reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
Dla zainteresowanych wrzucam jadłospis na kolejny tydzień:)

Jadłospis dla maluszków z Prywatnego Żłobka BabyCare
Tydzień 11.04.2011 – 15.04.2011
[FONT=Arial,Arial]I śniadanie[/FONT]
[FONT=Arial,Arial]II śniadanie[/FONT]
[FONT=Arial,Arial]obiad[/FONT]
[FONT=Arial,Arial]I podwieczorek[/FONT]
[FONT=Arial,Arial]II podwieczorek[/FONT]
[FONT=Arial,Arial]poniedziałek[/FONT]
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami z masełkiem, polędwicą,serkiem topionym, sałata, ogórek, rzodkiewka; woda/herbata Hipp
gryzak - winogrona
kopytka z sosem pieczarkowym, surówka wielowarzywna; zupka - krupniczek z zieleniną; woda/herbata Hipp
serek homogenizowany; woda/herata Hipp;
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami z masełkiem, serem żółtym, ogórek kiszony, papryka; woda/herbata Hipp
[FONT=Arial,Arial]wtorek[/FONT]
kanapki-ciemne pieczywo, z masełkiem, szynką, serkiem białym ze szczypiorkiem, ogorek, rzodkiewka, woda/herbata Hipp
gryzak - banan
kotleciki mielone, ziemniaki, buraczki na ciepło; zupa- żurek z jajkiem, woda/herbataHipp
kefir; woda/herbata Hipp
kanapki-ciemne pieczywo z miodem, z masełkiem, szynką,sałata, ogórek, rzodkiewka; woda/herbata Hipp
[FONT=Arial,Arial]środa[/FONT]
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami, z masełkiem, polędwicą, serem żółtym,sałata, ogórek,papryka; woda/herbata Hipp
galaretka z owocami
potrawka drobiowa z warzywami, ryż; zupa-barszczyk ukraiński; woda/herbata Hipp
chrupki kukurydziane; woda/herbata Hipp
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami z masełkiem, polędwicą, sałata, ogórek kiszony, papryka; woda/herbata Hipp
[FONT=Arial,Arial]czwartek[/FONT]
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami, z masełkiem, polędwicą, pasztetem krojonym,sałata, ogórek,papryka; woda/herbata Hipp
gryzak-truskawki
klopsiki w sosie koperkowym, kasza mazurska, surówka z marchwi; zupa-brokułowa woda/herbata Hipp
jogurt naturalny z ziarnami; woda/herbata Hipp
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami z masełkiem, szynką gotowaną, sałata, ogórek, pomidor; woda/herbata Hipp
[FONT=Arial,Arial]piątek[/FONT]
kanapki-ciemne pieczywo z masełkiem, z masełkiem, polędwicą, rzodkiewka, papryka; woda/herbata Hipp
gryzak - melon
kotleciki jajeczny ze szczypiorkiem,ziemniaki ziemnieki, kapusta kiszona, z marchewką i jablkiem; zupa- pomidorowa z brązowym makaronem; woda/herbata Hipp
croissant francuski; woda/herbata Hipp
kanapki-ciemne pieczywo z ziarnami z masełkiem,serem żółtym, ogórek, papryka; woda/herbata Hipp
Sporządzono na podstawie „Tabel Wartości Odżywczych” wydanych przez Instytut Żywności i Żywienia
[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]Technik żywienia[/FONT][/FONT]
Marek Maciejczyk
[FONT=Arial,Arial][FONT=Arial,Arial]Życzymy smacznego[/FONT][/FONT]
Zespół Prywatnego Żłobka BabyCare

JustMe - jak sobie wyobraziłam grupkę rocznych maluchów podczas posiłków to przerażenie mnie ogarnęło... jak oni tam sobie radzą (opiekunowie w sensie)??:-) czy dzieciaki same już jedzą??
toż to musi być armageddon...

Malina, dla mnie to też była zagadka:-) Dowiedziałam się od dziewczyn w żłobku, ze sprawna opiekunka ogarnia 4 dzieci na raz...:eek: W grupie Franka wypada 3 dzieci na 1 opiekunkę. To jest trochę tak, że jak dostają kanapeczki, to starsze dzieci nieźle radzą sobie same, a dziewczyny pomagają glutkom takim jak Franek:)
Szczerze mówiąc, interesuje mnie jak ogarniają zupkę.... chociaż zupka jest po spaniu, więc dzieci budzą się etapami i pewnie tak karmią.......

JustMe, jaki serek homogenizowany???
Już taki normalny, typu Danio, Danonki???

Ja serek żółty daję na kanapeczce - chlebek, masełko, serek, wędlinka. Młody nie miał po tym problemów skórno-żołądkowych:)

Szczerze mówiąc, interesuje mnie jak ogarniają zupkę.... chociaż zupka jest po spaniu, więc dzieci budzą się etapami i pewnie tak karmią.......

no podobnie u nas, przy czym zupke ogarniaja przy takim okraglym stoliku

La Stanza Della Pappa

moje wyobrazenie bylo jedna micha jedna lyzka..ale oczywiscie lyzek i misek ile dzieci .-))))) to dla tych maluchow bo te starsze to siedza przy normalnym stoliku i jedza z pomoca lub same.. dzieci jest max 20 ale jak chodza w polowie jak moj to dziennie frekfecja nie prekracza 15 duszyczek hehe

Ostatnia edycja:
reklama
dziewczyny czy możemy podsumować co nasze maluchy już moga jeść?
pomidor?
ogórek świeży?
bułka/chleb razowa, graham?
ser żółty?
ogórek kiszony?
sałata?
ryż brązowy?
kasze wszystkie?
surowe jabłko, gruszka?
naleśniki bez mleka i na teflonie?
pieczony pstrąg?
i wiadomo unikamy mięsa smażonego

pomidor? - tak, ostatnio dosłownie 1/4 plasterka mała dostała dwa razy, bez skórki i pestek. Chcielismy spr czy uczulenie nie wyjdzie ale jest oki. Teaz czekamy na mniej chemiczne pomidory
ogórek świeży? - tak, aczkolwiek najpierw musi go wyturlac po blacie stołu bo inaczej nie smakuje ;)
bułka/chleb razowa, graham? - my nie jemy i mala tez jeszcze nie probowala, ale mysle ze tak
ser żółty? -tak, na kanapke troche tartego na tarce
ogórek kiszony? - probowala ale nie smakuje. To raczej w ramach eksperymentu smakowego. Tak do jedzenia raczej bym nie dała jeszcez
sałata? - tak
ryż brązowy? -nie jemy my, wiec mala tez nie
kasze wszystkie? - tak
surowe jabłko, gruszka? - tak, oprócz tego banany, próbowała tez raz manadrynki, raz dwie łyżeczki pomaranczy, raz kawaleczek winogrona.
naleśniki bez mleka i na teflonie? - tak, do tego z prazonymi jablkami lub jogurtem
pieczony pstrąg? 0 tak, tylko kawalek ryby dla malej doprawiam tylko delikatnie ziolami

JustMe5 - dzieki za ten jadłospis - natchnęłaś mnie na zrobienie kopytek ;) Jutro siedze z mala to zrobimy ;)

Do góry