reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

tysia zgadzam się z tym co napisała lenkaa

no ale jak chcesz porównać, to Cypek je tak:

śniadanie 8-9 - 180ml mleka z kleikiem ryżowym (Bebiko 3R)
2 śniadanie 12 - kanapka z serem lub wędliną
obiad 15 - je to co my (jednodaniowy)
podwieczorek 18 - kisiel, kanapka, jogurt
kolacja około 21 - 180ml mleka z kleikiem ryżowym (Bebiko 3R)

Ostatnia edycja:
reklama
tysia - schemat to jedno, a potrzeby jednostki to drugie. Żadna z nas nie je zgodnie z jakimś schematem - jak jesteś głodna, to jesz, a jak nie, to nie jesz. Są dni, że się ssanie włącza, a są dni, że nie ma się apetytu i dokładnie tak pisałaś o Agusi - raz Ci zje za dwie porcje, a raz dwa gryzy - jak każdy człowiek :), poza tym ma swoje smaki - coś smaczniejszego wciągnie więcej, bo jej zasmakowało, a mniej smaczne poskubie jedynie. Ja bym się nie martwiła i absolutnie nie porównywała jej potrzeb z potrzebami innych dzieci. Jak chcesz, to gotuj dwudaniowe obiady. U nas nie ma dwudaniowych obiadów nigdy i dla Jaśka też specjalnie gotować nie będę, jak ktoś zgłodnieje po obiedzie, to sobie doje czymś innym i Jasiek tu wyjątkiem nie jest.

tysia weź sobie np. mojego Cypka jak miał te 3-9 miesięcy jadł sporo, nawet tu na forum ile ja się naczytałam, że za dużo je, że przekarmiam, itp. a ja tylko dawałam mu tyle ile on potrzebował zjeść. Na rok potroił wagę i było wszystko w normie, nie stał się jakimś zapasionym bobasem. Teraz je mniej, więc go nie zmuszam. Ma ochotę zjeść więcej, to zje, nie chce zjeść, to nie je.

Ostatnia edycja:
tysia moja je tak:

ok 7 kaszka na mm
ok 11 mm
ok 13 obiadek 1 daniowy
ok 16 kanapeczka/jogurt/owoce, itp
ok 19:30 kaszka na mm

i mnie sie wydawało ze to mało

Moja to dopiero je mało w porównaniu z waszymi dzieciakami.
ok 10 śniadanie (jakieś płatki na mleku, kanapeczka malutka)
ok 14-15 obiad jednodaniowy, przeważnie zupa- drugie zazwyczaj robię w weekendy
ok 17-18 jakaś przekąska-chrupki ryżowe, biszkopty, herbatniki, budyń, kisiel
20.30 330ml manny na mleku
23-24 330ml manny na mleku

Można by rzec że poza tym mlekiem na noc to zjada jak ptaszek w ciągu dnia.

rany ile te Wasze dzieciaki melka pija..ale nic nie gadam juz bo co kraj to obyczaj zywieniowy

u nas plan zywieniowy domowy ( bo jak w zlobku to obiad zazwyczja jakis dwudaniowy jest):

7.00-7.30 sniadanie 250ml mleka z musli/ cacao
10.00 owocek
12.00-12.30 obiad ... zazwyczaj pasta ... 40g z jakism sosem..albo al pomodoro , albo pesto albo ragu albo z tunczykiem...czasme tortelini ale to ostatanio nie podchodzi..powinien zjesc warzywa jakies po trj pascie ale nie che ostatnio jesc warzyw i troche mnei to martwi
16-16.30 jogurt
19.-19.30 kolacja - kawalek mieska/ ryby z ziemniakami albo zupa jakas i pozniej kanapka z serkiem albo parowka i jakas kanapka

Ostatnia edycja:
ja nie wiem, czy mój za mało, czy za dużo, je, ale wagę ma ładną, aż mniekręgosłup już boli ;-)

godz 7-8 śniadanie (kanapka,lub jajecznica, lub uwaga! parówka lub cokolwiek, co my jemy)
godz 11-11.30 II śniadanie - 180 ml mleka
godz 14-15 obiad - zazwyczaj 2 danie, może 2 razy w tygodniu ma zupę, ale nigdy nie ma dwudaniowego obiadu
godz. 17 owoce: banan, brzoskwinia,itp, rzadko budyń, bo ni eprzepada
godz. 19 kolacja, 190 ml mm + kaszka tak żeby przez smoczek przeszło, albo pół kanapki i 120 ml mm do popicia.

w między czasie w ciągu dnia zajada chrupki kukurydziane, lub wafle ryżowe

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, czy moja mała nie je za dużo
k 7-8 sniadanie (kanapka/jajecznica/nalesnik/kasza owsiano-pszenna - zalezy na co ma ochote albo co my jemy)
ok 12 zupa - kubek 200-250 ml
ok 15 przekąska typu jogurt, owoc, kisiel
ok 17 drugie danie z obiadu (tu je ile chce 0 czasem dwa gryzy, a czasem sporo, generalnie nie zmuszamy)
ok 20-21 kaszka ryzowa

MY JEMY PODOBNIE......
JAK MAM DRUGIE DANKO NA OBIAD O 12 TO O 15 JEST DANIO A PO 17 OWOC LUB ODWROTNIE
A JAK MAM TEZ ZUPE TO ZAMIAST DANIO JEMY ZUPKE

reklama
U nas wygląda to tak:
6-7 pierś
8-9 200ml kaszki na mleku
11 jogurcik
14 200ml zupki
16 II danie
18 deserek ew kanapeczka
20 200 ml kaszki na wodzie
do snu pierś
w ciągu dnia podjada chrupki, chlebek, pierś
czasami po posiłku woła je, je co oznacza jeszcze,.
Waga poniżej 50 centyla, wzrost 75.

Jak czytam to co napisałam to jakoś dużo mi wyszło, ale nie będę dziecku jedzenia odmawiała.

Do góry