Nikita a jesteś pewna na 100%, że to nie jest nietolerancja glutenu?
znalazłam coś takiego:
U dzieci objawy mogą być następujące:
- Nieprawidłowy rozwój
- Bladość
- Płaczliwość, marudność, drażliwość
- Niezdolność do koncentracji
- Zapadnięte pośladki
- Wzdęcie połączone z bólem brzucha
- Blade, cuchnące, niekształtne stolce
- Częsta, pienista biegunka
Po za wyżej wymienionymi, chorzy mogą cierpieć na opryszczkowe zapalenie skóry. Choroba ta powoduje wysypki (często na twarzy, głowie, łokciach, kolanach i pośladkach). Reakcja po spożyciu glutenu może być natychmiastowa lub opóźniona o tygodnie, a nawet miesiące.
Niezwykłe w celiakii jest to, że nie ma dwóch osób, które wykazywałyby identyczne objawy. Osoba może mieć wiele objawów choroby wymienionych powyżej, kilka, jeden lub wcale. Są nawet przypadki, kiedy jednym z objawów tej choroby była otyłość.
Poproś może dr o badanie, tylko nie wiem czy wykonuje się je u niemowląt, o badaniach znalazłam coś takiego:
jeśli są objawy które mogą wskazywać na nietolerancję glutenu, czyli celiakię to wykonuje się badania serologiczne, w których stwierdza się obecność pewnych przeciwciał specyficznych właśnie dla celiaki
w pierwszej kolejności z tego co się orientuje, wykonuje się oznaczanie przeciwciał przeciw transglutaminazie (tTGA), jeśli wyjdą dodatnio oznacza się inne przeciwciała i pobiera się wycinek jelita cienkiego do badań histopatologicznych i to daje ostateczne rozpoznanie
jeszcze coś o alergii:
http://babyonline.pl/zdrowie_wszystko_o_alergii_artykul,1775.html