reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kolczyki u niemowlaka

Uważam, że przekłuwanie uszu niemowlętom jest zwyczajnie... egoistyczne i próżne. To jak zakładanie niewygodnych ubranek dziecku po to, by ładnie wyglądało.
Ja przekłułabym córci wtedy, jak byłaby na tyle duża, by powiedzieć: "tak mamo, chcę".
Argumenty jak w wyżej napisanych postach - możliwość uczulenia i naderwania zaczepiając o ubranka, pościel itd. A jeżeli chodzi o względy estetyczne to na mój gust to festyniarskie zakładać tak małym dzieciom kolczyki -no ale są gusta i guściki...

reklama
drogie mamy a przekuwajcie sobie co chcecie i komu chcecie - byle nie przed skończeniem szczepień na żółtaczke. Po co ryzykować zdrowie dziecka?

Moja córeczka w wieku 5-6m-cy będzie miała przekute uszka :-)
Wiem, że to boli bo sama pamiętam, ale nie wyobrażam sobie aby nasza córcia kolczyków nie miała... nasza Julianna nie będzie pamiętać bólu :tak:a jak kolczyków nie będzie chciała ściągnie je sobie sama i świadomie, a dziurki zarosną ;-)

Moja córeczka w wieku 5-6m-cy będzie miała przekute uszka :-)
Wiem, że to boli bo sama pamiętam, ale nie wyobrażam sobie aby nasza córcia kolczyków nie miała...

Jestem w szoku co czytam :szok::szok::szok: 5 miesiecy i kolczyki to nienormalne!!Zal mi dziecka....

Jak skonczy roczek proponuje solarium ....potem opalenizna najwyzej sama zniknie:eek:

Jaka opalenizna jakie solarium? to ja jestem w szoku co tu piszesz Natalia jak wczesniej pisałam ja niuni przebiłam uszy jak miała niecałe 5 miesiecy i jest ok i pszcie co chcecie i ile chcecie obrażajcie inne mamy dobrze wam to wychodzi.Natalia znam dzieci które miały jeszcze wczesniej uszy przebite więc poco takie oczy,a ponadto nie spotkałam się nigdy żeby pediatra miał coś przeciwko ,więc poco te scesje.

Nie nie nie moge juz patrzec na to co Wy wypisujecie - Matki przeciwne kolczykom . Juz sie chyba naprodukowalyscie i nic wsumie konkretnego co poniektore z Was nie napisaly ....:-D:-D:-D
Jestescie na nie wiec spoko nie robcie , ale kurna przestancie juz wszystkich obrazac,wysmiewac , ja nie moge patrzec na co poniektore posty , masakra ....:szok::szok::szok::sorry:
Tragedia ....:no::no::no::oo2:

Noi przebila dziecku i druga przebije,ja bede trzecia i nic jakos nie jest tym dzieciom ...:eek::sorry2:wiec?
Smieszne ....

Tez myslalam o solarium dla dziecka , masz dobry pomysl :happy2::happy2::confused2::rolleyes::rofl:
haha

Nutka zamknij juz ten watek bo to nie masensu czytac takich postow.
Chyab jzu sie dowiedzialysmy co reszta mysli .....:cool:

Nie wiem czy zauważyłyście, ale negatywne opinie wyrażają w większości (choć nie zawsze) mamy chłopców ;-)

Ta dyskusja zmierza chyba w niewłaściwym kierunku. Jeśli negatywne wypowiedzi są traktowane jako atak na matki, które są za kolczykami w uszach, to trzeba było albo nie zakładać wątku, albo dopisać, że mają odpowiadać wyłącznie mamusie, które przebiły, albo chcą koniecznie przebić uszy. Pytanie w pierwszym poście brzmiało "CZY mają zamiar to zrobić". Jeśli nie mają zamiaru, to nie powinny się wypowiadać? Bo tak wynika z postów niektórych pro-kolczykowych mam.

Drogie mamy - każdy ma swoją opinie, jedni za inni przeciw, ale jedno jest najważniejsze - zdrowie dziecka.
Nie ma alergii, ma szczepienie?
To przekuwaj jak chcesz.
Reszta to estetyka.

reklama
Zauważyłam (dokładnie to samo,co aggy),że krytykę kolczyków odbieracie bardzo dotkliwie.Tak więc po co było zakładać ten wątek skoro wiadome było,że krytyka napewno dojdzie do głosu? Po to,żeby mamy na tak mogły poczuć się urażone czy obrażone? Wiadomo,że żaden człowiek nie lubi krytyki (taka już nasza natura),ale trzeba się z nią pogodzić.Tutaj jedna pani napisała,że nasze "produkowanie" nie przyniosło rezultatów,no i prawda,ale posty na "nie" nie miały przecież za zadanie nikogo przekonywać do zmiany zdania-było to jedynie wyrażenie swojej opinii na ten temat (chociaż osobiście trafiłam na forum,gdzie takie posty przekonały mamy na "tak" do zmiany decyzji),a każdy ma na to inny sposób.
Padło też stwierdzenie,że głównie na "nie" są mamy chłopców,a co to za różnica czy są mamami chłopców czy dziewczynek? Napewno jakby miały dziewczynki to zdanie miałyby na ten temat takie samo...
p.s.poszperałam troszkę na forum pediatrycznym i znalazłam ciekawą wypowiedź specjalisty,oraz pytanie do niego:
witam
mam taki mały dylemat:czy moge swojej córci przekuc uszka na 1 urodzinki czy tez jest za wczesnie i wstrzymac sie?
prosze o rady takze doswiadczone mamy
pozdrawiam
Ekspert Medforum.pl
Witam!
Jako doświadczony lekarz stanowczo odradzam. Po pierwsze - ryzyko infekcji - u małego dziecka ewentualne zakażenie w okolicy uszu może łatwo rozprzestrzenić się do ośrodkowego układu nerwowego, a to już nie żarty.
Po drugie - ryzyko urazu - w czasie zabawy, ubierania się pociągnięcie za kolczyk może spowodować rozerwanie płatka ucha.
Po trzecie - efekt kosmetyczny - uszy rosną wraz z dzieckiem i po kilku latach dziurki nie będą w zaplanowanym wcześniej miejscu.

-----------------
Pozdrawiam!
Joanna Oświęcimska
Śląskie Centrum Pediatrii w Zabrzu

Źródło:www.forumpediatryczne.pl

Ostatnia edycja:
Do góry