reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
po siusiu w nocniczek ipoubraniu,a czasami w pizamce zje wiec nie tak od razu

Wow, siusiu w nocniczek...
Też się nad tym zastanawiałam, ale wyczytałam, że przed 18msc dziecko nie jest świadome potrzeb fizjologicznych.
Co Was skłoniło, żeby zacząć i jak to Oli wychodzi?

Hmm... trochę pomyliłam wątki, ten jest o jedzeniu ;)
Wybaczcie, w przyszłości się poprawię

Dziewczyny, jak wygląda u Was jedzeniowy dzień? Chodzi mi o to ile macie posiłków i przede wszystkim co dajecie do jedzenia. Ostatnio załapałam fazę, że źle wszystko robię. U nas to jest tak:
rano - kaszka,
po ok. 4 godzinach - 180ml mleka,
zupa (je różnie, ale serwuję mu ok 220ml),
troszkę prób naszego obiadu,
o 18 - deserek (niestety tylko owoce ze słoiczka wchodzą w grę, bo wszystkie inne owoce w przeróżnych postaciach są bllllleeeeeeee)
o 20 - 180ml mleka

za duzo mleka, to ktore jest po sniadaniu zastap zupa a potem daj drugie danie.
dzieci w tym wieku powinny jesc 4-5posilkow dziennie, tak jak dorosli: sniadanie, 2daniowy obiad, podwieczorek i kolacje, w tym 2posilki mleczne lub z dodatkiem mleka.

to i ja powiem, jak jest u nas z jedzeniem
6.00 mleko
9.00 kaszka/kanakpka/jajecznica
12.00 obiad - zupa + 2.danie.
Na 2. danie dużo różnych warzy, żeby było kolorowo, mieso/ryba, makaron/ryz/kasza/ziemniaki. Ogólnie staram się gotować jeden obiad dla nas wszystkich. Łucja jest przeszczęśliwa jak sobie może wybierać co zje, zwłaszcza jak może wybrać z mojego talerza, chociaż dostaje to samo ;)
15.00 jakiś deser owocowy, też staram się dać kilka do wyboru. Zdecydowanie królują banany i awokado. ostatnio zadebiutowałyśmy z domowym kisielem :)
17.00 mleko
19.0 kaszka/kanapka - to czego na śniadanie nie było
24 mleko
Nie mam pojęcia ile tego mleka, bo karmie piersią.
Zmorą natomiast jest ostatnio picie. Biegam za nią z małym kubeczkiem medeli dla noworodków, żeby cokolwiek piła :(

za duzo tego mleka. zamiast dawac w poludnie 2daniowy obiad daj sama zupe a potem zamiast deserku daj 2danie a deserek daj o 17 zamiast kolejnego mleka. co do picia to nic dziwnego ze Twoja mala nie chce skoro tyle razy dziennie jest karmiona piersia.

mam pytanie.. po jakim czasie od wstania Wasze dzieci dostaja sniadanko?

u nas sniadanie jest zwykle o 9 a lena wstaje miedzy 7 a 9.

A jogurty serujacie takie normalne, czy typowo dla dzieci?

naturalne z dodatkiem swiezych owocow.

Czy nasze maluchy mogą już jeść zwykłe mleko? Chodzi mi o śniadania...zbrzydły jej już kaszki a uwielbia owsiankę i to chciałabym podawać jej na śniadanie, tylko nie wiem czy mogę już na zwykłym mleku? Bo z mm to nie wiem jak to zrobić :/

edit: Już wiem, nie było pytania :p

Ostatnia edycja:
W żłobku dowiedziałam się, że są rodzice ,którzy rocznym dzieciom pizze dawali, więc taki zwykły jogurt może nie zaszkodzi
pizze ale nie w sensie zapewne całe pizze..... ale koncoweczki, czyli upieczone ciasto... podobnie jak chlebek można... bez przesady... u nas i frytki i kurczaczki z maca tez byly grane... nie widze w tym nic neipokojacego bo tego nie dajemy co dzien ale naprawdę bardzo rzadko i je bardzo male ilości...:p

pizze ale nie w sensie zapewne całe pizze..... ale koncoweczki, czyli upieczone ciasto... podobnie jak chlebek można... bez przesady... u nas i frytki i kurczaczki z maca tez byly grane... nie widze w tym nic neipokojacego bo tego nie dajemy co dzien ale naprawdę bardzo rzadko i je bardzo male ilości...:p

no to kochana pojechałaś po całości, trudno będzie to przebić przez następne kilka lat

mój ostatnio biegal po parku z tymi suchymi ogryzkami od pizzy :D środek mamusia :D

Wiolan mam nadzieję, że o to chodziło z tą pizzą.
Bo ja sobie wyobraziłam roczniaka zjadającego całą pizzą, z której kapie roztopiony ser żółty ;)
Ciasto niech będzie, a i brokuły na pizzy to ciągle brokuły.

Nataliak, ja mam w domu małego mlekomana. Odwyk w planach

Dziewczyny dziekuje za odpowiedzi:) Tymek wlasnie tak ok godz po przebudzeniu dostaje sniadanko czyli jak wiekszosc majowkowych dzieciakow:)
Agulam ja gotuje mu sama, zupki teraz tylko dla niego bo ja zupe lubie zjesc ale w zimie, gotuje mu tak zeby na 2 dni mial:) a drugie danie staram sie takie gotowac zeby bylo dla wszytskich:)

reklama
Do góry