reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

u nas to z tym zapałem też różnie.
Zawsze jest zapał do zrzucania jedzenia na podłogę, do buzi trafia 1/3 jak dobrze pójdzie ;)
No chyba, że któreś z ulubionych warzyw znajdzie się na talerzu. I kaszka też w całości pochłaniana

reklama
Podziwiam zapał do jedzenia! Czasami bym chciała, by Mateuszek wykazywał więcej do tego chęci, ale może dzięki temu nie będzie miał problemu z "figurą" ;-) Pocieszam się, że przynajmniej je całą porcję kaszki i 2 razy dziennie po 180 ml mleka plus, to co się uda extra wcisnąć ;-)
u nas nigdy nie było problemu z jedzeniem, na szczęście wsuwa wszystko, chociaż na wagę to się nie przekłada. W zeszłym tygodniu ważyłam go u teściowej w ubraniu i wyszło 9 kg, czyli pewnie nadal waży ok. 8700

mam pytanie.. po jakim czasie od wstania Wasze dzieci dostaja sniadanko?

Różnie z tym bywa, czasem ledwo oko otworzy o 7 i jest wrzask "am" i lecę szybko kaszkę robić, a czasem jest tak, że budzi się i chce się bawić, a o jedzeniu nic nie wspomina, wtedy na spokojnie robię kanapeczkę i coś do picia i tak po 9 jemy wspólnie śniadanko.

Dziewczyny, jak wygląda u Was jedzeniowy dzień? Chodzi mi o to ile macie posiłków i przede wszystkim co dajecie do jedzenia.

U nas jest tak:
7 kaszka mleczno-ryżowa na 150ml wody lub mm z kleikiem
10 kanapeczka z żółtym serkiem lub szyneczką
15 obiad (je z nami więc raz jest zupa a raz drugie, bo nie robimy 2-daniowych)
18 jakiś kisielek lub owoc
21 kaszka mleczno-ryżowa na 150ml wody lub mm z kleikiem

czasem mija 1 posiłek tak jak pisałam wyżej wtedy zaczyna od 2 śniadania po 9 i wtedy żeby miał 2 posiłki mleczne w ciągu dnia daję mu na podwieczorek jogurcik zamiast porannej kaszki.

Ostatnia edycja:
To trochę się uspokoiłam z tym jedzeniem. Jedynie musze próbować dawać mu więcej kanapeczek i jogurtów. A jogurty serujacie takie normalne, czy typowo dla dzieci?

do tej pory dawałam jogurty te dla niemowlaków albo naturalny zmieszany z owocami. w tych zwykłych dużo cukru dają.
Ale wczoraj dorwała się do mojego actimelka... a że jesteśmy obie po kuracji antybiotykowej to się podzieliłam ;)

W żłobku dowiedziałam się, że są rodzice ,którzy rocznym dzieciom pizze dawali, więc taki zwykły jogurt może nie zaszkodzi

ja daję te po 4 pakowane z nestle i słoiczki z hippa owoce&jogurt i owoce&twarożek. u nas idzie tego dużo, bo nie pije w ogóle mleka, tyle co w kaszce (wychodzi ok. 160 ml na dzień)

U nDziewczyny, jak wygląda u Was jedzeniowy dzień? Chodzi mi o to ile macie posiłków i przede wszystkim co dajecie do jedzenia. Ostatnio załapałam fazę, że źle wszystko robię. U nas to jest tak:
rano - kaszka,
po ok. 4 godzinach - 180ml mleka,
zupa (je różnie, ale serwuję mu ok 220ml),
troszkę prób naszego obiadu,
o 18 - deserek (niestety tylko owoce ze słoiczka wchodzą w grę, bo wszystkie inne owoce w przeróżnych postaciach są bllllleeeeeeee)
o 20 - 180ml mleka

8 śniadanie- cała kanapka z wędliną i pomidorem + ogórek do rączki
11.30 200 ml mleka
14.30-15 obiad
17 owoc
19.30 kolacja kaszka, lub kanapka

pije około 600 ml wody

Ja czasem daję zwykły jogurt jak akurat skończą się nam jogurciki Nestle, Cypek najbardziej z mlecznych przekąsek lubi serek waniliowy Danio.

reklama
mam pytanie.. po jakim czasie od wstania Wasze dzieci dostaja sniadanko?
po siusiu w nocniczek ipoubraniu,a czasami w pizamce zje wiec nie tak od razu

dziewczyny czy jak dajecie przed spanoem zupke a po wstaniu 2danie to czy wy same gotujecie codziennie dwa dania.jaktak topodziw ,u mnie zawsze 1 danie albo zupa albo 2 danie.?

Ola je codzienne ienaturalny jogurt z owocem,albo na wyjeżdzie gotowe zesloiczka ,kubeczka.innych nie je,czasami sprobuje jak jej Wiki da

Ola je tak:

ranomleko z kleikiem240 lub kaszke (180)
przed spaniem kanapeczke lbojogurt z owocem
po wstaniu obiad
podwieczorek albo kaszke albo jogurt zalezy co zje rano
kolacja mleko240

wiedzyczasie pije plyny,je paluszki,chrupki kukurydziane i od nas zawsze cos skubnie

Do góry