reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
jak Lilianka nie ma żadnych alergii, to ja bym wprowadzała po troszeczku gotowane warzywa, kasze (może byc tez ryż i makaron), chlebek, owoce. a potem zobaczysz co lubi. warto, żeby poznawała nowe smaki. zmiksowana zupka ze słoiczka smakuje zupełnie inaczej niz każdy produkt osobno :)

p.s. ja dzis robie kasze jaglaną i buraczki - zobaczymy czy przejdzie :)

powodzenia! :)

afi ja jej gotuje, nie ma żadnej alergi wiec daje je co mam w domku, rowniez kasza, ryz, makaron, gotuje jej zupke to to łatwo i szybko, czasem zje troszkę ziemniaków z naszego obiadu, ale chcialabym jej zastąpić jeszcze jeden posilek czymś innym

Rany jak wy macie wszystko pięknie poukładane z jedzeniem. Ja jakoś nie potrafię tak godzin przestrzegać :-(. U nas kilka razy dziennie jest jeszcze cyc,no i kaszka rano, w południe obiadek a wieczorkiem jakiś deserek czy jogurcik,ale nie mamy tak wyznaczonych godzin,może to źle,ale Eryk jest niejadek i ciężko mu coś dać do jedzenia.Najlepiej to by chciał jak widzi że my coś jemy,ale bardziej się tym bawi niż je.Majkę mam do tej pory niejadka,mam nadzieję że chociaż Eryk nie będzie taki.

hmmm.. ja bym zamiast jednej butli dawała jedzenie do rączki jako przekąskę, bo wydaje mi się, że dość dużo posiłków dostaje Lilianka. A do rączki możesz dac dużo różnych produktów. Ja daję marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, brokuła, chlebek ryżowy, jabłko, banana, gruszkę, winogron... i wiele innych, o których nie będe pisać, co by innych mam nie denerwować ;P

Zaczęłabym od tego, co Lilianka lubi :)

u nas nad ranem jest mleko, potem na sniadanie jogurt, potem obiadek, potem kaszka (czasami najpierw kaszka a potem obiadek, w zaleznosci od drzemki), potem owoce i dojadanie obiadku i przed snem mleko z kaszka. czyli butla tylko dwa razy, w dzien wcale, co uwazam za swoj sukces i mam nadzieje ze niedlugo wyeliminujemy tez wieczorne picie mleka zastepujac je gesta kaszka, owsianka czy innym tego typu mlecznym posilkiem podawanym lyzeczka.

a właśnie! miałam pytac czy można wyeliminowac mleko, zastępując je właśnie kaszką?
piersią karmię tylko 2 razy dziennie, a na noc dostaje mm z kaszką ryżową (innej nadal nie zje, samego mleka modyfikowanego też). Chcę już zakończyc karmienie piersią, ale w grę wchodziłoby wyłącznie mieszanie mm z kaszką (na 160 mm daję 4 łyżki kaszki), z czego wychodzi dośc gęsty i syty posiłek. Problem w tym, czy nie przesadzę, bo jednak kaszki są tuczące??
u nas wygląda tak:
po obudzeniu- pierś (ssie ok. 1 minuty)
9- jogurt z owocami, twarożek z owocami lub musli z owocami
10-11- pierś, bo drzemka (ssie ok. 1 minuty)
13-14- obiadek (drugie danie 220ml)
godzinę po dostaje ok. 100 ml zupki
18- kaszka ryżowa z mm

zastanawiam się ile on teraz tego mleka wypija:/?

Dziewczyny a jakie jogurty mogę już mu dawać ??

JA wyczaiłam w szafce super malutki makaronik, takie 0,5cm rurki :) i daje małemu do zupek lub np wymieszane z brokułami.
Mieszam mu też jakieś owoce z ryżem ale to raz od czasu by nie miał zaparć.
Dostaję też przez dzień warzywa, owoce do rączki.

jogurty dla dzieci czyli wszystkie hipp, bobovita, gerber itd oraz normalny jogurt naturalny. najlepiej zacznij od tych dzieciowych i zobacz jak na nie zareaguje.

reklama
u nas hitem jest mokra chusteczka... lyzeczka jedzenia gryz chusteczki...:p

:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

U nas zaczynamy jeśc dwa razy dziennie posilek warzywno-miesny.
Teraz mniej wiecej wyglada to tak:
rano po obudzeniu cyc
ok 7 z nami sniadanie czyli najczęsciej chlebek z masłem, czasem z czymś jeszcze
ok11-12 zupka, co drugi dzien z żółtkiem
ok 15 owoc - ale zwykle niewiele zjada - pol banana, ćwiartka jabłka, czasem nie chce wcale
ok 16-17 je z nami obiad - gotowane warzywa/ryż/makaron/miesko - jesli akurat mamy to co mała może jeść to je z nami jak nie to robie jej cos na szybko
ok19-20 kasza
cyc do snu

Jak w dzien jestem w mieszkaniu to oczywiscie cycolimy sie na żądanie, w nocy to samo. Ale teraz to cyc raczej jako napój, ewentualnie lekka przekąska, bo najeść się to juz chyba mała nie najada.

Troche późni wychodzi nam to drugie danie, ale my tak z mężem jemy wiec wygodnie nam przy okazji malą nakarmic. Jakby ciocia dała jej wczesniej to i tak z nami przy obiedzie by wyciagala nam jedzenie z talerzy.

Do góry