reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

karmienie piersią i nie tylko

u nas dziś kiepska noc, Lilka obudziła sie o 3 i nie chciała już spać, dostała butelkę o 4:40 i jakoś usnęła, dlatego rano zamiast butli dostała kanapkę z masłem i wędliną, od jutra II śniadanie zastępuje kanapką

Brak uzębienia nie przeszkodził jej w skonsumowaniu kanapeczki?? Ja też się zastanawiam nad kanapkami, u nas jest tak:

7.45- kasza (dużo:))

ok 12.00- zupa/ obiadek- cały duży słoik ( w zależności od drzemki, czasami 11.00, czasami 12.00)

15.00- mleko 210

17.30- owoce mały słoik albo niecały duży

19.30- mleko 210- ostatnio nawet więcej

w nocy- mleko

Tak sobie myślę, żeby właśnie to mleko w środku dnia zastąpić jakimiś kanapeczkami....

reklama
Możecie mi powiedzieć czy mogę już Erykowi podać jogurt naturalny taki zwykły? Bo widze że już dajecie,a Eryk narazie tylko te ze słoiczka i nic mu po nich nie jest.

Krewetka to chyba tak zrobię,tylko nie wiedziałam że można juz takiemu dziecku podawać taki zwykły jogurt.Moja Majka np nie jadła jogurtów,wtedy nawet tych w słoiczkach nie było bo nie przypominam sobie,dopiero po roku jej dawałam takie zwykłe.

my nie robimy przerwy bo lena juz od dluzszego czasu jadla te sloiczkowe codziennie wiec nie sadze zeby nagle cos jej mialo byc po naturalnym.

Dziewczyny, co moze uczulać Kubusia?

Je mleko nan ha, kaszki nestle albo bobowita bezmleczne,
Zupa (ziemniak, marchew, pietruszka natka i korzeń, burak, seler, por, kapusta pekinka, kaszka kuskus, manna, żółtko)
owoce jabłko, banan, gruszka, maliny, słoiczkowe jagody, brzoskwinie, owoce lesne.

Sprawdzone: seler, por, kapusta, burak, natka, kuskus, żółtko, wszystkie owoce po kolei. proszek i kosmetyki od urodzenia te same, a Kubuś ma suche plamki na skórze. Już nie mam pomysłu:-(

Nikita a jesteś pewna na 100%, że to nie jest nietolerancja glutenu?
znalazłam coś takiego:
U dzieci objawy mogą być następujące:

• Nieprawidłowy rozwój
  • Bladość
  • Płaczliwość, marudność, drażliwość
  • Niezdolność do koncentracji
  • Zapadnięte pośladki
  • Wzdęcie połączone z bólem brzucha
  • Blade, cuchnące, niekształtne stolce
  • Częsta, pienista biegunka
Po za wyżej wymienionymi, chorzy mogą cierpieć na opryszczkowe zapalenie skóry. Choroba ta powoduje wysypki (często na twarzy, głowie, łokciach, kolanach i pośladkach). Reakcja po spożyciu glutenu może być natychmiastowa lub opóźniona o tygodnie, a nawet miesiące.
Niezwykłe w celiakii jest to, że nie ma dwóch osób, które wykazywałyby identyczne objawy. Osoba może mieć wiele objawów choroby wymienionych powyżej, kilka, jeden lub wcale. Są nawet przypadki, kiedy jednym z objawów tej choroby była otyłość.

Poproś może dr o badanie, tylko nie wiem czy wykonuje się je u niemowląt, o badaniach znalazłam coś takiego:
jeśli są objawy które mogą wskazywać na nietolerancję glutenu, czyli celiakię to wykonuje się badania serologiczne, w których stwierdza się obecność pewnych przeciwciał specyficznych właśnie dla celiaki
w pierwszej kolejności z tego co się orientuje, wykonuje się oznaczanie przeciwciał przeciw transglutaminazie (tTGA), jeśli wyjdą dodatnio oznacza się inne przeciwciała i pobiera się wycinek jelita cienkiego do badań histopatologicznych i to daje ostateczne rozpoznanie

jeszcze coś o alergii:
http://babyonline.pl/zdrowie_wszystko_o_alergii_artykul,1775.html

Ostatnia edycja:
Nikita, a na ile czasu odstawiałaś poszczególne produkty??
Moja Jagoda, jak ją jeszcze karmilam piersią dostała uczulenia na truskawki, które były w knedlach zjedzonych przeze mnie. Wysypkę i brzydką skórkę miała jeszcze prawie 3 tygodnie...

reklama
Nikita, a na ile czasu odstawiałaś poszczególne produkty??
Moja Jagoda, jak ją jeszcze karmilam piersią dostała uczulenia na truskawki, które były w knedlach zjedzonych przeze mnie. Wysypkę i brzydką skórkę miała jeszcze prawie 3 tygodnie...
właśnie na 3 tygodnie i obserwowałam, a plamek przybywało i przybywało:-(

Do góry