mamamartynki
Zaangażowana w BB
Moja Martynka ma kolczyki bodajrze od 9 miesiąca i jest wszystko ok nic sie nie dzieje.Mala co chwilka tylko sprawdza czy sa
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Wiesz, ja jakoś nigdy nie chciałam i nadal nie chcę. Moja mama też nie nosi. Moje znajome - żadna nie ma kolczyków.
A wiec dziewczyny ja kiedys podobny watek napisałam i tyle było scesji ze go zamknełam.Moja niunia ma 7 miesiecy a kolczyki ma od 3 miesiecy,niema żadnych problemów a efekt boski.
witam
mam taki mały dylemat:czy moge swojej córci przekuc uszka na 1 urodzinki czy tez jest za wczesnie i wstrzymac sie?
prosze o rady takze doswiadczone mamy
pozdrawiam
Ekspert Medforum.pl
Witam!
Jako doświadczony lekarzstanowczo odradzam. Po pierwsze - ryzyko infekcji - u małego dziecka ewentualne zakażenie w okolicy uszu może łatwo rozprzestrzenić się do ośrodkowego układu nerwowego, a to już nie żarty.
Po drugie - ryzyko urazu - w czasie zabawy, ubierania się pociągnięcie za kolczyk może spowodować rozerwanie płatka ucha.
Po trzecie - efekt kosmetyczny - uszy rosną wraz z dzieckiem i po kilku latach dziurki nie będą w zaplanowanym wcześniej miejscu.
-----------------
Pozdrawiam!
Joanna Oświęcimska
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu
Z kolei ja mam koleżankę,której mama przebiła jej uszka w wieku 3 miesięcy.Obecnie ma 24 lata i u niej to akurat jest widoczne.Dziurki mają kształt jajowaty (widać to nawet,gdy ma założone kolczyki) i są nieco przesunięte...