu i pokrojonego szczypiorku robimy twarożek. Doprawiamy solą i pieprzem
Smarujemy kromki masłem i twarożkiem. Dekorujemy rzodkiewką

III rządek
salami pokrojone w plasterki
ogórek kiszony
Smarujemy kromki masłem, plasterek salami nacinamy i zwijamy w rulonik. Kładziemy na bułce a do środka wkładamy kawałek ogórka

IV rządek
2 serki topione śmietankowe (większe prostokąty)
2 ugotowane na twardo jajka
szczypiorek
majonez,musztarda, sól,pieprz
Serki najlepiej na noc wyjąć z lodówki aby były miękkie, dodajemy rozkrojone jajka i posiekany szczypiorek. Widelcem mieszany jednocześnie rozdrabniając jajka. Dodać 1 łyżeczkę musztardy i majonezu. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki smarujemy masłem i masą jajeczną


Smacznego
 
Do góry