reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

karmienie piersią i nie tylko

ja dziś ugotowałam Leonowi PIERWSZĄ zupę, kawałek piersi indyka z selerem, ziemniakami, marchewką i koperkiem, taka trochę ziemniaczanka mi wyszła,
zastanawiam się czy odparować trochę czy wyjąć tylko warzywa i mięso i rozdrobnić czy może trochę kaszy mannej dodać?
co radzicie koleżanki?

reklama
ja dziś ugotowałam Leonowi PIERWSZĄ zupę, kawałek piersi indyka z selerem, ziemniakami, marchewką i koperkiem, taka trochę ziemniaczanka mi wyszła,
zastanawiam się czy odparować trochę czy wyjąć tylko warzywa i mięso i rozdrobnić czy może trochę kaszy mannej dodać?
co radzicie koleżanki?
ja całość traktuję blenderem, a jak za rzadkie to zagęszczam grysikiem lub kleikiem ryżowym:)

Ja mięso gotuję osobno a warzywa osobno, zawszę tez dodaję brokuły bo daję fajny smak :) kroję w kostkę a potem blenderem ;)

dziewczyny ale blenderem to na papkę? bo Leon normalnie kawałki dostaje, to mu wystarczy widelcem rozgnieść, mieso drobno pokroję
i Nataliak pisała, że już wolno na wywarze mięsnym to ja jej wierzę ;-)

Brak uzębienia nie przeszkodził jej w skonsumowaniu kanapeczki??

Tak sobie myślę, żeby właśnie to mleko w środku dnia zastąpić jakimiś kanapeczkami....

my mamy co prawda dopiero 2 zęby na dole ale młody ładnie gryzł dziąsłami zanim te jeszcze wyrosły - on w sumie w tym temacie jest dziwny bo uwielbia wszelkie grudki i wszystko co można gryźć :) papki nie wzbudzają takiego entuzjazmu ;)

a z jaką wędliną robicie te kanapki - taką ze sklepu?

Macie jakieś przepisy że tak powiem dla początkujących w gotowaniu?

przyłączam się ;)

dziewczyny nie wiem jak u was przechodzą kanapki, moja przy większych kęsach zawsze się dławi:(
ma taki dziwny odruch wymiotny....

co radzicie koleżanki?

Kured, właśnie przypomniałam sobie o tym adresie od sklepu z królikiem - to Jedności Nar. 84, koło cukierni Warszawianka, ale z tego co wiem, to i HAli Targowej można sobie zamówić, u faceta z drobiem, stoi na pierwszym stoisku po lewej od wejścia.
Do zagęszczania mam kaszkę kukurydzianą, tak dla odmiany, żeby znowu kleiku ryżowego nie dawać, jak je ryż w kaszkach.

Nikita - ja uważam, ze to na 100% alergia na mleko. Na opakowaniu nan HA jest wyraźnie napisane, że to mleka dla dzieci zagrożonych alergią, a nie tych u których alergię stwierdzono. Moim zdaniem Kubuś ma nie zdiagnozowaną alergię i szoruj po bebilon pepti do lekarza, bo za chwilę mały będzie się męczył z astmą. Co ty się tak bronisz przed ty mlekiem???

reklama
Dziewczyny, co moze uczulać Kubusia?

Je mleko nan ha, kaszki nestle albo bobowita bezmleczne,
Zupa (ziemniak, marchew, pietruszka natka i korzeń, burak, seler, por, kapusta pekinka, kaszka kuskus, manna, żółtko)
owoce jabłko, banan, gruszka, maliny, słoiczkowe jagody, brzoskwinie, owoce lesne.

Sprawdzone: seler, por, kapusta, burak, natka, kuskus, żółtko, wszystkie owoce po kolei. proszek i kosmetyki od urodzenia te same, a Kubuś ma suche plamki na skórze. Już nie mam pomysłu:-(

Nikita, ja obstawiam mleko. Kubie wyszly plamy po normalnym MM, jeast duże prawdopodobienstwo ze i po mleku HA ma uczulenie. U nas przeszlo bez echa, ale generalnie jesli jest alrgia na leko kroqwie to i HA bedzie uczulac.

Do góry