reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

Można dobrac leki odpowiednie,żeby móc karmić piersią,ja przy thyrosanie mogę.Zależy jakie podłoże ma Twoja nadczynność,bo moja ma autoimmunologiczne,wole mi nie grozi.tsh miałam 0,005,teraz 0,025,ale ft3(dolna granica normy),ft4 (górna granica normy) są ok,więc nadczynności juz niem,a niskie tsh świadczy o jej przebyciu,tsh jeszcze moze być takie jeszcze pół roku.Biorę jedną dawkę thyrosanu,żeby się nie wróciło,nie ma ona wpływu na karmienie piersią.Nadia ma wyniki w normie i nie trzeba powtarzać,bynajmniej endokrynolog nie wydał takich zaleceń,tylko raz w celu sprawdzenia,może za jakiś czas zażąda,to zrobię małej badania.Kontrol mam co 2,3 miesiące,sprawdzać ,czy nie przejdzie się w niedoczynność,u mnie nadczynność objawiła się nadciśnieniem i tachykardią,no i też schudłam.

Ostatnia edycja:
reklama
no wlasnie moje wyniki tsh to 0,005 a ft 3 i 4 są mniej wiecej 3-4 krotnie podwyższone... :( nerwowa się zrobiłam od kiedy zobaczyłam miesiąc temu wyniki tsh i poczytałam o tej tarczycy... wczesniej uwazam ze nerwowośc była na poziomie normy jak na kobietę która po macierzyńskim wraca do pracy a w domu trzeba wszystko robić tak jak wcześniej gdy nie pracowała :) wrrr... jeżeli chodzi o kołatanie serca to kobieta mnie wyśmiała jak powiedziałam że nie mam, owszem mam puls przyspieszony 80-100 na min ale bez przesady zeby to juz kołataniem nazywać...

no a właśnie co do karmienia to nie wiem czy to faktycznie juz nie lepiej w ogóle skończyć karmienie niż dziecko męczyć badaniami... :( a te badania to trzeba zrobić jak się bierze leki? czy w ogóle jak się karmi z nadczynnością? bo już zgłupiałam....

agnieszka jak długo jeszcze będziesz brała leki?

estragon jak sytuacja wygląda po wycięciu tarczycy? bierze się tylko hormony tarczycy czy to ma związek jeszcze z czyms?

ehhh.... wczoraj poszłam zrobić jeszcze raz tsh.... a w poniedziałek idę do innego lekarza.....może on wymyśli coś mądrzejszego.... :(

dziękuję wam pięknie dziewczyny z szybkie odpowiedzi :)

wiem tylko tyle, że po usunięciu tarczycy bierze się leki do końca życia i niestety najczęściej mocno tyje:(((

badania robi się, wówczas gdy zażywa się lekarstwa:)

Decyzję o przerwaniu karmienia musisz podjąć sama,czasami nie wyjścia i trzeba przerwać,z tego co piszesz,ft3 i ft4 masz wysokie,więc zapewne będziesz miała inne leki.
Ja nie wiem jak długo będę brać leki.Ale podstawa to dobry i doświadczony lekarz,który Cię poprowadzi,ja za pierwszym razem trafiłam na partacza,który chciał mnie szpikować sterydami bez szczegółowych badań,jak widać można się obejść i być w formie.No i zależało mi bardzo na zachowaniu chociaż nocnego karmienia,co mi się udało.

dziewczyny wiem że pewnie już o tym pisałyście ale zapytam się:-)

do tych co gotuja same obiadki dla maluchów

co gotujecie???????u nas mały jedzie na obiadkach ze słioczka ale chce juz zacząc sama gotować i brak pomysłow na jakieś fajne różnorodne i SZYBKIE obiadki,

komi Tomek je to co my, tylko ja mniej doprawiam, ziemniaków np w ogóle nie solę, ale ja ogólnie dla siebie mało przyprawiam,
rybka na parze z ziemniaczkami i gotowaną marchewką, kasza gryczana z mięskiem np z indyka, zupa pomidorowa, zupa jarzynowa, makaron z sosem pomidorowym, itd

aga ty jadasz niesłone ziemniaki? czy Tomek? jesooo, nie ma nic gorszego od niesłonych ziemniaków:baffled:, wszystko inne strawię bez soli, ale tego niee

jeśli już dodajecie sól, to najlepiej morską jodowaną, mama mi taką kupuje w sklepie z ekożywnością

estragon ja nie jadam solonych ziemniaków, (frytki tylko delikatniee solę), a mój M jada solone, ale zazwyczaj twierdzi, że i tak za mało mu posoliłam ;-)

reklama
Do góry