reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
a u nas są stałe pory jedzenia
9 śniadanie kaszka ryżowa lub kukurydziana z owocami ze słoika
12 obiad ze słoika lub zupa przedszkolna z makaronem lub ryżem
13.30 albo poje z dziecmi jakiegoś ziemniaka z marchewką albo trochę swojego słoika
17 deser - jogurt z owocami lub twarożek z owocami lub mus z hippa
20 butla 180 ml
24 butla 180
3.30-4.30 butla 120 ml
między posiłkami chrupaczki i biszkopty, ale nie zawsze

jak robię jakieś błędy to piszcie śmiało

to u nas
koło 8 śniadanie, kaszka z owocami, lub kanapka z masłem, ew. wędliną
koło 11 owoc (banan lub jabłuszko, ewetualnie słoiczek ten dużu 190 g)
koło 14 obiad, słoiczek lub coś co my jemy
koło 17 albo owoc, albo deser z jogurtem, lub twarożkiem
koło 20 butla 200 mx 220 ml
koło 3 butla 150 ml

w dzień między posiłkami chrupki, biszkopty itd..

edit:
Afi u nas jedzonko do rączki nie przejdzie, bo Tomek pakuje wszystko na raz do buzi, więc ja muszę mu dozować ;-)

Ostatnia edycja:
u nas podobnie jak u krewetki:

8-9 kaszka na mm
12-mleko
13-14 zupa
16-17 mleko
18 deser
20-21 kaszka na mm(210ml)

od 3 dni próbujemy zrezygnowac z mleka popoludniu,Zosia dostaje wtedy drugi posilek warzywny(2 danie ),w międzyczasie chlebek,chrupek itp. :I chyba sie najada ,bo po samej zupie czesto byla glodna i wypijala 180ml mleka,na deser zjada owoce ze słoika.W nocy Zosia nie pije mleka.

tysia moim zdaniem za malo mleka jesli twierdzisz ze sie Twoim nie najada.

chciałam w ogóle odstawić ja w dzień od piersi, ale mm nie toleruje ani łyzeczka, ani z kubeczka, bo o butelce to nawet nie wspominam. Nawet kasza ciężko idzie....MM u nas musi być HA, także dużego wyboru na rynku nie ma ;/
Wobec tego mleczne posiłki to karmienie piersią. Je zwykle ok 6 , 10, 13, 18, 20 i potem w nocy sie budzi - czasem 2 razy a czasem 5. Także tego mleka sporo wypija. Chodziło mi raczej o to, że takie karmienie nie zastepuje jej juz posiłku. Bo nawet jak dam jej pierś o 10.30, potem o 11 zupke to normalnie zupke zjada, z apetytem i objętościowo tyle co zawsze.

Po waszych wpisach jesczze zaczełam się zastanawiać nad jogurtami, ciekawe czy uczulenie by jej wyszlo....

Afi u nas jedzonko do rączki nie przejdzie, bo Tomek pakuje wszystko na raz do buzi, więc ja muszę mu dozować ;-)
U nas to samo.

Jak już wszyscy piszą to ja też się przyznam;-)
Sami około 5 wypija butlę 180-220ml
8-9 kaszka wielozborzowa 160-180 ml
12-13 obiadek tak na oko ze 2-3 czubate łyżki stołowe) i herbatka
16-17 deserek ( owoce albo jogurt) 50 ml i coś do rączki (herbatniki, biszkopty albo chlebek)
19 kaszka mleczno ryżowa (najczęściej bananowa) 200ml
23-24 butla 180 ml

Między posiłkami zawsze coś wydębi od dziadków:wściekła/y:

U nas to samo.

Jak już wszyscy piszą to ja też się przyznam;-)
Sami około 5 wypija butlę 180-220ml
8-9 kaszka wielozborzowa 160-180 ml
12-13 obiadek tak na oko ze 2-3 czubate łyżki stołowe) i herbatka
16-17 deserek ( owoce albo jogurt) 50 ml i coś do rączki (herbatniki, biszkopty albo chlebek)
19 kaszka mleczno ryżowa (najczęściej bananowa) 200ml
23-24 butla 180 ml

Między posiłkami zawsze coś wydębi od dziadków:wściekła/y:

2-3 łyżki to obiad??? moja zjada cały kubek zupy (200-250 ml) gęstej i jeszcze muszą kawałki pływac- warzywka albo żółtko. 2 łyżek to by chyba nawet na żołądku nie poczuła ;)

2-3 łyżki to obiad??? moja zjada cały kubek zupy (200-250 ml) gęstej i jeszcze muszą kawałki pływac- warzywka albo żółtko. 2 łyżek to by chyba nawet na żołądku nie poczuła ;)
Próbowałam dawać więcej ale odmawia współpracy. Wypluwa albo magazynuje w buzi. Stwierdziłam że nie będę go zmuszać, nie zagłodzi się przecież.

reklama
u nas dziś kiepska noc, Lilka obudziła sie o 3 i nie chciała już spać, dostała butelkę o 4:40 i jakoś usnęła, dlatego rano zamiast butli dostała kanapkę z masłem i wędliną, od jutra II śniadanie zastępuje kanapką

Do góry